Vatikán sa rozlúčil s kardinálom Tomkom, telesné pozostatky sú už v Bratislave

Vo vatikánskej Bazilike sv. Petra sa vo štvrtok konala posledná rozlúčka so zosnulým slovenským kardinálom Jozefom Tomkom. Zádušnú omšu viedol kardinál Giovanni Battista Re a záverečný rozlúčkový obrad vykonal osobne pápež František.

11.08.2022 11:37 , aktualizované: 17:29
Vatikán Kardinál Tomko pápež františek Foto: ,
Pápež František predsedá pohrebnej omši za zosnulého slovenského kardinála Jozefa Tomka v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne 11. augusta 2022.
debata (4)

VIDEO: Pozostatky kardinála Tomka previezli na Slovensko.

Video

Telesné pozostatky Tomka popoludní letecky prepravili na na bratislavské letisko M. R. Štefánika. Verejnosť sa bude môcť s kardinálom rozlúčiť v nasledujúcich dňoch v Bratislave aj Košiciach. V piatok a sobotu (12. – 13. 8.) budú vystavené jeho pozostatky na verejnú úctu v Katedrále sv. Martina v Bratislave v čase od 9.00 do 12.00 h, následne sa uskutoční v obidva dni svätá omša.

V nedeľu a pondelok (14. – 15. 8.) bude telo Tomka v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach. Verejnosť si ho môže uctiť v nedeľu v čase od 16.00 do 21.00 h a v pondelok od 9.00 do 12.00 h. V oboch katedrálach budú umiestnené kondolenčné knihy.

Omšu celebroval dlhoročný priateľ

Pohrebný obrad vo Vatikáne sa uskutočnil podľa zvyklostí pri pohreboch členov kardinálskeho zboru. Omša sa slávila v latinčine a taliančine s liturgickými rúchami tmavočervenej farby. Pri oltári katedry v zadnej lodi baziliky ju spolu s kardinálmi, arcibiskupmi a biskupmi celebroval dekan kardinálskeho zboru. Tým je taliansky kardinál Giovanni Battista Re, ktorého s Tomkom spájalo dlhoročné priateľstvo.

Ako počas poslednej rozlúčky uviedol Re, so zosnulým kardinálom Tomkom odišla osobnosť s pevnou vierou, so skutočnou spiritualitou a živým cirkevným cítením. Re na omši v Bazilike sv. Petra pripomenul, že Tomko, ktorý zomrel 8. augusta vo veku 98 rokov, bol najstarším z kardinálov a celý svoj dlhý a intenzívny život zasvätil službe Bohu a bratom v Rímskej kúrii, kde v priebehu rokov zastával mnoho úradov.

Kardinál Tomko Košice Čítajte viac Košice sú na pohreb kardinála Tomka pripravené

Giovanni Battista Re v homílii ďalej priblížil život Tomka, ktorého po skončení druhej svetovej vojny vyslal košický biskup do Ríma, aby dokončil štúdiá. Historické udalosti – v dôsledku odporu novej komunistickej vlády voči katolíckej cirkvi – mu po roku 1948 zabránili v návrate do vlasti.

Spomenul tiež, že v roku 1979 pápež Ján Pavol II. zveril Tomkovi úrad generálneho tajomníka biskupskej synody. Biskupskú vysviacku mu pápež udelil osobne, vzhľadom na politické dôvody však nie vo vatikánskej bazilike, ale v menšej Sixtínskej kaplnke. Vysviacka bola podľa Reho z vôle pápeža osobitne slávnostná, keďže Ján Pavol II. chcel zdôrazniť blízkosť Slovensku a celej umlčanej cirkvi v ťažkej situácii pre katolíkov na druhej strane železnej opony.

V závere eucharistického slávenia pápež František predsedal obradu posledného odporúčania (ultima commendatio) a rozlúčky (valedictio). Oblečený v liturgickom plášti pluviál osobne predniesol modlitby nad rakvou.

VIDEO: Krypta, kde bude pochovaný kardinál Jozef Tomko.

Video

Na obradoch vo Vatikáne sa zúčastnili aj slovenskí biskupi. Ako informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ich delegáciu v talianskej metropole viedol bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský a košický arcibiskup metropolita Bernard Bober.

Zvolenský vníma ako zadosťučinenie, že pozostatky kardinála Tomka privezie vo štvrtok na Slovensko „vládne“ lietadlo. Uviedol to pred štvrtkovou rozlúčkou so zosnulým kardinálom v Ríme, informuje KBS.

„Je to zadosťučinenie. Je to ocenenie pána kardinála. Som vďačný predstaviteľom SR za toto rozhodnutie, pretože sa ocení jedinečná osobnosť, ktorá pochádzala zo Slovenska,“ uviedol Zvolenský. Poukázal na to, že kardinál Tomko v dobrom slova zmysle preslávil Slovensko v zahraničí, na celom svete ako reprezentant katolíckej cirkvi. Pre univerzálnu cirkev bol podľa predsedu KBS dlhé roky hlavný misionár, lebo bol prefektom Kongregácie pre evanjelizáciu národov.

VIDEO: Ako bude prebiehať pohreb kardinála Tomka.

Video
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #kardinál Jozef Tomko #Jozef Tomko