164. deň: Útočili 'fašisti'. Rusi aj Ukrajinci sa obviňujú z útoku na jadrovú elektráreň

Na Záporožskú jadrovú elektráreň zaútočili 'nacionalisti' a 'fašisti'. Podľa Ukrajincov ruskí, podľa Rusov ukrajinskí.

06.08.2022 07:00 , aktualizované: 21:46
Ukrajina, Rusko, vojna, Enerhodar, Záporožská... Foto:
Enerhodar - na archívnej snímke z 1. mája 2022 ruský vojak hliadkuje v priestoroch Záporožskej atómovej elektrárene pri meste Enerhodar na juhovýchode Ukrajiny. Záporožská atómová elektráreň je so šiestimi blokmi a celkovým inštalovaným výkonom 6000 megawattov najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe. Rusi ju obsadili ešte začiatkom marca.
debata (340)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 164. deň
  • Enerhoatom: Ostreľovanie Záporožskej elektrárne spôsobilo vážne škody
  • Kyjev zadržal dvoch mužov podozrivých zo špionáže pre Rusko

VIDEO: Takto vyzbrojujú ruské vrtuľníky pred bojovou akciou.

Video

21:46 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) zadržala dvoch mužov obvinených z toho, že sú agentmi ruských tajných služieb.

Podľa SBU sú zodpovední za identifikáciu cieľov ruských raketových útokov, ktoré zničili lodiarsku infraštruktúru v meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny. S odvolaním sa na sobotňajšie vyhlásenie SBU o tom informuje agentúra Reuters.

Zmienení dvaja muži „nazhromaždili a nepriateľovi odovzdali dôležité spravodajské informácie o zariadeniach infraštruktúry, palivových skladoch, rozmiestnení a pohyboch personálu a o vybavení ukrajinských ozbrojených síl,“ uviedla SBU vo vyhlásení zverejnenom na platforme Telegram.

19:06 V dôsledku piatkového ostreľovania došlo k „vážnemu poškodeniu“ niektorých objektov Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny. Uviedol to v sobotu prevádzkovateľ tejto elektrárne, ukrajinský štátny podnik Enerhoatom.

Z ostreľovania tejto najväčšej jadrovej elektrárne v Európe, ktoré spôsobilo vypnutie jedného z reaktorov, sa navzájom obviňujú Moskva aj Kyjev.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v tejto súvislosti obvinil Rusko z jadrového terorizmu. Vinu za ostreľovanie elektrárne pripísala Rusku aj Európska únia.

Podľa sobotňajšieho vyhlásenia Enerhoatomu, z ktorého cituje agentúra AFP, došlo k „vážnemu poškodeniu“ stanice so zásobníkmi dusíka a kyslíka a ďalšieho pomocného objektu.

Poškodený bol aj kábel elektrického vedenia, v dôsledku čoho prestal fungovať jeden z reaktorov. „Existuje tiež riziko, že dôjde k úniku vodíka a rádioaktívnych látok a vysoké je aj nebezpečenstvo vzniku požiaru,“ varoval Enerhoatom na sociálnej sieti Telegram.

16:40 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu potvrdil, že Turecko bude za časť dodávok ruského zemného plynu platiť v rubľoch, informuje agentúra AFP. Túto skutočnosť už v piatok neskoro večer oznámila Moskva po vyše štvorhodinových rokovaniach, ktoré absolvoval Erdogan s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v ruskom čiernomorskom letovisku Soči.

AFP pripomína, že Turecko je silne závislé od ruských energií, z dôvodu čoho sa snaží zachovať si v aktuálnom konflikte Moskvy so Západom nestrannosť.

Približne štvrtina ropy, ktorú vlani doviezli do Turecka, pochádzala z Ruska. V prípade zemného plynu bol tento podiel zhruba 45-percentný.

„Naše dvere sú otvorené pre každého… Jedna dobrá správa týkajúca sa tejto návštevy v Soči je, že sme sa s pánom Putinom dohodli na rubli,“ povedal povedal Erdogan tureckým novinárom počas spiatočného letu zo Soči. „Keďže budeme tento obchod vykonávať v rubľoch, samozrejme to prinesie peniaze Turecku a Rusku,“ dodal.

12:48 Ruské vojská sa na východe Ukrajiny snažia o útočné operácie, na juhu sa chystajú na obranu už obsadených území, uviedol dnes ráno generálny štáb ukrajinskej armády. Aj v noci pokračovali ruské delostrelecké, raketové a letecké útoky na ukrajinské mestá, výbuchy boli počuť v Mykolajive, Záporoží a Nikopole, ostreľovaná bola aj Sumská oblasť na severovýchode Ukrajiny.

Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko na sociálnych sieťach oznámil troch zranených po nočnom ostreľovaní Dnepropetrovskej oblasti, jeden z nich zostáva v nemocnici. Nikopol a okolie podľa neho ruská armáda ostreľovala z raketometov Grad, na oblasť okolo mesta Kryvyj Rih mierila delostrelecká paľba. V Nikopole bolo zničených päť nájomných domov a asi 40 menších obytných domov a škôlka, bez prúdu aj tečúcej vody zostalo niekoľko tisíc domácností, dodal Rezničenko.

Ruská armáda a jednotky zo neuznaných republík vzniknutých s ruskou podporou na východe Ukrajiny pokračujú podľa ukrajinského štábu v snahe o útok predovšetkým v okolí Bachmutu a Avdijivky neďaleko Donecku. Pri Bachmute tak pokračovali letecké a delostrelecké útoky na pozície ukrajinských obrancov. Na obce Pervomajske, Voďane, Opytne alebo v mene Ňju Jork (New York) v blízkosti Avdijivky dopadali rakety a delostrelecké granáty.

