Kubánskym hasičom sa stále nedarí uhasiť horiace zásobníky ropy

Kubánskym hasičom sa stále nedarí dostať pod kontrolu rozsiahly požiar palivových zásobníkov v meste Matanzas, ktorý horí od piatka večera. Do hasenia plameňov nasadili už aj vrtuľníky.

08.08.2022 21:38 , aktualizované: 09.08.2022 23:06
matanzas Foto:
Z prístavu supertankerov Matanzas na Kube stúpa obrovský stĺp dymu po požiari, ktorý vypukol počas búrky.
debata (1)

Informoval o tom šéf miestneho hasičského zboru Alexander Avalos Jorge, píše agentúra AFP. Kubánci sa obávajú, že požiar ešte zhorší dodávky pohonných hmôt a elektriny v krajine, uviedla agentúra Reuters.

Pri požiari v najväčšom areáli na skladovanie paliva na Kube, ktorý zachvátil štyri z ôsmich zásobníkov, zahynul už minimálne jeden požiarnik a 14 je nezvestných. Zranenia utrpelo 125 ľudí, z ktorých 22 zostáva v starostlivosti lekárov.

Z okolia bolo nutné evakuovať cez 5 000 ľudí a ďalším obyvateľom úrady odporučili, aby boli doma a nevetrali, pretože dym z požiaru môže obsahovať množstvo toxických látok.

Guvernér provincie Matanzas Mario Sabines uviedol, že viditeľnosť v okolí požiariska je v dôsledku hustého dymu minimálna, preto tam nasadili drony, aby bolo možné lepšie zacieliť postup hasičských operácií.

Na miesto incidentu pricestovali aj požiarnici a odborníci na hasenie požiarov paliva z Venezuely. Ak bude hasenie úspešne napredovať, začnú v ďalšej fáze aplikovať špeciálnu hasiacu penu.

Zásah blesku?

Hasiči sa okrem iného snažia chladiť ďalšie nádrže s ropou a pohonnými hmotami, aby sa požiar nerozšíril.

Medzi nezvestnými sú hlavne hasiči, ktorých prekvapil výbuch druhej nádrže, keď hasili prvú zasiahnutú nádrž. Požiar vypukol v piatok večer miestneho času. Podľa prvých špekulácií sa tak stalo po tom, čo do areálu udrel blesk.

Prístav v meste Matanzas je najväčším terminálom na dovoz ropy a pohonných hmôt na Kube. Suroviny sa v areáli taktiež skladujú. Podľa agentúry AP nie je jasné, koľko ropy doteraz zhorelo.

Väčšina pohonných hmôt dovezených na Kubu cez tento prístav sa používa na výrobu elektriny. Kubánci sa tak obávajú, že požiar zhorší časté výpadky elektriny alebo nedostatok pohonných hmôt. „Môj bože, to znamená žiadny prúd a žiadny benzín,“ uviedla havanská obyvateľka Pia Ferrerová.

V posledných týždňoch sa situácia s dodávkami elektriny na ostrove ďalej zhoršila, čo viedlo k občasným zhromaždeniam nespokojných Kubáncov v uliciach. Vláda problémy do istej miery uznáva a tvrdí, že nemá rýchle riešenie. Rovnako ako v prípade ďalších ekonomických problémov z cele situácie viní americké embargo.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Kuba #ropný terminál