Ruský Aeroflot musí kvôli sankciám rozoberať lietadlá na náhradné diely

Ruské letecké spoločnosti vrátane štátneho Aeroflotu rozoberajú lietadlá, aby si zabezpečili náhradné diely, ktoré nemôžu kvôli západným sankciám kúpiť od zahraničných dodávateľov. Agentúre Reuters to povedali štyri zdroje z oblasti letectva.

09.08.2022 11:47
debata (29)

Tento postup je v súlade s odporúčaním ruskej vlády z júna, v ktorom jeho autori nabádajú, aby letecké spoločnosti využili niektoré svoje stroje na náhradné diely a týmto spôsobom zabezpečili, že zvyšok lietadiel vyrobených v zahraničí bude môcť lietať aspoň do roku 2025. Kvôli sankciám zároveň ruskí dopravcovia poskytujú menej letov, čo znamená, že odstavené lietadlá môžu poslúžiť na náhradné diely.

Aeroflot odstavil a necháva rozoberať najmenej dva svoje stroje, a síce dopravné lietadlo Suchoj Superjet 100 a takmer nový Airbus A350, povedal Reuters informovaný zdroj. Zariadenie bolo odstránené aj z niekoľkých Boeingov 737 a Airbusov, pretože dopravca potrebuje náhradné diely pre svoje iné lietadlá rovnakého modelu.

V situácii, keď sa z jedných lietadiel odoberajú diely, aby iné mohli lietať, sa niekedy hovorí, že sa z lietadiel robia vianočné stromčeky, podotýka Reuters. Väčšinou sa tak deje kvôli finančným ťažkostiam. V Rusku k tejto praxi podľa predpovedí odborníkov bude dochádzať v doteraz nevídanom rozsahu, dopĺňa Reuters.

Väčšinu strojov ruskej flotily tvoria zahraničné dopravné lietadlá, na dieloch zo zahraničia ale silne závisia aj lietadlá Suchoj ruskej výroby. Podľa už spomínaného zdroja sa najmenej z jedného lietadla Suchoj Superjet musel vybrať motor, aby iný stroj rovnakého modelu mohol pokračovať v lietaní. Motory sa však podľa odborníkov z oblasti letectva prehadzujú medzi jednotlivými lietadlami bežne.

Podľa iného zdroja z leteckého priemyslu bude už po jednom roku sankcií pre Rusko výzva, aby udržalo moderné lietadlá v chode, hoci krajina má solídnu inžiniersku základňu. Novšie generácie lietadiel, ako je A320neo, A350 alebo Boeing 737 MAX a 787, majú totiž technológiu, ktorú treba neustále aktualizovať.

Asi 80 percent flotily Aeroflotu tvoria Boeingy a Airbusy. Na konci minulého roka mal Aeroflot k dispozícii 134 Boeingov, 136 Airbusov a necelých 80 strojov Suchoj Superjet 100. Podľa zistení agentúry Reuters, ktoré vychádza z dát webu Flightradar24, asi 50 lietadiel ruského dopravcu alebo 15 percent jeho flotily od konca júla. Asi tri mesiace nelietajú aj tri zo siedmich Airbusov A350, a to vrátane stroja, ktorý je teraz podľa informácií Reuters rozoberaný.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine