167. deň: Na Kryme Rusom vybuchol sklad munície, Moskva hovorí o nehode

Jedna osoba zahynula a sedem sa zranilo pri výbuchu a následnom požiari na ruskej leteckej základni Novofedorivka na Rusmi anektovanom ukrajinskom polostrove Krym. Záporožská atómová elektráreň by sa mohla stať ďalším Černobyľom, varoval svet Zelenskyj a uviedol, že si to žiada ďalšie protiruské sankcie.

09.08.2022 06:15 , aktualizované: 23:17
krym Foto:
Stúpajúci dym po výbuchu a následného požiaru na ruskej vojenskej leteckej základni pri Novofedorivke na Kryme v utorok 9. augusta 2022.
debata (956)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 167. deň
  • Rusi opäť ostreľovali Charkov
  • Na ruskej vojenskej základni na Kryme došlo k výbuchu a požiaru
  • Moskva tvrdí, že zničila sklad rakiet do HIMARS-ov a húfnic M777
  • Z Ruska prestala tiecť na Slovensko ropa
  • Zelenskyj vyzval Západ, aby Rusom zakázal vstup
  • Ďalšie dve lode s obilninami vyplávali z ukrajinského prístavu Čornomorsk

VIDEO: Takto vyzbrojujú ruské vrtuľníky pred bojovou akciou.

Video

23:16 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo večernom prejave vyjadril aj k Ruskom anektovanom Kryme, kde dnes došlo k explózii a následnému požiaru. Incident na ruskej leteckej základni Saky na západe polostrova pri Novofedorivke si vyžiadal jednu obeť a deväť zranených.

„Ruská vojna proti Ukrajine a proti celej slobodnej Európe začala na Kryme a má skončiť na Kryme, jeho oslobodením,“ pripomenul vo večernom prejave Zelenskyj. „Dnes nemôžem povedať, kedy sa tak stane, ale postupne pridávame dôležité súčasti k programu, ktorého cieľom je oslobodenie Krymu,“ povedal Zelenskyj. Rusko polostrov anektovalo pred ôsmimi rokmi. Zelenskyj dodal, že Rusko z jedného z najkrajších miest v Európe urobilo jedno z najnebezpeč­nejších miest, kde ruská vojenská základňa predstavuje riziko pre Čiernomorie aj Stredomorie.

22:31 Americké ministerstvo zahraničných vecí plánuje poskytnúť Ukrajine finančnú pomoc vo výške 89 miliónov dolárov určenú na odmínovanie, Informuje o tom americká televízia CNN.

Pomoc bude určená pre 100 odmínovacích tímov, ktoré budú v priebehu nasledujúceho roka pracovať v najviac zamínovaných oblastiach na Ukrajine. USA poskytnú ukrajinským tímom výcvik aj vybavenie. Ministerstvo nespresnilo, kde bude tento výcvik prebiehať, uviedlo iba, že to bude na dostupnom mieste pre Ukrajincov.

Spomínaných 89 miliónov dolárov nepôjde priamo ukrajinskej vláde, ale mimovládnym organizáciám a súkromným firmám, ktoré spolupracujú s vládou na odmínovaní. USA upozorňujú, že ruské sily na Ukrajine často ukrývajú výbušniny do hračiek a trblietavých predmetov, aby pritiahli pozornosť detí. Tieto „hrozné praktiky“ podľa amerického ministerstva pripomínajú taktiku militantov z Islamského štátu v Sýrii.

Vláda v Kyjeve uvádza, že až 160 000 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny je zamínovaných alebo sa tam nachádzajú iné nevybuchnuté výbušné zariadenia.

21:56 Francúzsky prezident Emmanuel Macron a britský premiér Boris Johnson znovu potvrdili svoj záväzok podporovať Ukrajinu vo vojne s Ruskom, pokiaľ to bude potrebné. Štátnici tiež chcú naďalej spolupracovať pri poskytovaní vojenskej či humanitárnej pomoci. S odvolaním sa na vyhlásenie Elyzejského paláca to uviedla agentúra Reuters.

