Americký Senát schválil Bidenov sociálny a klimatický balík

Americký Senát dnes schválil návrh zákona, ktorý podľa členov Demokratickej strany prezidenta Joea Bidena prinesie zásadný pokles emisií skleníkových plynov, zníži ceny liekov pre seniorov a prinúti korporácie a bohatých jedincov platiť viac na daniach. Informujú o tom zahraničné tlačové agentúry.

07.08.2022 21:56 , aktualizované: 22:11
Biden Foto:
Americký prezident Joe Biden.
debata (1)

Teraz súbor opatrení v hodnote 430 miliárd dolárov mieri do Snemovne reprezentantov, kde má Bidenova strana väčšinu.

Senát návrh zákona schválil v pomere 51 hlasov k 50. Pro sa vyslovilo všetkých 50 demokratov a rozhodujúci hlas pridala viceprezidentka Kamala Harisová. Päťdesiatka republikánskych senátorov hlasovala proti. Republikáni plán odmietajú, pretože podľa nich poškodí ekonomiku a podporí už aj tak vysokú infláciu.

Senátori k hlasovaniu pristúpili po viac ako 15 hodinách rokovaní o dodatkoch k návrhu. Hlasovanie v Snemovni reprezentantov sa podľa agentúry Reuters očakáva v piatok, potom musí zákon ešte svojim podpisom potvrdiť prezident.

„Snemovňa by mala schváliť návrh zákona o klimatických zmenách, daniach a liekoch čo najskôr a ja sa teším na to, až ho budem môcť podpísať,“ uviedol Biden vo vyhlásení vydanom po hlasovaní.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA