169. deň: Rusi v šoku húfne opúšťajú Krym. Satelity ukazujú skazu letiska

Satelitné snímky ukazujú rozsiahle škody a niekoľko zničených ruských bojových lietadiel na leteckej základni na Moskvou anektovanom polostrove Krym, ktorým začiatkom týždňa otriasli explózie. Ukrajina sa k zodpovednosti za explózie neprihlásila, nové satelitné snímky ale podľa spravodajského webu BBC naznačujú, že mohlo ísť o cielený útok. Ruskí turisti opúšťajú polostrov.

11.08.2022 06:00 , aktualizované: 23:45
Saky, Krym, vojna na Ukrajine Foto: ,
Satelitná snímka Planet Labs PBC ukazuje zničené ruské lietadlá po výbuchu na leteckej základni Saky na Krymskom polostrove 9. augusta 2022
debata (1343)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 169. deň
  • Rusi pokračujú v ofenzíve na východe, ťažké boje sú v obciach Marjinka a Pisky
  • Proruskí separatisti vstúpili do miest Soledar a Bachmut
  • Ukrajina chystá stabilizáciu frontu a pripravuje protiútok
  • Začal platiť zákaz dovozu ruského uhlia do EÚ
  • Lotyšsko označilo Rusko za štát podporujúci terorizmus
  • Británia a Dánsko pošlú Kyjevu ďalšie peniaze a zbrane
  • 26 krajín daruje Ukrajine 1,5 miliardy eur
  • Moskva odmietla Švajčiarsko ako zástupcu Ukrajiny

VIDEO: Ukrajinci: Nové ruské tanky horia lepšie ako staré.

Video

23:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby „okamžite reagovalo“ a prinútilo ruské ozbrojené sily opustiť komplex okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne.

„Celý svet musí okamžite reagovať, aby vyhnal okupantov zo Záporožia. Iba úplné stiahnutie Rusov… by zaručilo jadrovú bezpečnosť pre celú Európu,“ povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom videopríhovore. Zároveň odsúdil Rusko za „jadrové vydieranie“.

Záporožská atómová elektráreň je najväčšou elektrárňou svojho druhu v Európe. Ruské invázne sily ju obsadili ešte v marci. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z ostreľovania tejto elektrárne, ktoré v uplynulých dňoch poškodilo niektoré jej objekty a musel byť vypnutý jeden z reaktorov. Mieru zavinenia jednej alebo druhej strany sa doteraz nepodarilo nezávisle overiť, pripomína APF.

23:13 Ruská invázia na Ukrajine „začína zlyhávať“, vyhlásil britský minister obrany Ben Wallace. Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa už podľa neho nepodarí Ukrajinu obsadiť, informuje TASR na základe správy denníka The Guardian.

Ruská invázia na Ukrajinu „zaváhala“ a „začína zlyhávať“, povedal Wallace, pričom prisľúbil Kyjevu väčšiu finančnú a vojenskú podporu.

Dánsko sa pripojilo k Spojenému kráľovstvu a ponúklo Ukrajine ďalšiu pomoc na štvrtkovej konferencii v Kodani, na organizovaní ktorej sa podieľal aj Wallace. Podľa britského ministra obrany je dôležité pochopiť, že boje a straty na životoch tu stále sú, Rusko však „začína zlyhávať v mnohých oblastiach“, cituje Guardian.

„Doteraz zlyhali a je nepravdepodobné, že sa im niekedy podarí obsadiť Ukrajinu,“ podotkol podľa denníka Wallace. „Ich invázia zakolísala a neustále sa upravovala do takej miery, že sa skutočne sústreďujú len na časti juhu a východu, čo je veľmi ďaleko od ich trojdňovej takzvanej špeciálnej operácie. Z troch dní je teraz viac než 150 a takmer pol roka so značnými stratami vybavenia i ruského personálu,“ dodal šéf britského rezortu obrany.

Prezident Putin podľa neho zrejme hazardoval s myšlienkou, že o niekoľko mesiacov bude medzinárodné spoločenstvo týmto konfliktom znudené a poberie sa iným smerom. „Dnešok je dôkazom opaku,“ podotkol Wallace.

„Z tohto stretnutia sme vyšli s ďalšími prísľubmi financií, ďalšími prísľubmi výcviku a prísľubmi vojenskej pomoci, pričom všetky boli navrhnuté tak, aby pomohli Ukrajine vyhrať, postaviť sa za svoju suverenitu a skutočne zabezpečiť, aby ambície prezidenta Putina na Ukrajine zlyhali,“ uzavrel podľa Guardianu britský minister obrany.

