Dusno v Ázii. Čína simulovala útok na ostrov, Taiwan varoval drony svetlicami

Taiwan v piatok neskoro večer vypálil svetlice, aby varoval sedem bezpilotných lietadiel, ktoré krúžili nad jeho súostrovím Ťin-men a neidentifikované lietadlo nad odľahlým súostrovím Ma-cu. Oznámilo to podľa agentúry Reuters taiwanské ministerstvo obrany.

06.08.2022 06:10 , aktualizované: 07:46
Taiwan, stíhačky, Mirage Foto: ,
Stíhačky Mirage taiwanskej armády na pristávacej dráhe na leteckej základni v Hsinchu na Taiwane v piatok 5. augusta 2022.
debata (141)

Čínske lietadlá a lode v sobotu ráno uskutočnili cvičenie simulujúce útok na hlavný ostrov Taiwanu, uviedli tiež Taiwanci.

Počúvajte pravdu, víkendový podcast Čítajte viac Čína bude pri Taiwane napínať svaly. Hrozí ukrajinský scenár?

Podľa ministerstva bolo v Taiwanskom prielive zistených niekoľko skupín čínskych lietadiel. Niektoré prekročili strednú líniu prielivu, teda neformálnu hranicu deliacu obe strany. Taiwanská armáda odvysielala varovanie a použila letecké hliadky, námorné lode a pobrežné rakety, aby situáciu vyriešila.

VIDEO: Čína nasimulovala útok. Taiwan je pripravený na obranu

Video
Pozrite si video taiwanskej Military News Agency.

Vojaci v oboch oblastiach, ktoré ležia tesne pri pobreží pevninskej Číny, sú teraz v pohotovosti. Situácia okolo Taiwanu sa vyostrila po tom, ako Čína vo štvrtok v reakcii na návštevu šéfky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane začala v okolí ostrova svoje historicky najväčšie vojenské cvičenie v regióne s ostrou streľbou, pri ktorom niekoľkokrát prerušila strednú líniu Taiwanského prielivu, a to s loďami aj bojovými loďami lietadlom.

Čína v piatok tiež oznámila, že v reakcii na návštevu Pelosiovej s USA prestane spolupracovať v kľúčových oblastiach vrátane námornej bezpečnosti, klímy, imigračnej politiky alebo armádnej komunikácie.

VIDEO: Ako odraziť čínsky útok z mora? Taiwanski vojaci si to nacvičili

Video
Pozrite si video taiwanskej Military News Agency.

Pelosiová je za posledných 25 rokov najvyššie postavenou americkou političkou, ktorá navštívila Taiwan. Čína proti tomu protestuje, keďže návštevu takto vysokej úrovne vníma ako symbol nezávislosti Taiwanu. Čína už skôr varovala, že ak sa Taiwan pokúsi vyhlásiť nezávislosť, nebude váhať použiť vojenskú silu, aby ho dostala pod svoju úplnú kontrolu.

© Autorské práva vyhradené

141 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Taiwan