Izrael pri nálete na Gazu zabil popredného teroristu, militanti odpálili 100 rakiet

Palestínski militanti z pásma Gazy začali odpaľovať v piatok na Izrael rakety. Išlo o reakciu na letecký útok, pri ktorom zahynul jeden z ich lídrov. Vo viacerých mestách v strednom a južnom Izraeli až po Tel Aviv, bolo večer počuť sirény, informuje agentúra DPA.

05.08.2022 18:09 , aktualizované: 22:36
gaza, izrael Foto: ,
Ilustračná snímka. Izraelský útok na Pásmo Gazy zo 17. mája 2021.
debata (8)

Podľa izraelských médií rakety dopadli na otvorené priestranstvá alebo ich zachytil obranný systém Železná kupola. Izraelské letectvo predtým pri údere v Gaze zabila veliteľa ozbrojeného krídla militantnej skupiny Palestínsky islamský džihád Tajsíra Džabárího. Podľa Izraela bol zodpovedný za raketové útoky z pásma Gazy a plánované útoky na civilistov. Palestínsky islamský džihád je v EÚ a USA na zozname teroristických organizácií.

Palestínski predstavitelia uviedli, že pri rozsiahlej vojenskej akcii Izraela prišlo o život najmenej desať ľudí vrátane päťročného dievčatka a 55 ďalších utrpelo zranenia.

Palestínski militanti ohlásili odvetu a skupina Palestínsky islamský džihád tvrdí, že na Izrael odpálila viac ako 100 rakiet ako „prvotnú reakciu“, informovala agentúra AFP.

Premiér: Nebudeme sa nečinne prizerať

Izraelský premiér Jair Lapid vo večernom vystúpení v televízii povedal, že jeho krajina uskutočnila „presnú proriteroristickú operáciu proti bezprostrednej hrozbe“. „Izrael sa nebude nečinne prizerať, keď sa niekto snaží ublížiť jeho civilistom,“ citovala Lapida agentúra AP. Premiér dodal, že Izrael nemá záujem o „širší konfikt“ v Gaze, vyhýbať sa mu však nebude.

Izraelský minister obrany Benny Ganc schválil mobilizáciu 25 000 záložníkov s tým, že ide o rozhodnutie po zvážení bezpečnostnej situácie. V oblastiach Izraela v okolí Gazy vyhlásili zvýšenú pohotovosť.

Izrael už v roku 2019 zabil Džabárího predchodcu. Nasledovali rozsiahle raketové útoky z pásma Gazy a protiúdery izraelských vzdušných síl. Po niekoľkých dňoch sa s pomocou vyjednávačov Egypta a OSN podarilo dosiahnuť prímerie.

gaza Čítajte viac Gaza: Jeden z vodcov Hamasu už dvakrát unikol cielenému útoku Izraela
8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #míting #Polícia ČR