22:16 Ukrajinské úrady sa chystajú pred zimou evakuovať dve tretiny obyvateľov z oblastí, ktoré Kyjev ovláda v bojmi zmietanej Doneckej oblasti – sčasti pre obavy, že v dôsledku vojnou poškodenej infraštruktúry nebude možné zabezpečiť vykurovanie. Povedala do vo štvrtok ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Ukrajinská vláda plánuje evakuáciu zhruba 220 000 z približne 350 000 obyvateľov vrátane 52 000 detí, spresnila Vereščuková na tlačovej konferencii.

mariupoľ Čítajte viac Zelenskyj nariadil povinnú evakuáciu státisícov obyvateľov Donecka

Koncom júla bola ohlásená povinná evakuácia obyvateľov Doneckej oblasti, ktorá je dejiskom ťažkých bojov. Hoci úrady označujú evakuáciu za „povinnú“, obyvatelia sa jej môžu vyhnúť vyplnením formulára, v ktorom deklarujú svoj úmysel zostať.

Od 1. augusta bolo podľa Vereščukovej evakuovaných 3 904 osôb. Tisícky ďalších by mali opustiť územie pred príchodom zimy, pretože v bojoch bola zničená energetická i vykurovacia infraštruktúra.

Ukrajinská vicepremiérka dodala, že sa evakuácia môže rozšíriť aj na ostatné vojnou zasiahnuté oblasti, ako sú Chersonská, Charkovská a Záporožská.

21:49 Nemecko sa chystá usporiadať medzinárodnú konferenciu zameranú na diskusiu o obnove Ukrajiny po ruskej invázii. Agentúre Reuters to povedal nemenovaný zdroj z nemeckého vládneho kabinetu, podľa ktorého by sa takáto konferencia mohla konať v októbri.

Citovaný zdroj uviedol, že príprava v tomto smere ešte nebola zavŕšená, avšak za možný termín konania takejto konferencie označil 25. október. „Je to možný dátum pre takú konferenciu, zatiaľ však nie je konečný,“ povedal bez ďalších podrobností.

kreston, obnova ukrajiny, Čítajte viac Obnova Ukrajiny má prospieť aj Slovensku. Pomáhať chcú politici aj firmy

Nemecko aktuálne predsedá zoskupeniu ekonomicky najvyspelejších krajín sveta G7, pripomína Reuters. Nemecký kancelár Olaf Scholz podľa nej novinárom nedávno povedal, že úsilie na obnovu Ukrajiny bude obrovské, ba dokonca ešte väčšie než americký Marshallov plán, ktorý pomohol pri obnove západnej Európy po druhej svetovej vojny.

21:05 Ruské vojenské lietadlo v priebehu tohto týždňa už po tretíkrát narušilo aljašskú identifikačnú zónu protivzdušnej obrany (ADIZ). Vo štvrtok o tom informovala americká armáda, informuje stanica CNN.

Tretie narušenie aljašskej zóny ADIZ sa odohralo medzi 8.-10. augustom, presný deň však armáda neuviedla. Zverejnila však fotografiu, na ktorej je zobrazená stíhačka F-22 vo vizuálnom dosahu ruského lietadla Iľjušin Il-20.

ADIZ je medzinárodný vzdušný priestor pri Aljaške, ktorý sa rozprestiera viac ako 160 kilometrov od územia Spojených štátov. Americká armáda vyžaduje od lietadiel v tejto zóne identifikáciu v záujme národnej bezpečnosti, píše CNN.

Ruský vrtuľník narušil v stredu aj vzdušný priestor Estónska. Estónske ministerstvo zahraničných vecí si preto v stredu predvolalo ruského veľvyslanca a v súvislosti s incidentom podalo sťažnosť.

20:32 Bielorusko uviedlo, že príčinou výbuchov, ktoré v noci otriasli jednou z jeho vojenských základní zhruba 30 kilometrov od hraníc s Ukrajinou, bol „technický incident“.

Po polnoci zaznelo blízko bieloruského vojenského letiska Ziabrovka najmenej osem explózií, vyplýva z príspevkov na sociálnej sieti Telegram. Reuters pripomína, že tieto tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť.

Bieloruské ministerstvo obrany v súvislosti s incidentom uviedlo, že na základni sa vznietil motor jedného z vozidiel. K obetiam na životoch údajne nedošlo.

Po správach o výbuchoch v Bielorusku hovoril ukrajinský prezidentský poradca Mychajlo Podoľak o „epidémii technických nehôd“, čo označil za varovanie pre ruských vojakov.

„Epidémiu technických nehôd na vojenských letiskách Krymu a Bieloruska by mala ruská armáda považovať za varovanie: zabudnite na Ukrajinu, vyzlečte si uniformu a odíďte,“ napísal Podoľak na sociálnej sieti Twitter.

„Ani na okupovanom Kryme, ani v okupovanom Bielorusku sa nebudete cítiť bezpečne. Karma si vás nájde všade,“ dodal.

