S obrovským požiarom pri Bordeaux bojuje vyše tisíc hasičov, horí aj v Portugalsku

Lesný požiar pri francúzskom Bordeaux, ktorý sa rozhorel v utorok popoludní, už pohltil 6 800 hektárov vegetácie a naďalej sa rozširuje. V Portugalsku zase plamene v pohorí Serra da Estrela zničil asi 10 000 hektárov. Na mieste dnes zasahovalo až 1 500 hasičov.

11.08.2022 10:52 , aktualizované: 21:22
Bordeaux / Oheň / Požiar / Hasič / Foto:
Lesný požiar pri Hostense južne od Bordeaux na juhozápade Francúzska 10. augusta 2022
debata

S plameňmi bojuje 1100 hasičov, oheň ale stále ešte nemajú pod kontrolou a na juhozápad Francúzska mieria preto ďalšie posily. Do departementu Gironde sa dnes vo štvrtok chystá tiež premiérka Élisabeth Borneová a minister vnútra Gérald Darmanin, uviedla agentúra AFP a stanica BFM TV.

Stúpol tiež počet evakuovaných o ďalších 2000 na 10 000 ľudí. Uzavretá je naďalej diaľnica A63 medzi Bayonne a Bordeaux v oboch smeroch, dym z požiaru tam znižuje viditeľnosť.

Hasiči hasia lesný požiar pri Hostense južne od...
Hasiči hasia lesný požiar pri Hostense južne od...
+6Hasič hasí lesný požiar pri Hostense južne od...

Hasičov podľa ich veliteľov čakajú ťažké dni, o ohni hovoria ako o „príšere“. Požiar takého rozsahu, ktorý by sa šíril tak rýchlo, väčšina z nich v živote nezažila, uviedol ich hovorca. „Požiar v Landiras by som ohodnotil ako megapožiar,“ povedal Grégory Allione z organizácie francúzskych hasičov FNSPF pre rozhlasovú stanicu RTL Radio. „Je to obor, obluda,“ dodal.

Vo Francúzsku by najmenej do soboty mali panovať vysoké teploty až 39 stupňov Celzia a nárazový vietor. Minister Darmanin v stredu večer naznačil, že oheň pravdepodobne niekto založil úmyselne.

Požiar v Maine-et-Loire na severe Francúzska sa hasičom už podarilo dostať pod kontrolu, ale stovky ich zostávajú na mieste, dohášajú a strážia oblasť. Francúzsko zároveň čelí rekordnému suchu a úrady zaviedli obmedzenia týkajúce sa používania vody prakticky pre celú krajinu.

V Portugalsku padlo 10 000 hektárov

Lesný požiar, ktorý v sobotu vypukol v portugalskom pohorí Serra da Estrela, už zničil asi 10 000 hektárov. Na mieste dnes zasahovalo až 1 500 hasičov, napísala agentúra EFE. Podľa úradov je vývoj pozitívny, obavy ale vzbudzujú niektoré oblasti, kde by sa plamene mohli šíriť kvôli vetru a suchu. V Portugalsku tento rok požiare zničili nadpriemernú plochu územia.

Požiar vznikol v oblasti, kde sa nachádza jeden z najvýznamnejších portugalských národných parkov. Podľa biológov už spôsobil „obrovské škody“ na miestnej flóre a faune. Hasiči museli evakuovať jeden kemp a jedno ďalšie rekreačné zariadenie. Opustiť svoje domy museli aj tri desiatky ľudí a 11 ľudí sa ľahko zranilo.

„Napriek pozitívnemu vývoju je požiar stále aktívny,“ uviedol zástupca šéfa civilnej ochrany Miguel Cruz. Podľa neho vzbudzujú obavy niektoré oblasti, kde by sa oheň mohol dobre šíriť kvôli vetru a suchu. Zo vzduchu dnes zasahovalo 14 lietadiel a vrtuľníkov, a to vrátane špeciálnych hasiacich lietadiel Canadair.

Podľa agentúry AFP ale časť obyvateľov obcí, pri ktorých požiar vznikol, hasičov kritizovala, že nezabránili rozšíreniu ohňa na takú veľkú plochu. Podľa starostu jednej z dedín Flavia Massana boli cez víkend hasiči nasadení v oblasti, kde sa uskutočnili cyklistické preteky a nie pri požiari. Ministerstvo vnútra sľúbilo, že zásah preverí.

Portugalsko tento rok zažíva mimoriadne sucho a má za sebou najteplejší júl od začiatku merania. Podľa štátneho ústavu na ochranu lesov od januára do konca júla požiare zničili cez 58-tisíc hektárov porastov, o 59 percent viac ako predstavoval desaťročný priemer za rovnakú dobu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #lesný požiar