Macron a Johnson „potvrdili svoje odhodlanie podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude nevyhnutné,“ uviedol Elyzejský palác. Vrcholní predstavitelia telefonicky hovorili aj o nutnosti naďalej koordinovať spoluprácu vo vojenskej, humanitárnej a ekonomickej pomoci.

Zmienili sa aj o potravinovej kríze spôsobenej ruskou inváziou na Ukrajinu. Macron aj Johnson zopakovali, že podporujú európske úsilie o umožnenie vývozu ukrajinského obilia v rámci „solidárnych trás“.

Spojené kráľovstvo dodalo Ukrajine rad vojenského vybavenia. Johnson oznámil v júli ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote jednej miliardy libier. Tým sa celková podpora, ktorú Londýn poskytol Kyjevu od začiatku vojny, zvýšila na 2,3 miliardy libier.

Ukrajine pomáha aj Francúzsko, hoci Macron opakovane čelil kritike za svoje telefonáty s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorého sa snažil prinútiť k ukončeniu agresie.

21:43 Súd v Moskve predĺžil väzbu opozičnému politikovi a publicistovi Vladimírovi Kara-Murzovi. Vo väzení je od apríla kvôli obvineniu z rozširovania „klamlivých informácií“ o ruskej invázii na Ukrajinu.

Kara-Murza Čítajte viac Ruskému opozičníkovi Kara-Murzovi predĺžil súd väzbu

21:16 Niekdajšia hviezda akčných amerických filmov Steven Seagal, ktorý je v posledných rokoch známy aj ako prívrženec ruského prezidenta Vladimíra Putina, navštívil separatistami ovládanú časť regiónu Donbas na východe Ukrajiny a okrem iného aj väzenie Olenivka, kde nedávno prišla o život viac ako päťdesiat ukrajinských zajatcov. O Seagalovej návšteve referovali ruské a následne aj ukrajinské médiá.

Kyjev a Moskva sa sporia, či smrť 53 vojnových zajatcov v Olenivke zavinilo ukrajinské ostreľovanie väznice raketami americkej výroby, ako tvrdí ruská verzia, alebo zajatcov povraždili ruskí žoldnieri z tzv. Wagnerovej (rusky Vagnerovej) skupiny, a to výbušninou umiestnenou vo vnútri budovy, ako tvrdia ukrajinské úrady.

Na mieste Seagalovi ukázali okrem iného „črepiny amerických rakiet, potvrdzujúce zodpovednosť Kyjeva za masovú vraždu vlastných vojakov“, uviedol o hercovej návšteve v Olenivke známy prokremeľský moderátor Vladimir Solovjov.

Seagal podľa šéfa doneckých separatistov Denisa Pušilina natáča dokumentárny film o Donbase. „Pri stretnutí Seagal poznamenal, že 98 percent ľudí, ktorí rozprávajú v médiách o konflikte, tu nikdy nebolo, a preto svet nepozná pravdu,“ povedal Pušilin agentúre TASS a dodal, že Seagal chce zmeniť pohľad sveta na túto vojnu.

Denník Ukrajinska pravda poznamenal, že Pušilin je „kremeľská bábka“.

20:57 Explózia a požiar na ruskej leteckej základni na západe anektovaného Krymu si podľa aktualizovaných údajov miestnych úradov vyžiadali jedného mŕtveho z radov civilistov a sedem zranených, vrátane dvoch detí. Príčiny zatiaľ nie sú známe a špekulácie o možnom ukrajinskom útoku zostávajú nepotvrdené. Na miesto sa vybral šéf správy anektovaného polostrova Sergej Aksjonov, ktorý nariadil vytvoriť okolo letiska päťkilometrovú bezpečnostnú zónu.

Ruské ministerstvo obrany všetko vysvetlilo explóziou niekoľkých kusov leteckej munície v úložisku na letisku Saky (rusky Saki) pri Novofedorivke (rusky Novofedorovky). Príčiny výbuchov sa zisťujú, neoficiálne sa podľa ruských médií hovorí o porušení pravidiel požiarnej bezpečnosti.