20:01 Rusko v porovnaní s minulým týždňom zdvojnásobilo počet leteckých útokov na pozície ukrajinskej armády a civilnú infraštruktúru. Vyhlásil to ukrajinský brigádny generál Olexij Hromov, ktorého cituje agentúra Reuters.

„Nepriateľské lietadlá a vrtuľníky sa vyhýbajú oblasti dosahu našej protivzdušnej obrany, takže presnosť týchto útokov je nízka,“ povedal Hromov na tlačovej konferencii.

Ako pokračoval, ukrajinská armáda plánuje poslať posily k dedine Pisky vzdialenej iba desať kilometrov od separatistami ovládaného Donecka. V oblasti Piskov došlo v uplynulých dňoch k ťažkým bojom. Separatisti tvrdia, že Pisky už získali, ukrajinská vláda to popiera.

Hromov tiež informoval, že Británia už vycvičila 2 400 ukrajinských vojakov, rovnaký počet v týchto chvíľach cvičí a výcvik poskytne ďalším piatim tisíckam vojakov.

19:36 Spojené štáty podporili výzvy Ukrajiny, Organizácie Spojených národov (OSN) a ďalších na vytvorenie demilitarizovanej zóny v okolí Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine, uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí.

„Pokračujeme vo výzvach Rusku, aby ukončilo všetky vojenské operácie v ukrajinských jadrových zariadeniach alebo v ich blízkosti, a podporujeme ukrajinské výzvy na zriadenie demilitarizovanej zóny v okolí jadrovej elektrárne,“ uviedol prostredníctvom svojho hovorcu rezort diplomacie USA.

Zariadenie v ukrajinskom meste Enerhodar bolo od uplynulého víkendu niekoľkokrát ostreľované a čiastočne aj poškodené.

18:40 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov sa poďakoval Slovensku za susedskú podporu počas ruskej vojenskej agresie na Ukrajine, ktorá trvá od konca februára. Uviedol to počas darcovskej konferencie v Kodani, ktorá sa konala aj za účasti ministra obrany SR Jaroslava Naďa (OĽANO).

Slovensko je podľa Reznikova správnym susedom. „Vážime si vašu podporu ako správneho suseda, pri ktorom sa – na rozdiel od nášho severného suseda – nemusíme báť o spoločnú hranicu. Verím, že Ukrajina s pomocou slovenského národa a ďalších partnerov a spojencov porazí svojho nepriateľa,“ uviedol Reznikov v krátkom videu.

Naď vyjadril potešenie, že Ukrajina vníma Slovensko ako spoľahlivého partnera. „Nesmieme dopustiť, aby mierové spolunažívanie všetkých národov ohrozovali štáty, ktoré hrubo porušujú medzinárodnoprávne štandardy a dodržiavanie občianskych a politických slobôd,“ dodal.

18:15 Rusko a Ukrajina sa navzájom opäť obvinili z ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne. Šéf Moskvou dosadenej regionálnej samosprávy Jevgenij Balickij však na sociálnej sieti Telegram napísal, že úroveň radiácie v okolí je nateraz v norme.

Agentúra AFP pripomenula, že onedlho má v súvislosti s obavami o toto zariadenie zasadať aj Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v New Yorku.

Záporožská jadrová elektráreň / Záporožie / Elektráreň / Čítajte viac Enerhoatom: Rusko plánuje napojiť Záporožskú jadrovú elektráreň na Krym

„Rašisti (výraz používaný na Ukrajine pre ‚ruských fašistov‘ – pozn. red) dnes opäť bombardovali Záporožskú jadrovú elektráreň – najväčšiu na Ukrajine a v Európe,“ cituje britský denník The Guardian z vyhlásenia ukrajinskej štátnej jadrovej spoločnosti Enerhoatom. Píše sa v ňom o desiatich ruských zásahoch v areáli elektrárne.

Situácia v elektrárni je podľa Enerhoatomu v týchto chvíľach pod kontrolou a správa, že zamestnanci z elektrárne v panike ušli, je hoax.

Balickij zase vyhlásil, že ukrajinské ostreľovanie zasiahlo okrem iného skladovacie priestory pre jadrový odpad. Skladisko má síce betónový plášť, ale v prípade presného zásahu môže dôjsť ku katastrofe podobnej ako v Černobyle, varoval.

Užívatelia sociálnych sietí zverejnili zábery s kúdolmi dymu stúpajúcimi z areálu elektrárne. Podľa Balického požiar vznikol po tom, čo pretrhnuté drôty spadli na zem a vznietil sa tam suchý porast.

Zariadenie v ukrajinskom meste Enerhodar bolo od uplynulého víkendu niekoľkokrát ostreľované a čiastočne aj poškodené, pripomína agentúry DPA. Kritická infraštruktúra je zatiaľ nepoškodená.

17:40 Viac ako 1,5 miliardy eur prisľúbila na pomoc Ukrajine skupina 26 krajín na darcovskej konferencii v Kodani, oznámil dánsky minister obrany Morten Bodskov. Financie krajine, ktorú tento rok vo februári napadlo Rusko, pomôžu ďalej sa brániť inváznym silám, uviedla agentúra Reuters. Organizujúca Británia a Dánsko už na začiatku konferencie oznámili, že na Ukrajinu pošlú okrem iného ďalšie salvové raketomety, presne navádzané rakety a tiež iné zbrane a potrebné vybavenie.

17:04 Bývalý dôstojník nemeckej armády predstúpil vo štvrtok pred súd pre obvinenia zo špionáže pre Rusko. TASR prevzala správu z agentúry DPA, podľa ktorej môže tento prípad viesť k ďalšiemu zhoršeniu už aj tak napätých vzťahov Moskvy a Berlína v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Obžalovaný Ralph G. podľa prokuratúry poskytol ruským agentom „množstvo dokumentov a informácií“ o nemeckej armáde v období od októbra 2004 do marca 2020. V tom čase pôsobil v armáde ako zástupca veliteľa čaty.

„Domnievame sa, že obžalovaný bol v kontakte s ruskou vojenskou tajnou službou GRU prostredníctvom viacerých osôb, predovšetkým z ruskej ambasády v Berlíne,“ spresnil prokurátor Gerd Kaiser vo štvrtok na súde v Düsseldorfe.

16:05 Generálny tajomník OSN António Guterres varoval pred potenciálnou jadrovou katastrofou v súvislosti s pokračujúcim ostreľovaním Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine.

„Som vážne znepokojený vývojom situácie v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne i v jej okolí,“ uviedol Guterres vo vyhlásení. „Apeloval som na všetkých zúčastnených, aby zachovali zdravý rozum a nepodnikali kroky, ktoré by mohli ohroziť fyzickú integritu, bezpečnosť či ochranu tejto jadrovej elektrárne – najväčšej svojho druhu v Európe,“ dodal generálny tajomník OSN.

„Žiaľ, miesto deeskalácie situácie za uplynulých niekoľko dní prišli správy o ďalších znepokojujúcich incidentoch, ktoré – v prípade, že budú pokračovať – môžu viesť ku katastrofe,“ upozornil ďalej Guterres.

15:50 Pre Ukrajinu je teraz nevyhnutné zastaviť postup ruského agresora, stabilizovať frontovú líniu a pripraviť protiútok s cieľom oslobodiť územie obsadené nepriateľom, uviedol na darcovskej konferencii v Kodani ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

Ukrajinski vojaci pri Charkove 1 Čítajte viac Ukrajina potrebuje stabilizovať front a pripraviť protiútok, povedal Reznikov

15:25 Mnohí ruskí dovolenkári v šoku opúšťajú obľúbené letovisko. Okupovaný ukrajinský polostrov osem rokov po jeho obsadení prestáva byť pre Rusko bezpečným miestom. Platí to, či už skazu jeho leteckej základne na západnom brehu Krymu spôsobila ukrajinská raketa, diverzné komando, alebo nedbanlivosť a morálny rozvrat vlastných vojakov.

Na sociálnych sieťach sa šíria zábery prázdnej pláže, kolón na diaľnici aj plačúcej ženy, ktorej sa nechce z Krymu odísť.

„100-kilometrová dopravná zápcha. Ľudia chcú opustiť Krym. Myslíte si, že Rusi konečne začnú chápať, že je to naozaj vojna?“ komentoval video poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko.

Ukrajinské ministerstvo obrany odporúča vybrať si bezpečnejšiu turistickú destináciu.

15:00 Americká sieť rýchleho občerstvenia McDonald's v naj­bližších mesiacoch začne opätovne otvárať svoje reštaurácie na Ukrajine. Ide o prejav podpory.

Reťazec zatvoril svoje prevádzky na Ukrajine po začiatku ruskej invázie 24. februára. Svojim viac než 10 000 zamestnancom na Ukrajine však aj naďalej vypláca mzdy, pripomína AP.

Spoločnosť McDonald's vo štvrtok oznámila, že postupne začne otvárať niektoré reštaurácie v hlavnom meste Kyjev a v západnej časti Ukrajiny. V Kyjeve majú svoje predajne otvorené aj španielske módne značky Zara a Mango.

14:20 Estónsko s účinnosťou od 18. augusta zakáže vstup do krajiny Rusom, ktorým vydalo schengenské víza, oznámila vláda v Talline. Opatrenie sa netýka Rusov, ktorým víza vydala iná členská krajina EÚ, ďalej ľudí s trvalým pobytom v Estónsku, návštev blízkych príbuzných či ľudí zamestnaných v určitých sektoroch, napríklad v doprave.

14:05 Na zastavenie vojny je potrebné rýchlo zničiť ruskú ekonomiku. Na Telegrame to uviedol vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

„Je potrebné zaviesť embargo na plyn a posilniť obmedzenia na vývoz ruskej ropy. Na zastavenie vojny je potrebné v krátkom čase zničiť ruskú ekonomiku,“ uviedol Jermak. Dodal, že ropné embargo EÚ budúci rok výrazne poškodí ruskú ekonomiku. Plynové embargo by podľa neho malo pre Rusko fatálne následky.

14:00 Zastropovanie cien ruskej ropy môže fungovať len po zapojení ďalších krajín mimo skupiny veľkých ekonomík G7, rokovania však pokračujú, povedal nemecký kancelár Olaf Scholz. Cenový strop pre ruskú ropu na júnovom summite G7 v Bavorsku navrhli Spojené štáty, chcú tým Moskve zabrániť zarábať na vysokých cenách energetických surovín a financovať tak svoju inváziu na Ukrajinu.

Scholz tiež uviedol, že bude podporovať výstavbu plynovodu vedúceho do strednej Európy z Portugalska a Španielska cez Francúzsko s cieľom získať nové zdroje energie. Takéto potrubie už malo byť podľa neho postavené a teraz chýba. V súčasnosti by to výrazne prispelo k odľahčeniu situácie s dodávkami plynu. Potvrdil, že o možnom projekte rokuje s predstaviteľmi Španielska, Portugalska, Francúzska aj s predsedníčkou EK Ursulou von der Leyenovou.

13:45 Nemecko bude ďalej podporovať Ukrajinu, ktorá sa bráni ruskej invázii. Vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý zopakoval, že zodpovednosť za vojnu nesie ruský prezident Vladimir Putin. Scholz tiež povedal, že Nemecko stojí o vyšetrenie ruských vojnových zločinov a že o podobe mieru s Ruskom rozhodne sama Ukrajina.

Olaf Scholz Čítajte viac Scholz: Nemecko bude Ukrajinu v obrane pred ruskou inváziou ďalej podporovať

13:20 Lotyšský parlament označil Rusko za štát podporujúci terorizmus a vyzval členské krajiny Európskej únie, aby pozastavili vydávanie víz ruským a bieloruským občanom. Informoval o tom lotyšský verejnoprávny server LSM. Poslanci pobaltskej krajiny rovnako podľa serveru Delfi a ruskej služby BBC označili ruské činy na Ukrajine za „cielenú genocídu“ Ukrajincov. Je to xenofóbne, reagovala Moskva.

Vojna na Ukrajine / UA / Mŕtvola / Obeť / Buča / Čítajte viac Lotyšský parlament označil Rusko za štát podporujúci terorizmus

13:00 Británia a Dánsko pošlú na Ukrajinu ďalšie peniaze a zbrane. Oznámili to podľa agentúry Reuters na darcovskej konferencii v Kodani. Británia dodá podľa ministra Bena Wallaca okrem iného ďalšie salvové raketomety, ktoré môžu zasiahnuť ciele vo vzdialenosti až 80 kilometrov.

Ukrajina Rusko vojna Charkov uarus Čítajte viac Británia a Dánsko pošlú na Ukrajinu ďalšie peniaze a zbrane

12:40 Dodávky ruskej ropy ropovodom Družba do Maďarska sa v noci obnovili, oznámila maďarská vláda. Na obnovenie dodávok do Českej republiky sa stále čaká.

12:30 Keďže invázia Ruska na Ukrajinu trvá už takmer šesť mesiacov, krajina zostáva v medzinárodnej izolácii. Avšak letecká spoločnosť Wizz Air Abu Dhabi sa rozhodla obnoviť lety do Ruska. Prepravca oznámil, že od 3. októbra obnoví lety z Abú Zabí do Moskvy. Informuje o tom portál cnn.com.

12:15 Rusko útočí na východe Ukrajiny na množstvo civilných a vojenských cieľov, pretože sa snaží úplne ovládnuť Doneckú aj Luhanskú oblasť. V noci na štvrtok rakety ničili aj mesto Nikopol v Dnepropetrovskej oblasti. Oznámili to ukrajinskí predstavitelia.

Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Reznyčenko uviedol, že pri ostreľovaní Nikopolu zahynuli traja ľudia a siedmi utrpeli zranenia, pričom mesto zasiahlo 120 rakiet typu Grad.

11:55 Ruské straty k dnešnému dňu podľa ukrajinského ministerstva obrany. Ruské sily prišli o ďalších 200 vojakov, 14 tankov, 13 bojových vozidiel a tri delostrelecké systémy.

11:50 Moskva odmieta, aby Švajčiarsko zastupovalo v Rusku záujmy Ukrajiny, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na vyjadrenie tlačového oddelenia ruského ministerstva zahraničia. Ukrajina predtým súhlasila, aby Švajčiarsko v jej mene začalo vykonávať mandát ochrannej mocnosti v Rusku, informovala v stredu podľa agentúry AFP švajčiarska diplomacia s tým, že krok musí ešte schváliť Moskva.

