Policajti v civile na Babišovom mítingu násilne zadržali školáka autistu

Generálna inšpekcia bezpečnostných zborov (GIBS) prešetrí štvrtkový zákrok českej polície v Borovanoch, pri ktorom traja policajti v civile na politickom mítingu bývalého premiéra Andreja Babiša násilne zadržali školáka.

05.08.2022 13:02
debata (1)

Na Twitteri o tom informoval policajný prezident Martin Vondrášek. Podľa informácií, ktoré vo štvrtok zverejnil týždenník Respekt, traja policajti v civile zaľahli chlapca po tom, ako vzal jeden z Babišových reproduktorov a rozbehol sa s ním preč.

Reproduktor vzápätí vrátil, muži ho pritlačili k zemi až potom. Nasadili mu putá a uniformovaná hliadka ho odviezla na policajnú stanicu.

Chlapcova matka sa ho snažila brániť, pričom jedného z mužov kopla, druhého udrela do chrbta. „Nie sú označení, skrátka vidím, že mi na syna kľakajú traja dospelí muži. Myslela som si, že je to Babišova ochranka,“ vysvetlila Respektu žena. Mužov mala upozorniť, že chlapec je autista a môže dostať záchvat.

„Informáciami zverejnenými v súvislosti so zákrokom polície v Borovanoch som absolútne znechutený,“ komentoval udalosť Vondrášek.

V priebehu piatka by sa mal stretnúť s riaditeľom juhočeskej polície, od ktorého chce vysvetlenie k prípadu. „Nepripustím, aby príslušníci nedodržiavali zákony tejto krajiny a nectili jej demokratické princípy,“ uviedol Vondrášek.

V piatok sa k udalosti vyjadril aj český premiér Petr Fiala. Na Twitter napísal, že na základe zverejnených informácií o správaní príslušníkov českej polície požiadal ministra vnútra Víta Rakušana a riaditeľa GIBS Radima Dragouna o dôkladné prešetrenie zákroku.

„Pre demokratický štát je dôležitá dôvera verejnosti v nestrannosť a profesionalitu jeho represívnych zložiek,“ dodal Fiala.

„Absolútne rozumiem rozhorčeniu a zdeseniu verejnosti zo včerajšieho zásahu polície a úplne ho zdieľam,“ napísal v piatok na Twitteri český minister vnútra Vít Rakušan. Polícia musí podľa neho zaisťovať poriadok a bezpečnosť primeranými prostriedkami, s rozvahou a predovšetkým nestranne a predvídateľne.

Udalosť sa odohrala na jednom z politických mítingov Andreja Babiša, na ktorých sa stretáva s voličmi. Od začiatku leta cestuje v karavane po celej Českej republike. Popiera, že by išlo o jeho kampaň pred prezidentských voľbami. Uviedol, že cesty podniká ako predseda hnutia ANO pred komunálnymi a senátnymi voľbami, ktoré budú v septembri.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Polícia ČR #GIBS