Turecko bude za ruský plyn platiť v rubľoch. Putin ďakuje Erdoganovi

Turecko bude za ruský plyn čiastočne platiť v rubľoch. Podľa agentúry TASS o tom po dnešnom stretnutí ruského prezidenta Vladimíra Putina a jeho tureckého náprotivku Recepa Tayyipa Erdogana v Soči informoval podpredseda ruskej vlády Alexander Novak.

05.08.2022 16:27 , aktualizované: 20:19
Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí v Soči.
debata (192)

Rusko začalo požadovať platby v rubľoch po odberateľoch plynu po rozpútaní vojny na Ukrajine a ostrej západnej reakcii, ktorá ohrozila stabilitu ruskej meny.

„Prezidenti sa na rokovaní dohodli, že začíname s čiastočnými platbami v rubľoch za dodávky plynu,“ povedal Novak. Upresnil, že Rusko dodáva do Turecka ročne 26 miliárd metrov kubických plynu.

Nová úroveň vzťahov

Putin s Erdoganom sa okrem toho za štyri hodiny rozhovorov v letovisku na čiernomorskom pobreží dohodli na rozšírení spolupráce v doprave, poľnohospodárstve alebo stavebníctve. Podľa Novaka znamená dohoda „novú úroveň“ vzájomných vzťahov.

putin, erdogan Čítajte viac Bude z Turecka ruská „schránka“? Moskva sa snaží cez Ankaru obísť sankcie, tvrdí WP

Erdogan na úvod stretnutia uviedol, že schôdza „môže otvoriť úplne odlišnú kapitolu“ v turecko-ruských vzťahoch a označil aj za značne produktívne predchádzajúce politické a ekonomické rokovania delegácií z Moskvy a Ankary. Putin pred samotným konaním Erdoganovi poďakoval za jeho podiel na vzniku dohody o obnove vývozu potravín z ukrajinských prístavov.

„Vďaka vášmu priamemu zapojeniu a záštite OSN sa problémy ohľadom dodávok ukrajinského obilia vyriešili. Vývoz už začal, za čo vám ďakujem,“ povedal Putin. Prvá loď z ukrajinského prístavu vyplávala v pondelok, ďalšie tri ju nasledovali dnes. Poďakovanie sa Erdoganovi od jeho ruského náprotivku dostalo aj za dodávky ruského plynu do južnej a juhovýchodnej Európy cez plynovod Turkstream. „Európski partneri by mali byť Turecku vďační za zabezpečenie neprerušovaných dodávok ruského plynu,“ povedal Putin.

Richard Sulík, Karol Galek, Čítajte viac Zima bez ruského plynu sa blíži, Európa sa pripravuje. 50 rád ako ušetriť na kúrení, varení, svietení a teplej vode

Témou dnešnej schôdze bol okrem ekonomických vzťahov aj konflikt v Sýrii. Obe strany potvrdili odhodlanie spolupracovať v boji proti tamojším teroristickým organizáciám, stoja podľa Reuters v spoločnom vyhlásení.

Obaja štátnici už v júli diskutovali o možnom mierovom riešení situácie v Sýrii spoločne s iránskymi predstaviteľmi v Teheráne. Zatiaľ čo Moskva a Teherán podporujú sýrsky režim prezidenta Bašára Asada, Turecko poskytlo pomoc povstaleckým skupinám, ktoré bojujú proti Asadovým silám na severozápade krajiny. Erdogan zároveň podľa agentúry AFP už dlhšiu dobu hrozí začatím novej ofenzívy na severe Sýrie proti kurdským bojovníkom.

Mevlüt Čavušoglu Čítajte viac Nepotrebujeme súhlas na spustenie ofenzívy voči Kurdom v Sýrii, vyhlásilo Turecko

Na opačných stranách stojí Turecko a Rusko aj v konflikte na Ukrajine, ktorý Moskva vyvolala tento rok 24. februára. Turecko je členskou krajinou Severoatlantickej aliancie, ktorej krajiny proti ruskej agresii politicky, vojensky aj hospodársky podporujú Kyjev.

192 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan #vojna na Ukrajine