Iskander je plný západných súčiastok. Rusko stále používa elektroniku zo Západu

V najnovších ruských zbraniach sa používa viac ako 450 dovážaných súčiastok, aj keď čiastočné sankcie platia už od anexie Krymu v roku 2014.

10.08.2022 06:58
debata (117)

Najnovšie ruské zbrane, používané pri ruskom vpáde na Ukrajinu, sa nezaobídu bez západnej elektroniky. Časť súčiastok získava Rusko aj teraz, bez ohľadu na sankcie a vývozné obmedzenia, upozornil britský ústav RUSI, čo je analytické stredisko zamerané na výskum obrany. O správe informovala stanica BBC.

Po preštudovaní trosiek ruských zbraní a techniky dospeli experti k záveru, že v najnovších ruských zbraniach sa používa viac ako 450 dovážaných súčiastok, hlavne z USA, ale aj z Japonska, Taiwanu, Južnej Kórey a európskych krajín. Tieto súčiastky sa používajú v raketách Iskander a Tornado-S a v ďalších druhoch munície, v bezpilotných lietadlách či v prostriedkoch pre komunikáciu a rádioelektronic­ký boj.

VIDEO: Ruské rakety Iskander v bojoch na Ukrajine.

Video

V roku 2014, keď Rusko anektovalo Krym, Západ uvalil na časť týchto dielov exportné obmedzenia, ale súčiastky sa naďalej dostávali do Ruska. Je možné, že za tým boli nelegálne machinácie využívajúce tretie krajiny, ale mnohé súčiastky sa doteraz dostávajú do Ruska legálne, ako tovar dvojakého určenia. Napríklad ide o čipy využiteľné tak v zbraniach, ako aj v domácich spotrebičoch.

Správa je výsledkom spoločného vyšetrovania RUSI spolu s agentúrou Reuters a serverom Važnyje istoriu, ktorý ruské úrady označili za „cudzieho agenta“ a zakázali ako „nežiaducu organizáciu“, dodala ruská redakcia BBC. Reuters označil správu za doteraz najpodrobnejšie publikované hodnotenie úlohy, ktorú zohrali západné súčiastky v ruskej vojne proti Ukrajine.

Vyšetrovanie RUSI napríklad zistilo, že jedna z najvyspelejších ruských rakiet 9M727 (Iskander), ktorá dokáže zasiahnuť ciele vzdialené stovky kilometrov, obsahovala 31 zahraničných dielov, vyrobených spoločnosťami ako sú americké firmy Texas Instruments a Advanced Micro Devices, či Cypress Semiconductor, ktorý teraz patrí nemeckej spoločnosti Infineon AG. Riadená strela Ch-101, použitá na ostreľovanie ukrajinských miest vrátane Kyjeva, obsahovala tiež 31 zahraničných dielov vyrobených spoločnosťami ako je americký Intel Corporation a Xilinx vlastnených AMD. Na otázky, ako ich čipy skončili v ruských zbraniach, spoločnosti odpovedali, že dodržiavajú obchodné sankcie a prestali predávať súčiastky do Ruska, napísal Reuters.

Ruskí vojaci podľa ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany vypálili za prvých päť mesiacov vojny viac ako 3 650 rakiet a riadených rakiet, vrátane 9M727 a Ch-101. Ruské rakety boli nasadené napríklad proti železničným tratiam, aby narušili západné zásobovacie trasy, ale terčom sa stali aj civilné ciele, ako sú nákupné centrá a nemocnice. Rusko stále tvrdí, že strieľa iba na vojenské ciele a neútočí na civilistov a civilné objekty, napriek mnohým dôkazom svedčiacim o opaku.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojna na Ukrajine