V Českom Švajčiarsku zostáva uhasiť menej ako desatinu rozlohy požiaru

Pri požiari v Národnom parku České Švajčiarsko zostáva uhasiť približne 80 hektárov územia, čo je menej ako desatina pôvodnej rozlohy požiariska. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe na základe informácií zverejnených hasičským zborom Úsťanského kraja na sociálnej sieti.

09.08.2022 17:05
debata

Hasiči v utorok odovzdali správe národného parku časť ďalšieho sektoru požiariska. „Odovzdaná je tak celá južná časť z celkovej plochy zásahovej zóny,“ napísali na Twitteri hasiči.

Podľa hovorkyne hasičov Úsťanského kraja Martiny Götzovej je odovzdanie oblasti správe parku administratívny krok. „Znamená to, že sa spíše dokument, kde sa stanovia podmienky, za ktorých sa to miesto odovzdáva a potom je zaň už zodpovedný prevádzkovateľ, teda národný park,“ vysvetlila hovorkyňa.

Odovzdanie ďalšej časti požiariska však nemá vplyv na návrat evakuovaných osôb. „Stále tu je masívne nasadenie síl a prostriedkov. Pohybujú sa tu stovky cisterien zásahových vozidiel, štvorkolky …,“ uviedla Götzová. Z tohto dôvodu je preto pohyb ľudí v tejto oblasti zatiaľ vylúčený.

V utorok v Českom Švajčiarsku zasahuje približne 850 hasičov a šesť vrtuľníkov, z toho jeden koordinuje prevádzku. Zameriavajú sa na severnú časť parku, kde sa opakovane objavujú nové ohniská. Počet hasičov z regiónov budú postupne znižovať a na mieste zostanú len hasiči z Úsťanského kraja.

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #požiar #České švajčiarsko