Grinerová a Whelan za Buta? USA dali Rusku „solídnu“ ponuku

Rusko uviedlo, že je pripravené rokovať s Washingtonom o výmene väzňov prostredníctvom existujúcich diplomatických kanálov. Urobilo tak deň potom, čo bola americká basketbalová hviezda Brittney Grinerová v Rusku odsúdená na deväťročný trest väzenia za držanie drog. Informovala o tom agentúra Reuters.

05.08.2022 21:48
Grinerová Foto:
Svetová basketbalová hviezda Američanka Brittney Grinerová sa pozerá cez mreže, keď počúva verdikt v súdnej sieni v Chimki neďaleko Moskvy vo štvrtok 4. augusta 2022.
debata (34)

„Sme pripravení o tejto téme rokovať, ale v rámci kanála, na ktorom sa dohodli prezidenti (Vladimír) Putin a (Joe) Biden," uviedol ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. „Ak sa Američania rozhodnú opäť uchýliť k verejnej diplomacii, je to ich vec a dokonca by som povedal, že je to ich problém,“ dodal počas návštevy Kambodže, kde sa zúčastňuje zasadnutia ministrov zahraničných vecí Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

Biden dnes uviedol, že jeho úrad „tvrdo pracuje“ na prepustení Grinerovej. „Pevne dúfam, že sa to podarí,“ povedal prezident po tom, ako Moskva oznámila, že je pripravená konať.

USA Basketbal WNBA Grinerová solidarita Čítajte viac Obráti sa Grinerová na Putina? Prepusťte ju, vyzýva aj ruská športovkyňa

Kremeľ už skôr varoval Spojené štáty pred tým, aby v prípade Grinerovej využívali takzvanú megafónovú diplomaciu. Podľa neho by to mohlo iba zmariť snahy o prípadnú výmenu.

Rozsudok nad Grinerovou, ktorý americký prezident Joe Biden označil za „neprijateľný“, by podľa Reuters mohol pripraviť pôdu pre americko-ruskú výmenu väzňov. Tá by zahŕňala 31-ročnú americkú športovkyňu a ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta, ktorý si odpykáva trest v USA.

Bob Hewitt, austrálsky tenista, ktorý neskôr...
Boris Becker, nemecký tenista, víťaz troch...
+13Jos Verstappen, bývalý pretekár F1 a otec...

Spojené štáty už urobili ponuku, ktorú minister zahraničia Antony Blinken označil za „solídnu“, s cieľom docieliť prepustenie Američanov zadržiavaných v Rusku, kde si okrem Grinerovej odpykáva trest aj bývalý príslušník námornej pechoty Paul Whelan.

Dvojnásobná olympijská víťazka Grinerová bola zatknutá 17. februára na moskovskom letisku Šeremeťjevo s náplňami do elektronickej cigarety s hašišovým olejom. Basketbalistka sa obhajovala tvrdením, že ich zabalila nedopatrením. Konope je v Rusku nelegálne na liečebné aj rekreačné účely.

Paul Whelan Čítajte viac Ruský súd odsúdil Američana Whelana na 16 rokov väzby za špionáž
34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #výmena väzňov #Brittney Grinerová