„Veľmi jasne sme odpovedali, že Švajčiarsko bohužiaľ prišlo o štatút neutrálneho štátu, a nemôže tak vystupovať ani ako sprostredkovateľ, ani zastupovať záujmy,“ povedal novinárom Ivan Niečajev z tlačového oddelenia ruského ministerstva zahraničia. Doplnil, že alpská krajina prestala byť neutrálna, keď sa pripojila k sankciám uvaleným na Rusko.

Ukrajina / UA / Čítajte viac Ukrajinu v rokovaniach bude zastupovať Švajčiarsko. Bude Moskva súhlasiť?

11:15 Je veľmi nepravdepodobné, že Rusko bude schopné splniť niektoré objednávky na vývoz svojich bojových vozidiel. A to v dôsledku mimoriadneho dopytu od ruskej armády bojujúcej na Ukrajine a v dôsledku silnejúcich účinkov západných protiruských sankcií. V správe sumarizujúcej najnovšie poznatky britských spravodajských služieb ohľadom ruskej invázie na Ukrajine to uvádza britské ministerstvo obrany.

„Bielorusko nedávno zverejnilo podrobnosti o svojej novej modernizácii hlavného bojového tanku (MBT) T-72B,“ uvádza britský rezort obrany. „Bielorusko pravdepodobne vyvinulo toto alternatívne riešenie namiesto programu modifikácie MBT, ktorý bol predtým zadaný ruskej štátnej spoločnosti Uralvagonzavod,“ dodalo britské ministerstvo.

Rusko dlhodobo považuje obranný priemysel za jeden zo svojich najdôležitejších exportných úspechov. Podľa Britov však utrpela povesť ruského obranného priemyslu v zahraničí. „Jeho vojensko-priemyselné kapacity sú teraz pod značným tlakom a dôveryhodnosť mnohých jeho zbraňových systémov podkopalo spojenie so zlými výsledkami ruských síl vo vojne na Ukrajine,“ domnieva sa Londýn.

10:45 V Európskej únii začal v plnom rozsahu platiť zákaz dovozu ruského uhlia, na ktorom sa členské krajiny dohodli v rámci piateho balíka protiruských sankcií.

Nemecko elektrina uhlie koniec vláda dohoda Čítajte viac Začal platiť zákaz dovozu ruského uhlia do EÚ. Bude komodity dosť?

10:30 Šéf samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky (DNR) uviedol, že súd so zajatými príslušníkmi ukrajinského pluku Azov sa uskutoční do konca leta. Úrady medzinárodne neuznávaného útvaru ich budú pravdepodobne súdiť v juhoukrajinskom Mariupole. Informovala o tom agentúra Reuters. Členovia pluku spoločne s ďalšími ukrajinskými obrancami tento rok získali medzinárodnú pozornosť svojím odporom proti ruskému obliehaniu železiarní a oceliarní Azovstal v Mariupole.

„Prvý súd sa bude konať pravdepodobne v Mariupole a bude usporiadaný do konca leta,“ povedal Denis Pušilin novinárom počas cesty organizovanej ruským ministerstvom obrany.

9:58 Hraničnými priechodmi prešlo v stredu 3 308 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 834 mužov, 1 835 žien a 639 detí.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od vypuknutia vojny na Ukrajine, je 686 021. Počet udelených dočasných útočísk predstavuje 89 120. Zo Slovenska na Ukrajinu odišlo od začiatku vojny 445 468 osôb.

9:55 Ruské invázne jednotky útočia pri východoukrajinských obciach Marjinka a Pisky, informoval ukrajinský generálny štáb vo svojom pravidelnom hlásení o situácii na bojisku. Podľa agentúry Reuters zúria v okolí Pisky ťažké boje. Predstaviteľ samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky (DNR) Daniil Bezsonov tvrdí, že Pisky sú pod kontrolou ruských a proruských síl, avšak Kyjev túto informáciu popiera.

„V Piskách je horúco. Mesto je naše, ale na jeho severe a západe zostávajú roztrúsené ohniská odporu,“ uviedol Bezsonov na platforme Telegram. Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč však poprel, že by Pisky padli. Ruský postup do obce nebol úspešný, povedal. Silne opevnené mesto je kľúčové v obrane Doneckej oblasti.

Donbas sa stal hlavným cieľom Moskvy po tom, čo sa jej na začiatku invázie nepodarilo obsadiť hlavné mesto Kyjev. Zatiaľ čo Luhanská oblasť je teraz takmer úplne pod ruskou kontrolou, Doneckú oblasť sčasti stále ovládajú Ukrajinci.