Podľa ukrajinského veliteľstva „Juh“ pokračujú ukrajinské útoky na veliteľstvo okupačných jednotiek v okolí Chersonu a tiež na sklady munície, ktorých bolo teraz údajne zasiahnutých šesť. Na sociálnych sieťach sa tiež objavili informácie o explóziách v blízkosti mosta cez rieku Inhulec v obci Darivka východne od Chersonu. Kyjev už niekoľko dní hovorí o začiatku ofenzívnych operácií mieriacich na oslobodenie kľúčového Chersonu, ukrajinské sily získali späť niekoľko desiatok obcí v jeho okolí a ruská strana do oblasti presúva ďalšie jednotky v snahe posilniť tamojšiu obranu.

8:24 Zástupca šéfa okupačnej samosprávy v Chersonskej oblasti, Kirill Stremousov, v piatok poprel, že jeho nadriadený Volodymyr Saldo dostal mŕtvicu a je v kóme. Uviedla to tlačová agentúra Reuters.

Stremousov vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram napísal, že tieto informácie sú „súčasťou informačnej vojny Ukrajiny proti Rusku“. Potvrdil však, že Saldo je chorý a „odpočíva“. Ruská štátna televízna stanica RT predtým oznámila, že Saldo je v kóme a pri živote ho udržiavajú prístroje. Saldo je bývalý starosta mesta Cherson, ktorého za šéfa celej Chersonskej oblasti vymenovali ruskí okupanti.

Ukrajina oznámila, že pripravuje veľkú protiofenzívu v Chersonskej oblasti, zameranú na jej oslobodenie, a už teraz podniká jednotlivé útoky na ruské zásobovacie trasy a sklady zbraní v tejto oblasti. V júni bol pri výbuchu bomby zabitý vysokopostavený predstaviteľ okupačnej samosprávy, a jeho kolegovia obvinili z jeho smrti Ukrajinu.

7:15 Ukrajina a Rusko sa v piatok vzájomne obvinili z dvoch ostreľovaní ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú už v marci pri invázii na Ukrajinu obsadili ruské vojská. Podľa ruskej agentúry RIA Novosti, ktorá útok pripisuje ukrajinským silám, na mieste vznikol požiar. Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Enerhoatom, ktorá naopak viní z oboch útokov ruských vojakov, podľa agentúry Unian uviedla, že pri druhom ostreľovaní rakety dopadli priamo vedľa jedného z blokov a že existuje nebezpečenstvo rozptylu rádioaktívnych lá­tok.

„Okolo 15:00 (14:00 SELČ) v čase, keď sa menili pracovníci na smene, vykonali nacionalistické jednotky z územia pod kontrolou ukrajinského režimu delostrelecký útok na areál Záporožskej JE,“ uviedol podľa agentúry RIA Novosti nemenovaný predstaviteľ Ruskom dosadenej správy mesta Enerhodar, kde elektráreň leží. Útok podľa neho prerušil dve elektrické vedenia napájajúce rozvodňu, ktorá je potrebná pre bezpečnú prevádzku jadrových blokov. Hasiči bojovali so vzniknutým požiarom, doplnila agentúra s odvolaním sa na iný nemenovaný zdroj. Druhé ostreľovanie elektrárne sa podľa miestnej správy odohralo o dve hodiny neskôr, informovala agentúra Interfax, ktorá uviedla, že delostrelecké granáty zasiahli priamo areál elektrárne.

Podľa ukrajinskej spoločnosti Enerhoatom, ktorá spravuje jadrové elektrárne v krajine, na okolie elektrárne zaútočili ruské vojská. „Ruskí fašisti vykonali ďalšiu provokáciu v Enerhodare a strieľali smerom na Záporožskú jadrovú elektráreň,“ uviedla spoločnosť. „Okolo 14:30 (13:30 SELČ) boli zaznamenané tri zásahy blízko priemyselného areálu Záporožské JE,“ doplnila firma, podľa ktorej bolo pri útoku poškodené vedenie vysokého napätia.

Večer potom spoločnosť informovala, že ruské sily ostreľovali areál druhýkrát. „Existuje nebezpečenstvo úniku vodíka a rozptylu rádioaktívnych látok,“ uviedla firma.

Po prvom ostreľovaní Enerhoatom uvádzal, že elektráreň „napriek provokáciám“ ďalej funguje a dodáva energiu do ukrajinskej energetickej sústavy cez vedenie, ktoré je naďalej v prevádzke, ale že jeden blok zariadenia bol odpojený od siete. Večer Unian napísala, že podľa obyvateľov Enerhodaru v meste prestalo fungovať osvetlenie. Taktiež agentúra RIA Novosti uviedla, že v Enerhodare čiastočne nefungujú dodávky elektriny a vody.

Obavy o situáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni, najväčšom podobnom zariadení v Európe, tento týždeň prejavili Spojené štáty aj Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE). Šéf MAAE Rafael Grossi uviedol, že sa situácia na mieste vymkla kontrole a je z hľadiska dodržiavania bezpečnostných protokolov extrémne nestabilná. Hoci elektráreň je pod kontrolou ruských vojakov, jej chod spoločne s pracovníkmi ruskej štátnej energetickej spoločnosti Rosatom stále zabezpečujú ukrajinskí zamestnanci.

340 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine