Prečo nemôže Kremeľ povedať pravdu o tom, čo sa stalo na Kryme?

Americkí analytici z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) vo svojej pravidelnej správe o vývoji situácie na Ukrajine uviedli, že Kremeľ váha, či obviniť Ukrajinu z utorkových úderov proti ruským objektom na anektovanom Kryme. Takéto obvinenie by totiž vrhlo zlé svetlo na kvalitu ruskej protivzdušnej obrany. Medzitým americký The Washington Post informoval, že podľa nemenovaného predstaviteľa Kyjeva, výbuchy na Kryme spôsobili ukrajinské špeciálne sily.

10.08.2022 14:25 , aktualizované: 16:20
Ukrajina Rusko Krym výbuchy základňa uarus Foto:
Dym stúpa po výbuchoch v ruskej leteckej základni Novofedorivka na Rusmi anektovanom ukrajinskom polostrove Krym 9. augusta 2022.
debata (231)

V utorok boli z ruskej leteckej základne na západe Krymu hlásené silné explózie a požiar. Príčiny zostávajú nevyjasnené. Ruské ministerstvo obrany informovalo o explózii niekoľkých kusov leteckej munície v úložisku na letisku. Neoficiálne sa však podľa ruských médií hovorí o porušení pravidiel požiarnej bezpečnosti.

Kremeľ však potrebuje upokojiť situáciu. Ruskom dosadený správca polostrova Sergej Aksjonov uviedol, že úrady evakuovali iba zopár desiatok ľudí z okolia letiska. Zábery zo sociálnych sietí však ukazujú dlhé kolóny na krymskom moste, ktorý spája polostrov s Ruskom.

Deň po incidente informoval Ukrajinský generálny štáb vo svojej pravidelnej zvodke o deviatich zničených ruských lietadlách za uplynulých 24 hodín. Kde a ako boli lietadlá zlikvidované, nespresnil. Ukrajinské vzdušné sily však na svojom facebookovom učte napísali, že sa tak stalo na ruskom vojenskom letisku Saky (rus. Saki) na Kryme.

„Saky! Mínus deväť lietadiel okupantov,“ uviedli ukrajinské vzdušné sily na sociálnej sieti.

Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat uviedol, že z videozáznamu je zrejmá explózia munície na letisku. „Dúfajme, že (lietadlá rozmiestnené na letisku) boli zničené rovnako ako tento sklad. Pretože po území celého letiska bolo vidieť niekoľko výbuchov,“ dodal podľa agentúry Unian. Saky je podľa neho jedno z piatich letísk na Kryme, ktoré môže ruská invázna armáda používať na útoky na Ukrajinu. Boli na ňom umiestnené stroje Su-30, Su-24 alebo Il-76, povedal Ihnat.

Video
Výbuchy na Kryme pri ruskej leteckej základni

Americký Inštitút pre štúdium vojny upozornil, že zatiaľ nemá k dispozícii podklady pre posúdenie incidentu. Explózie na najmenej dvoch miestach však s najväčšou pravdepodobnosťou ruskú verziu náhodného požiaru vylučujú.

Naopak, nemožno vylúčiť sabotáž. Túto možnosť spomenul aj poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Podľa agentúry Reuters uviedol, že mohlo ísť o prácu partizánskych sabotérov alebo o ruskú nekompetentnosť.

Zatiaľ nie sú oficiálne správy o tom, že by Ukrajina mala k dispozícii zbraň s dostrelom niekoľko sto kilometrov. Američanmi dodané HIMARS-y síce dokážu odpáliť strelu do vzdialenosti 300 kilometrov. Zatiaľ však majú k dispozícii iba rakety s doletom niekoľko desiatok kilometrov.

231 debata chyba
Viac na túto tému: #Krym #vojna na Ukrajine