K udalostiam na vojenskom letisku na Kryme sa ukrajinská vojenská rozviedka podľa denníka Ukrajinska pravda odmietla vyjadriť. „Explózie postihli leteckú základňu okupantov, odkiaľ vzlietali lietadlá bombardujúce Záporožskú, Mykolajivskú a Chersonskú oblasť,“ zdôraznila ukrajinská tlačová agentúra Unian.

K účasti na explóziách sa neprihlásilo ani ukrajinské ministerstvo obrany, ktoré vydalo vyhlásenie, že „nemôže určiť príčinu (požiaru a explózií na letisku), ale pripomína pravidlá požiarnej bezpečnosti a zákaz fajčenia“.

„Mnohí predpokladajú, že séria silných výbuchov a požiar na ruskej leteckej základni na Kryme, vzdialenej najmenej 200 kilometrov od najbližších ukrajinských pozícií, je výsledkom útoku, ktorý podnikli Ukrajinci. Ale dôkazy o tom chýbajú a ani doteraz neboli informácie, že by spojenci odovzdali Ukrajine rakety s takým doletom. A ruské ministerstvo obrany tvrdí, že explózie sú výsledkom nehody,“ napísala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Na letisku sú podľa TASS vojenské lietadlá a vrtuľníky, vrátane strojov vojenského námorníctva, a nachádza sa tu aj výcvikové stredisko pilotov námorníctva.

19:01 Ukrajinská armáda vyhlásila, že výbuchy na vojenskom letisku v Novofedorivke na Ruskom okupovanom ukrajinskom polostrove Krym spôsobil jej útok. Rusko tvrdenie ukrajinských ozbrojených síl popiera a hovorí, že letisko nebolo terčom útoku, iba tam nastali explózie munície. Informuje o tom britský web The Guardian.

18:25 Jedna osoba zahynula pri utorkových výbuchoch na ruskej leteckej základni Novofedorivka na Rusmi anektovanom ukrajinskom polostrove Krym. Vyplýva to z vyhlásenia ruského gubernátora Krymu Sergeja Aksionova na sociálnej sieti Telegram, informuje TASR.

Agentúra AP predtým napísala, že zranených bolo najmenej päť osôb vrátane jedného dieťaťa, pričom jedného zo zranených odviezli do nemocnice.

18:23 Exilová bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská v utorok vyzvala Západ, aby pokračoval v tlaku na bieloruský režim. Apelovala však súčasne, aby v súvislosti s vojnou na Ukrajine Západ nespájal jej vlasť s Ruskom.

V rozhovore pre poľský denník Rzeczpospolita, z ktorého citovala agentúra AFP monitorovaná aj agentúrou TASR, Cichanovská zdôraznila, že Alexandr „Lukašenko nesmie byť za žiadnych okolností legitimizovaný na medzinárodnej scéne.“

Rozhovor s 39-ročnou Cichanovskou, ktorá teraz žije v Litve, bol uverejnený presne dva roky od sporných prezidentských volieb v Bielorusku. Za ich víťaza bol vyhlásený Lukašenko, ktorého však Západ ako legitímneho prezidenta neuznáva.

17:25 Na západe anektovaného Krymu bola napadnutá ruská letecká základňa a muničné sklady, uviedol dnes na svojom webe ruský denník Kommersant. Očití svedkovia ohlásili explózie a stúpajúci dym. Na miesto sa vybral šéf správy anektovaného polostrova Sergej Aksjonov, ktorý nariadil vytvoriť okolo letiska päťkilometrovú bezpečnostnú zónu. Ruské ministerstvo obrany medzitým všetko vysvetlilo explóziou niekoľkých kusov leteckej munície v úložisku na letisku Saky pri Novofedorivke, pričom nikto nebol zranený ani zabitý. Príčiny explózie sa ale ešte len zisťujú. Miestne úrady vyhlásili evakuáciu obyvateľstva z okolia letiska a na miesto vyslali sanitky, uviedla agentúra TASS. Výbuchy si podľa záchranárov vyžiadali najmenej troch zranených, tvrdí tlač.