„Nepriateľ sústredí svoje úsilie na získanie plnej kontroly nad územím Luhanskej a Doneckej oblasti, udržanie dočasne dobytých častí Chersonskej, Charkovskej, Záporožskej a Mykolajivskej oblasti,“ napísal ráno vo svojej správe o vývoji bojov ukrajinský generálny štáb. Rusko sa podľa neho snaží o vytvorenie priaznivých podmienok na obnovenie ofenzívy na niektorých miestach a tiež zablokovanie ukrajinskej námornej komunikácie v Čiernom mori.

Ukrajina medzitým v stredu obvinila Rusko zo zabitia najmenej 13 ľudí pri raketových útokoch, pričom strely podľa nej invázne sily odpálili z oblasti okolo okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne, zatiaľ čo vedeli, že pre ukrajinských obrancov je riskantné paľbu opätovať. „Zbabelí Rusi už nemôžu nič robiť, tak udreli na mestá, zatiaľ čo sa nečestne schovávali v Záporožskej jadrovej elektrárni,“ uviedol šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Oblastní predstavitelia okupovaných území, ktoré dosadila do úradov Moskva, vo štvrtok ráno podľa ruských tlačových agentúr naopak tvrdili, že ruská protivzdušná obrana odrazila pokusy ukrajinských ozbrojených síl o útok na mesto Enerhodar a neďalekú jadrovú elektráreň. Člen rady okupačnej administratívy Záporožskej oblasti Vladimír Rogov tvrdí, že Ukrajinci útočili okrem iného pomocou dronov, raketometov a delostrelectva. Kyjev tieto informácie zatiaľ nekomentoval.

Záporožská jadrová elektráreň / Záporožie / Elektráreň / Čítajte viac Enerhoatom: Rusko plánuje napojiť Záporožskú jadrovú elektráreň na Krym

9:45 Mnohí ruskí väzni sa nechávajú verbovať do vojny na Ukrajine výmenou za prísľub slobody, napísal web stanice CNN. Náborári väzňom sľubujú nielen milosť, ale aj finančnú odmenu a kompenzáciu rodinám v prípade úmrtia, zistili novinári americkej stanice, ktorí komunikovali s väzňami a ich rodinami a priateľmi.

Ruský vojak / Rusák / Ruský okupant / Čítajte viac CNN: Ruskí väzni sa s vidinou slobody nechávajú verbovať do bojov na Ukrajine

9:24 Z oblasti bieloruského vojenského letiska Zjabrauka, ktoré sa nachádza neďaleko ukrajinských hraníc, sa v noci na štvrtok ozvali početné výbuchy a boli vidieť záblesky. Informoval o tom bieloruský nezávislý server Naša Niva s odvolaním sa na telegramový kanál monitorovacej skupiny Belaruski Hajun.

Príčiny explózií podľa nich nie sú známe. Bieloruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS informácie o explóziách poprelo. Vzplanul tam motor jedného z kusov techniky, povedal rezort.

Zjabrauka leží asi desať kilometrov od bieloruského Homelu a niekoľko desiatok kilometrov od ukrajinských hraníc. Na tamojšej základni je od tohtoročnej zimy umiestnené ruské letectvo a raketové systémy, ktoré Moskva používa na údery proti Ukrajine.

Začiatkom augusta bola podľa serveru Naša Niva v tejto oblasti údajne spozorovaná preprava rakiet pre protilietadlové komplexy S-300 a S-400. Minsk už skôr oznámil, že sa v Bielorusku od 9. do 11. augusta bude konať cvičenie protivzdušnej obrany.

7:04 Prvé zásielky pšenice by mali z ukrajinských čiernomorských prístavov vyplávať už na budúci týždeň. Uviedol Frederick Kenney, dočasný koordinátor OSN v centre v Istanbule, ktoré bolo zriadené v súlade s dohodou o odblokovaní ukrajinských prístavov a obnovení vývozu obilia.

Prvých 12 lodí s obilím, ktoré od dosiahnutia dohody vyrazili z troch ukrajinských čiernomorských prístavov, viezlo podľa jeho slov 370-tisíc ton kukurice a ďalších potravinových komodít. Náklad lodí, ktorý dosiaľ tvorila najmä kukurica, by sa mal podľa Kenneyho v dohľadnej dobe zmeniť, pričom dominovať by už mala pšenica. Podľa jeho slov sa tak stane ihneď, ako z ukrajinských vyplávajú všetky lode, ktoré tam boli uviaznuté od začiatku ruskej invázie a dorazia do nich nové, aby odviezli tohoročnú úrodu pšenice.

Všetky tri ukrajinské prístavy podľa Kenneyho v dôsledku invázie podstate „zamrzli v čase“. Tamojšie silá boli „plné kukurice, a lode ktoré tam kotvili, boli naložené kukuricou,“ uviedol. „Nevyhnutné je dostať tieto lode preč, aby mohli vplávať nové… ktoré budú môcť prispieť k riešeniu potravinovej krízy,“ dodal.

zväčšiť Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj... Foto: SITA/AP
Volodymyr Zelenskyj / Vojna na Ukrajine / Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) v prístave Čornomorsk počas nakladania ukrajinského obilia na tureckú nákladnú loď, 29. júla 2022

V dôsledku ruskej invázie uviazlo v ukrajinských čiernomorských prístavoch okolo 25 miliónov ton pšenice a ďalších obilnín. Vojna na Ukrajine spôsobila globálny nárast cien potravín a vyvolala obavy z hroziaceho hladu a politickej nestability v rozvojových krajinách.

6:30 Proruskí separatisti v stredu vyhlásili, že ich jednotky vstúpili do miest Soledar a Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informovala o tom televízia CNN s tým, že ukrajinská strana toto tvrdenie nepotvrdila.

„V Soledare a Artemivsku (ukrajinsky v Bachmute) sme sa dostali na kraj mesta, do priemyselnej zóny, kde naďalej pokračujú boje,“ uviedol pre ruské médiá veliteľ milícií takzvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin.

Obe tieto susediace mestá sú v posledných dňoch vystavené intenzívnemu ruskému ostreľovaniu, ktorého terčom sa podľa ukrajinských úradov stávajú aj obytné štvrte a civilná infraštruktúra.

Podľa Basurinových tvrdení, ktoré nebolo možné overiť, jednotky DĽR taktiež úplne obkľúčili mesto Avdijivka, ktoré sa nachádza v blízkosti mesta Doneck, a ovládajú už aj väčšinu neďalekých obcí Pisky a Marinka.

Ukrajinská armáda predtým uviedla, že sa jej podarilo odraziť útoky ruských síl v okolí Bachmutu a Avdijivky a zastaviť tam ich ďalší postup.

6:00 Satelitné snímky ukazujú rozsiahle škody a niekoľko zničených ruských bojových lietadiel na leteckej základni na Moskvou anektovanom polostrove Krym, ktorým začiatkom týždňa otriasli explózie. Ukrajina sa k zodpovednosti za explózie neprihlásila, nové satelitné snímky ale podľa spravodajského webu BBC naznačujú, že mohlo ísť o cielený útok.

Na ruskom vojenskom letisku Saky (rus. Saki) pri Novofedorivke (rus. Novofjodorovky) na západe Krymu došlo v utorok k sérii explózií, pri ktorých zomrel jeden človek.

Satelitné zábery americkej spoločnosti Planet Labs ukazujú, že rozsiahle časti letiskovej plochy sú spálené. Hlavné vzletové a pristávacie dráhy základne sa zdajú byť neporušené, ale najmenej osem lietadiel bolo zrejme poškodených alebo zničených. Na snímke je vidieť niekoľko kráterov. Väčšina z nich sa nachádza v časti základne, kde boli lietadlá zaparkované pod šírym nebom.

krym Čítajte viac Má Kyjev Krym na dostrel? Moskva radšej verí cigaretovému ohorku

Snímky „pred“ a „po“ vyhotovené spoločnosťou Planet Labs, ktorá monitoruje stovky satelitných záberov nad Ukrajinou, sú prvým nezávislým potvrdením, že základňa mohla byť poškodená. Podrobnosti o rozsahu explózií boli doteraz obmedzené.

Stále však nie je jasné, ako a čím bola základňa poškodená. Rusko trvá na tom, že explózie boli spôsobené výbuchom munície v sklade pre nedodržanie pravidiel požiarnej bezpečnosti.

Ukrajina sa k zodpovednosti neprihlásila a jej minister obrany Oleksij Reznikov naznačil, že na vine môžu byť neopatrní ruskí vojaci. „Myslím, že ruskí vojaci na tejto leteckej základni porušili veľmi známe pravidlo: Nefajčiť na nebezpečných miestach,“ povedal.

Ukrajina Rusko Krym výbuchy základňa uarus Čítajte viac Prečo nemôže Kremeľ povedať pravdu o tom, čo sa stalo na Kryme?

Ukrajinský generálny štáb vo svojej stredajšej zvodke informoval o deviatich zničených ruských lietadlách za posledných 24 hodín. Ukrajinské vzdušné sily na svojom facebookovom učte napísali, že sa tak stalo na ruskom vojenskom letisku Saky. Rusko poprelo, že by bolo nejaké lietadlo poškodené. Nové snímky naznačujú, že to nie je pravda.

Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym v roku 2014 po referende, ktoré nebolo medzinárodne uznané. Polostrov, ktorý zostáva pod ruskou kontrolou, bol ušetrený intenzívneho bombardovania a delostreleckého ostreľovania, aké sa odohrávali v iných oblastiach východnej a južnej Ukrajiny od 24. februára, keď prezident Vladimir Putin nariadil ruským ozbrojeným silám vpadnúť na Ukrajinu.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine