Čína oznámila pokračovanie vojenského cvičenia okolo Taiwanu

Čínska armáda v pondelok oznámila, že pokračuje vo vojenskom cvičení v mori a vo vzduchu v oblastiach okolo Taiwanu. Rozsiahle manévre sa mali pôvodne skončiť v nedeľu.

08.08.2022 09:00
China Taiwan Foto: ,
Pilot Východného okruhu čínskej armády počas vojenského cvičenia pri Taiwane 7. augusta 2022
debata (6)

Východné velenie armády a čínska štátna televízia uviedli, že pondelkové cvičenie je zamerané na nácvik útokov proti ponorkám, ako aj vojenských úderov na mori.

Pri ohlásení tohto bezprecedentného námorného a leteckého cvičenia v okolí Taiwanu minulý štvrtok Čína uviedla, že potrvá do nedele. Dosiaľ však oficiálne neoznámila jeho koniec. Niektorí čínski komentátori sa vyjadrili, že takéto manévre by sa mohli konávať pravidelne.

VIDEO: Čína nasimulovala útok. Taiwan je pripravený na obranu.

Video

Hovorca čínskeho ministerstva obrany označil v pondelok toto cvičenie za „potrebné varovanie“ pre Spojené štáty a Taiwan. Podľa jeho slov ide o primeranú reakciu na ich „provokácie“.

Hnev Pekingu vyvolala minulý týždeň návšteva predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej na Taiwane. Čínske vedenie takéto oficiálne kontakty iných krajín s Tchaj-pejom odmieta, pretože Peking považuje samosprávny ostrov Taiwan za súčasť jedinej ľudovej republiky. Čínska armáda pri manévroch nacvičovala nielen námornú a vzdušnú blokádu Taiwanu, ale aj jeho možné dobytie.

Taiwan / Fregata / Raketa / Čítajte viac Taiwan po vojenských cvičeniach Číny obnovuje lety cez svoj vzdušný priestor
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Taiwan