Španielsko pošle Ukrajine obrnené transportéry, tanky sú v príliš zlom stave

Španielsko pošle Ukrajine zhruba dve desiatky obrnených transportérov M-113 americkej výroby. Uviedol to denník El País. Madrid chcel pôvodne poskytnúť Kyjevu tanky nemeckej výroby Leopard 2A4, ktoré má v skladoch. Podľa ministerky obrany Margarity Roblesovej sú však v takom zlom stave, že ich vývoz na Ukrajinu nie je možný.

05.08.2022 11:10
debata

Obrnené transportéry M-113 sú staré niekoľko desiatok rokov, španielska armáda ich však postupne modernizovala. Madrid má zhruba 1 200 kusov tejto techniky a chystá ich postupné vyradenie zo služby.

Španielsko pôvodne chcelo Ukrajine darovať tanky Leopard 2A4, ktoré má uskladnené v Zaragoze. Tanky však boli čiastočne rozmontované a mnoho rokov už nejazdili. Tento týždeň ministerka obrany Roblesová uviedla, že tanky nie je možné poslať na Ukrajinu, pretože sú vo veľmi zlom technickom stave, a predstavovali by tak nebezpečenstvo pre svoju posádku.

Tank Leopard Čítajte viac Leopardy sa nekonajú. Španieli Ukrajine tanky nedodajú, sú v žalostnom stave

Ukrajinská ambasáda v Madride tento týždeň vyzvala španielsku vládu, aby viac prispela na ochranu krajiny pred ruskou agresiou. Španielsko východoeurópskej krajine ponúklo napríklad protivzdušné rakety Aspide. Vláda síce nekomentuje zásielky zbraní na Ukrajinu, ale je známe, že Madrid doteraz poskytol Kyjevu najmä muníciu, prilby či nepriestrelné ves­ty.

Podľa nemeckého inštitútu pre svetovú ekonomiku (IfW) Španielsko poskytlo Ukrajine vojenský materiál vo výške 37 miliónov eur, čo je medzi krajinami Severoatlantickej aliancie jedenásta najnižšia suma. Zďaleka najviac v rámci krajín NATO podľa IfW prispeli Spojené štáty s 23,8 miliardami eur, Británia s 3,8 miliardami eur a Poľsko s 1,8 miliardami eur. Najmenej potom prispeli Maďarsko, Turecko, Rumunsko a Bulharsko.

debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine