Blinken: Ak Rusko nezastavíme, rozpúta vo svete loveckú sezónu

Americký minister zahraničia Antony Blinken vyhlásil, že ak Rusko bude mať možnosť šikanovať Ukrajinu, napádať a zaberať jej územie bez toho, aby sa proti tomu niekto postavil, rozpúta to vo svete "loveckú" sezónu a pocit, že sú také kroky v poriadku, uviedla agentúra Reuters.

08.08.2022 23:28
Blinken Foto:
Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken počas návštevy juhoafrickej Pretórie v pondelok 8. augusta 2022.
debata (188)

Najvyšší americký diplomat dnes vystúpil na tlačovej konferencii spolu s juhoafrickou ministerkou zahraničia Naledi Pandorovou v rámci návštevy Afriky, počas ktorej zavíta aj do Konžskej demokratickej republiky a Rwandy.

„Ak dovolíme tak veľkej krajine, aby šikanovala menšiu krajinu, napadla ju a zabrala jej územie, potom to spustí "loveckú“ sezónu nielen v Európe, ale po celom svete," vyhlásil Blinken.

Rovnaký meter

Spojené štáty podľa ministra považujú za dôležité postaviť sa Rusku, pretože jeho agresia proti Ukrajine ohrozuje základné princípy medzinárodného spolužitia.

peter takáč Čítajte viac Európa nečelí len Putinovi

Pandorová uviedla, že nikto v Juhoafrickej republike vojnu na Ukrajine nepodporuje, ale zároveň upozornila, že pravidlá medzinárodného práva nie sú uplatňované rovnomerne. „Mali by sme byť rovnako znepokojení tým, čo sa deje ľuďom v Palestíne, ako tým, čo sa deje na Ukrajine,“ dodala.

Juhoafrická republika sa predtým zdržala hlasovania v OSN o uznesení odsudzujúcom inváziu na Ukrajinu a rovnako ako ďalšie africké krajiny odolala výzvam na odsúdenie Ruska.

25 krajín sa zdržalo

Blinken tiež označil kroky Číny týkajúce sa ukončenia spolupráce s USA pri riešení otázok klímy, za trestanie Afriky a rozvojového sveta.

Rusko sa pod vedením prezidenta Vladimíra Putina už niekoľko rokov snaží získať v Afrike podporu a oživiť priateľstvá, ktoré začali pred pol storočím, keď Sovietsky zväz podporoval mnohé africké hnutia bojujúce za ukončenie koloniálnej nadvlády, uviedla agentúra AP.

21zelenskyj Čítajte viac Prečo Zelenskyj nemá v Afrike veľa spojencov?

Vplyv Moskvy v Afrike sa prejavil v marci počas hlasovania vo Valnom zhromaždení OSN o odsúdení ruskej invázie na Ukrajinu. Zatiaľ čo 28 afrických krajín hlasovalo za rezolúciu, významná časť štátov tohto kontinentu – konkrétne 25 – sa rozhodla zdržať hlasovania alebo sa ho vôbec nezúčastnila.

To USA a Európa a nie Rusko

Najvyššie postavený ruský diplomat, Sergej Lavrov, na konci júla navštívil Egypt, Kongo, Ugandu a Etiópiu, kde sľúbil priateľstvo a obvinil Spojené štáty a európske krajiny z toho, že svojou „bezohľadnou“ politikou v oblasti životného prostredia zvyšujú ceny potravín. Obvinil ich tiež z hromadenia potravín počas pandémie covidu-19.

„Situácia na Ukrajine síce dodatočne negatívne ovplyvnila trh s potravinami, ale nie kvôli ruskej špeciálnej operácii, ale skôr kvôli úplne neadekvátnej reakcii Západu, ktorý vyhlásil sankcie,“ tvrdil podľa AP Lavrov v etiópskej metropole Addis Abebe.

Kombajn / Žatva / Poľnohospodárstvo / Čítajte viac Éra lacných potravín sa končí. Môžu za to aj predchádzajúce vlády
188 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #vojna na Ukrajine #Antony Blinken