VIDEO: Výbuchy na Kryme pri ruskej leteckej základni.

Video

K explóziám na ruskom vojenskom letisku na Kryme sa ukrajinská vojenská rozviedka podľa denníka Ukrajinska pravda odmietla vyjadriť. „Explozie postihli leteckú základňu okupantov, odkiaľ vzlietali lietadlá bombardujúce Záporožskú, Mykolajivskú a Chersonskú oblasť,“ zdôraznila ukrajinská tlačová agentúra Unian. „Ukrajina dostala rakety s doletom 200–300 kilometrov a použila ich,“ napísal bývalý poradca ukrajinského ministra vnútra Viktor Andrusiv, ale ruské ministerstvo obrany tvrdí, že munícia na letisku jednoducho vybuchla, bez prispenia ďalšieho faktora, dodal Unian. Oleksij Arestovyč z ukrajinskej prezidentskej kancelárie zažartoval o zhubnosti ruského zvyku fajčiť v blízkosti pušného prachu a naznačil, že nabudúce by na rade mohol byť Kremeľ.

16:00 Viac než desať výbuchov rôznej intenzity zaznamenali v utorok blízko ruskej vojenskej základne Novofedorivka na Rusmi anektovanom ukrajinskom polostrove Krym. Informuje o tom TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na miestnych predstaviteľov a svedkov.

K výbuchom došlo okolo 15.30 h miestneho času (14.30 h SELČ). Tri z nich boli podľa svedkov obzvlášť silné. Najsilnejší výbuch prišiel o pol hodiny neskôr.

Ruský gubernátor Krymu Sergej Aksionov oznámil na sociálnej platforme Telegram, že vycestoval na miesto výbuchov. Podľa neho sa „okolnosti objasňujú“.

15:45 Bieloruské letectvo a protivzdušná obrana uskutočnia od 9. do 25. augusta vojenské cvičenia, informovalo v utorok bieloruské ministerstvo obrany. V oznámení zverejnenom v aplikácii Telegram ministerstvo dodalo, že časť aktivít sa odohrá aj na ruskom vojenskom polygóne.

Podľa agentúry Reuters operačno-taktické cvičenia budú zahŕňať aj nácvik ostrej streľby. Ich účelom je zvýšiť súčinnosť formácií a vojenských jednotiek pri plnení úloh.

Manévre sa budú konať v dvoch etapách: od 9. do 11. augusta v Bielorusku a potom od 22. a 25. augusta na výcvikovej základni Ašuluk v Astrachanskej oblasti na juhu Ruska.

14:57 Francúzske ministerstvo obrany zakázalo ruským občanom vstup do Chateau de Vincennes, stredovekej pevnosti a turistickej atrakcie na okraji Paríža. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Prípad vyšiel najavo, keď 28. júla odmietli dnu vpustiť dve Rusky. „Strážnik pri detektore kovov chcel vidieť môj pas,“ uviedla jedna zo žien. Pracuje ako novinárka a vo Francúzsku žije päť mesiacov, keďže Rusko opustila „pre vojnu“. Po kontrole dokladu jej strážnik oznámil, že nemôže vojsť. Ďalší strážnik jej tiež odmietol vstup a ako dôvod uviedol „pretože ste Ruska“, povedala žena. Dodala, že nemohla uveriť tomu, čo počuje.

Francúzske ministerstvo obrany v pondelok neskoro večer potvrdilo, že po invázii na Ukrajinu „obmedzilo prístup ruských občanov do vojenských zariadení“. Novinári môžu požiadať o výnimku, dodal predstaviteľ ministerstva.

Od 24. februára, keď Moskva začala vojnu na Ukrajine, Francúzsko prijalo približne 100-tisíc ukrajinských utečencov, vyplýva z vládnych údajov. Podľa Štátneho ústavu štatistiky a ekonomického výskumu (INSEE) žilo v roku 2021 vo Francúzsku zhruba 73 500 ruských prisťahovalcov.

