Čína pre Pelosiovej návštevu ukončí spoluprácu s USA. Washington: Nezodpovedné

Čína kvôli návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane ukončí spoluprácu so Spojenými štátmi v mnohých oblastiach, vrátane klímy. Oznámilo to čínske ministerstvo zahraničia. Úrad už skôr informoval, že uvalí nespresnené sankcie na Pelosiovú a jej najbližšiu rodinu.

05.08.2022 11:05 , aktualizované: 22:04
Čína / USA / Foto:
debata (46)

Čína pozastaví vzájomné rokovania o klíme, dialóg medzi vojenskými predstaviteľmi USA a Číny, cezhraničnú spoluprácu týkajúcu sa kriminality, rokovania o námornej bezpečnosti a vzťahy v oblasti imigračnej a protidrogovej politiky.

USA: Nezodpovedné

Spojené štáty neskôr rozhodnutie Pekingu kritizovali. Peking môže podľa Washingtonu zmierniť napätie v súvislosti s Taiwanom tak, že ukončí svoje „provokatívne“ vojenské cvičenia v okolí ostrova.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby uviedol, že rozhodnutie Číny zastaviť bilaterálny dialóg je „zásadne nezodpovedné“. „Myslia si, že uzavretím tohto kanála trestajú nás,“ povedal Kirby novinárom. „V skutočnosti trestajú celý svet, pretože klimatická kríza nepozná geografické hranice. Je to skutočne celosvetová a existenčná kríza,“ zdôraznil.

Čína, Taiwan, strely, balistické, cvičenia, vojenské Čítajte viac Napätie rastie. Čína poslala nad Taiwan 49 lietadiel, Taipei odpovedal stíhačkami

Kirby tiež povedal, že Spojené štáty si želajú okamžité zníženie napätia s Čínou. USA však v súvislosti s Pelosiovej cestou na Taiwan nemajú čo naprávať, doplnil po požiadavkách Pekingu, aby Washington „napravil svoje chyby“.

Peking Pelosiovej návštevu Taiwanu ešte skôr označil za „zlomyseľnú“ a „provokatívnu“. „Napriek odporu a vážnym obavám Číny Pelosiová trvala na návšteve Taiwanu, čím vážne zasiahla do vnútorných záležitostí Číny, podkopala jej suverenitu a územnú celistvosť, pošliapala politiku jednej Číny a ohrozila mier a stabilitu v Taiwanskom prielive,“ uviedol hovorca rezortu čínskej diplomacie.

Pelosiová sa stala najvyššie postaveným predstaviteľom Spojených štátov, ktorý navštívil Taiwan za posledných 25 rokov.

Peking považuje Taiwan za vzbúreneckú provinciu a za legitímnu súčasť svojho územia. Podľa oficiálnej politiky „jednej Číny“ na ostrove neexistuje samostatná politická entita a Peking sa stavia proti tomu, aby ostrov viedol vlastné rokovania so zahraničnými vládami. Taiwan od roku 1949 funguje de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v pevninskej Číne pokračuje režim jednej strany.

Nancy Pelosiová, Japonsko Čítajte viac Pelosiová: Nedovolíme Číne izolovať Taiwan pred návštevami z USA
46 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #sankcie #Nancy Pelosiová