14:23 Asi 60 percent ruských občanov by podporilo rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina začať novú ofenzívu na Kyjev, ale 65 percent by tiež súhlasilo aj s jeho rozhodnutím „špeciálnu operáciu“, teda ruskú vojnu na Ukrajine, zastaviť a podpísať mierovú dohodu. Vyplýva to z nového sociologického prieskumu, o ktorom informoval denník Kommersant. Doplnil, že podľa osloveného politológa tento zdanlivý rozpor súvisí s neochotou ľudí premýšľať o zložitých politických problémoch.

Rusko, vojna na Ukrajine, Ukrajina Čítajte viac Rusi by podporili akékoľvek Putinovo rozhodnutie o Ukrajine, ukázal prieskum

14:00 Moskva tvrdí, že raketovým úderom v strednej časti Ukrajiny zničila muničný sklad, kde podľa nej boli rakety do amerických systémov HIMARS a húfnic M777.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov vo svojom pravidelnom dennom hlásení okrem iného uviedol, že ruská armáda zničila muničný sklad pri meste Uman v strednej časti Ukrajiny, kde bolo podľa neho 300 rakiet do amerických systémov HIMARS a množstvo munície pre americké húfnice M777.

Konašenkov ďalej podľa agentúry TASS tvrdil, že na Ukrajine v súčasnosti bojuje okolo 2 000 zahraničných vojakov. „Za takmer štyri týždne – od 8. júla do 5. augusta – sa počet žoldnierov na Ukrajine v dôsledku útočných akcií ruských ozbrojených síl a jednotiek ľudových milícií Doneckej a Luhanskej republiky znížil z 2 741 na 2 192,“ uviedol hovorca s odvolaním sa na samozvané proruské útvary na východe Ukrajiny.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno zvyčajne bezprostredne nezávisle overiť.

13:30 Premiérky Estónska a Fínska sa vyslovili za to, aby Európa prestala Rusom udeľovať turistické víza. Doteraz platí, že Rusi môžu na víza udelené napríklad Fínskom voľne cestovať do väčšiny z 26 krajín schengenského priestoru. Rusi sa v dôsledku sankcií, ktorými EÚ reagovala na februárovú ruskú inváziu na Ukrajinu, nemôžu do krajín Európskej únie dostať letecky, ale často jazdia práve do Fínska či Estónska, odkiaľ už prípadne môžu letecky pokračovať do ďalších európskych destinácií.

13:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval západných lídrov, aby ruským občanom zakázali cestovať na svoje územie v rámci trestu za vojenský útok na Ukrajinu. Uviedol to v rozhovore pre americký denník The Washington Post. Kremeľ označil takýto nápad za „nerozumný“.

Zelenskyj povedal, že Rusi by mali byť nútení „žiť vo svojom vlastnom svete, až kým nezmenia svoju filozofiu“. „Bez ohľadu na typ Rusa… nech idú do Ruska,“ dodal.

Ruskí občania podľa jeho slov tvrdia, že vojna na Ukrajine s nimi nemá nič spoločné a celá populácia za ňu nemôže niesť zodpovednosť. Zelenskyj však tvrdí opak. „Obyvatelia si vybrali túto vládu a nebojujú proti nej, nehádajú sa s ňou, nekričia na ňu,“ pokračoval.

12:08 Rusko má na okupovaných územiach na juhovýchode Ukrajine čoraz väčšie problémy s partizánskymi jednotkami vernými Kyjevu. Ich členovia zabíjajú dosadených promoskovských predstaviteľov, vyhadzujú do vzduchu mosty a vlaky a pomáhajú ukrajinskej armáde identifikovať kľúčové ciele. V utorok to v reportáži napísala tlačová agentúra AP.

Šíriaci sa odboj oslabuje kontrolu Kremľa nad okupovanými oblasťami a ohrozuje aj plány pripojiť ich k Rusku. „Naším cieľom je, aby bol život ruských okupantov neznesiteľný, a využiť akékoľvek prostriedky na prekazenie ich plánov,“ povedal Andrij, 32-ročný koordinátor partizánskeho hnutia Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.

vojna na ukrajine, ukrajina Čítajte viac Na Ruskom okupovaných územiach silnie ukrajinský odpor, píše AP

10:18 Poľský školský systém môže prijať v nasledujúcom školskom roku ďalších 200-tisíc až 300-tisíc ukrajinských detí, oznámil v utorok poľský minister školstva Przemyslaw Czarnek.

Czarnek pre Poľský rozhlas povedal, že školy dokážu zvládnuť ďalší prílev ukrajinských detských utečencov. Podľa neho sa jediné problémy týkajú väčších miest, kde môžu byť jednotlivé školy preplnené. V takýchto prípadoch však budú ukrajinské deti administratívne prerozdelené do iných škôl v oblasti, vysvetlil minister.

Doplnil, že z odhadovaných 700-tisíc až 800-tisíc ukrajinských školákov v Poľsku sa učilo 500-tisíc až 600-tisíc vo svojich školách na Ukrajine cez internet a iba asi 200-tisíc sa zapísalo do poľských škôl. (tasr, pap)

10:02 Ministerstvo obrany Spojených štátov oznámilo, že na Ukrajinu poslalo predtým neoznámené protiradarové strely AGM-88 HARM určené na ničenie protilietadlových radarových systémov. Pentagón neuviedol kedy a aký počet týchto striel Ukrajine poskytol.

Námestník ministerstva obrany Colin Kahl povedal, že rakety odišli ako súčasť „nedávnych balíkov“ zbraňovej podpory pre Ukrajinu. V posledných piatich balíkoch sa však strely HARM oficiálne nevyskytujú. „Robili sme veľa pre to, aby sme pomohli ukrajinskému letectvu zostať vo vzduchu a aby ostalo bojaschopné,“ povedal Cahl.

Na sociálnych sieťach sa cez víkend objavili správy pôvodne z ruských zdrojov, že na ruské pozície dopadla strela, z ktorej zvyškov možno usúdiť, že ide práve o AGM-88 HARM.

Rakety HARM typu vzduch-zem majú dolet necelých 50 kilometrov, čím sa radia medzi ďalekonosnejšie strely, ktoré USA Ukrajine poskytli. Na ukrajinskom bojisku môžu byť použité napríklad proti ruským protilietadlovým systémom S-400, ktoré ukrajinskému letectvu znemožňujú operovať vo veľkých častiach ukrajinského leteckého priestoru.

V pondelok americká vláda oznámila, že Ukrajine poskytne ďalšiu vojenskú pomoc vo výške jednej miliardy dolárov. Jej súčasťou budú ďalšie rakety pre raketomety HIMARS, tisíce delostreleckých granátov, mínometné systémy, protitankové strely Javelin, munícia a iné vybavenie. (čtk, cnn.com)

9:53 Slovensko-ukrajinské hranice prekročilo v pondelok na vstupe na Slovensko 2 421 osôb. Z toho bolo 714 mužov, 1 200 žien a 507 detí. O dočasné útočisko požiadalo 282 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 2 989 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 23 policajtov, 21 hasičov, 75 colníkov, 83 vojakov, 17 dobrovoľníkov a 26 zamestnancov migračného úradu.

Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko od začiatku konfliktu 24. februára prekročilo viac ako 680-tisíc osôb, udelených bolo spolu 88 816 dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali doteraz takmer 440-tisíc osôb. (sita)

9:50 Ďalšie dve lode s obilninami vyplávali v utorok z ukrajinského prístavu Čornomorsk, oznámilo v utorok turecké ministerstvo obrany. Nákladná loď Ocean Lion vezie 64 720 ton obilnín do Južnej Kórey a plavidlo Rahmi Yagci preváža 5 300 ton slnečnicovej múky do Istanbulu, uviedol vo vyhlásení turecký rezort obrany.

Štyri lode s obilninami, ktoré vyplávali z Ukrajiny v nedeľu, už kotvia pri Istanbule a inšpektori ich skontrolujú v priebehu utorka, dodalo ministerstvo. Obnovené dodávky ukrajinských obilnín majú zabrániť potravinovej kríze vo svete.

Dohodu medzi Ukrajinou a Ruskom sprostredkovalo v júli Turecko a Organizácia Spojených národov. Na vývoz ukrajinských obilnín dohliada Spoločné koordinačné centrum v Istanbule, v ktorom pôsobia zástupcovia Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN. (reuters, tasr)

8:53 Ruské sily na Ukrajine v noci na utorok opäť ostreľovali Charkov a poškodili elektrický stĺp a električkové koľaje. Črepiny tiež zničili dvojpodlažný dom, ktorý nemá nič spoločné s vojenskou infraštruktúrou, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda. Zatiaľ nie sú žiadne správy o obetiach alebo zranených.

„V noci bol Charkov znovu ostreľovaný. Desať minút po druhej rannej hodine sa ozvala séria výbuchov, boli najmenej štyri,“ uviedol na sociálnej sieti Telegram starosta Charkova Ihor Terechov.

Cez víkend Rusko pokračovalo v posilňovaní obrany na juhu Ukrajiny a ruské sily ďalej útočili na ukrajinské pozície v Doneckej oblasti. Najúspešnejší za posledných 30 dní boli Rusi pri útoku smerom k mestu Bachmut, ale aj tak sa Rusku za tento čas podarilo postúpiť len o desať kilometrov, uviedlo dnes britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe zahŕňajúcej najnovšie poznatky britských spravodajských služieb.

V ostatných sektoroch Donbasu, kde sa Rusko pokúšalo preraziť, jeho sily za toto tridsaťdňové obdobie nezískali viac ako tri kilometre, čo je takmer určite výrazne menej, než Moskva plánovala. Napriek tomu, že Rusko v týchto oblastiach naďalej intenzívne využívalo delostrelectvo, nebolo schopné zhromaždiť bojaschopnú pechotu v dostatočnom počte, aby zabezpečilo výraznejší postup, dodalo britské ministerstvo.

Nezmenená zostáva podľa informácií ukrajinských médií situácia na severozápade krajiny. Ozbrojené sily Bieloruska pokračujú v posilňovaní ochrany bielorusko-ukrajinskej hranice v Brestskej a Gomelskej oblasti a hrozba raketových a leteckých úderov nepriateľa z územia a vzdušného priestoru Bieloruskej republiky pretrváva, uviedol v utorok ráno generálny štáb ukrajinskej armády.

Ukrajinské letectvo a raketové a delostrelecké jednotky pokračujú v úspešných útokoch na muničné sklady, ostrú muníciu a vojenskú techniku ​​ruských okupantov, uvádza Kyjev. V dôsledku strát sa nepriateľské špeciálne jednotky zdráhajú ísť do boja na mnohých frontoch a dopúšťajú sa sabotáží, dodal generálny štáb ukrajinskej armády. (čtk, pravda.com.ua)

7:18 Newyorský sudca podpísal rozkaz na zhabanie lietadla patriaceho ruskému oligarchovi Andrejovi Skočovi. Lietadlo Airbus A319–100 sa teraz údajne nachádza v Kazachstane. Zhabanie súkromného lietadla Andreja Skoča je súčasťou snáh amerických úradov, ktoré sa usilujú siahnuť na majetok osôb, čo majú blízko ku Kremľu. USA takto konajú v nádeji, že vyvolajú tlak na ukončenie vojny na Ukrajine.

Oceliarsky magnát Skoč je jedným z najbohatších poslancov v ruskej Štátnej dume. Jeho majetok sa podľa časopisu Forbes odhaduje na približne 6,6 miliardy dolárov.

Ministerstvo financií USA uvalilo na Skoča sankcie prvýkrát v apríli roku 2018, a to pre jeho väzby na organizovaný zločin a za politické pôsobenie v rámci Štátnej dumy. Po ruskej invázii na Ukrajinu úrad pre kontrolu zahraničných aktív amerického ministerstva financií uvalil na Skoča a jeho majetok ďalšie sankcie.

Príkaz na skonfiškovanie lietadla bol podpísaný na základe zistení, že Skoč je vlastníkom Airbusu prostredníctvom série fiktívnych spoločností a trustov prepojených s jeho partnerkou. Úrady uviedli, že lietadlo má hodnotu viac ako 90 miliónov dolárov. Americké úrady tvrdia, že Skoč porušil americké sankcie tým, že platby za registráciu lietadla a jeho poistné prešli bankovým systémom USA bez licencie, ktorá by umožnila vykonanie platby subjektom, na ktoré sa vzťahujú sankcie.

Americká prokuratúra použila poistné a registračné platby na identifikáciu majetku na zhabanie, pretože väčšina jácht a lietadiel nemôže byť prevádzkovaná, pokiaľ nie sú poistené.

Odkedy USA, Spojené kráľovstvo a Európska únia oznámili rozsiahle sankcie proti príslušníkom ruskej politickej a podnikateľskej elity, prestali so sankcionovanými jednotlivcami podnikať už viaceré poisťovne.

V príkaze na zaistenie Airbusu sa podľa americkej spravodajskej televízie CNN uvádza, že Skoč okrem lietadla vlastní aj jachtu s názvom Madame Gu, helikoptéru a vilu v hotelovom komplexe Four Seasons na Seychelách. Tento majetok nateraz nie je možné zhabať. Príslušné orgány musia najprv preukázať, že boli porušené sankcie – napríklad prevodom peňazí cez bankový systém USA. Jachta Madame Gu je registrovaná na Kajmanských ostrovoch, ale naposledy kotvila v prístavisku Port Rashid v Dubaji.

Na Skoča uvalila sankcie aj Európska únia. Spojené arabské emiráty sa po ruskej invázii na Ukrajinu nepostavili na žiadnu stranu a sú bezpečným útočiskom pre peniaze a iný majetok niektorých ruských oligarchov. (afp, ap, tasr)

Americké úrady v júni oznámili, že newyorský sudca schválil príkaz na zhabanie dvoch súkromných lietadiel oligarchu Romana Abramoviča v hodnote viac ako 400 miliónov dolárov. V máji sa zasa USA zmocnili superjachty s názvom Amadea za asi 300 miliónov dolárov, ktorú vlastní oligarcha Sulejman Kerimov. V apríli bola v prístave v Španielsku skonfiškovaná jachta Tango za 90 miliónov dolárov patriaca Viktorovi Vekseľbergovi, miliardárovi s úzkymi väzbami na ruského prezidenta Vladimira Putina.

6:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pripomenul v pondelok neskoro večer svetu jadrovú katastrofu v Černobyli. Vyjadril sa tak vo svojom pravidelnom nočnom prejave, a to v súvislosti s nedávnym ostreľovaním Záporožskej atómovej elektrárne.

Lídrov západných mocností zároveň vyzval na prijatie ďalších sankcií voči Rusku. „Voči tomuto teroristickému štátu aj celému ruskému jadrovému priemyslu sú potrebné nové sankcie, a to za vyvolanie hrozby jadrovej katastrofy,“ dodal Zelenskyj.

Záporožská atómová elektráreň je najväčšou svojho druhu v Európe. Ruské invázne sily sa jej zmocnili ešte v marci. V uplynulých dňoch došlo v dôsledku ostreľovania k „vážnemu poškodeniu“ niektorých objektov tejto elektrárne a musel byť vypnutý jeden z reaktorov. Z predmetného ostreľovania sa pritom navzájom obviňujú Kyjev s Moskvou.

„Svet by nemal zabúdať na Černobyľ a mal by si (tiež) pamätať, že Záporožská atómová elektráreň je najväčšou (svojho druhu) v Európe. Černobyľská katastrofa, to bol výbuch jedného reaktora. Záporožská elektráreň má šesť reaktorov,“ povedal Zelenskyj.

K havárii v jadrovej elektrárni v ukrajinskom meste Černobyľ došlo 26. apríla 1986 a je dosiaľ považovaná za najhoršiu jadrovú katastrofu na svete. (afp, tasr)

vojna na Ukrajine, Sloviansk Čítajte viac 166. deň: Rusi na Ukrajine prišli až o 80-tisíc mužov, odhaduje Pentagón

© Autorské práva vyhradené

956 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine