Británia a Dánsko pošlú na Ukrajinu ďalšie peniaze a zbrane

Británia a Dánsko pošlú na Ukrajinu ďalšie peniaze a zbrane. Oznámili to podľa agentúry Reuters na darcovskej konferencii v Kodani. Británia dodá podľa ministra Bena Wallaca okrem iného ďalšie salvové raketomety, ktoré môžu zasiahnuť ciele vo vzdialenosti až 80 kilometrov.

11.08.2022 13:07
Ukrajina Rusko vojna Charkov uarus Foto: ,
Ukrajinský viacnásobný raketomet kalibru 122 mm nazvaný Verba strieľa na pozície ruskej armády na bojovej línii v Charkovskej oblasti 2. augusta 2022. Ilustračné foto.
debata (19)

Wallace povedal, že dodávka zbraní pomôže Ukrajine brániť sa proti ruskému ťažkému delostrelectvu. „Naša pokračujúca podpora vysiela veľmi jasný odkaz, že Británia a medzinárodné spoločenstvo sú naďalej proti tejto ilegálnej vojne a budú stáť bok po boku a poskytovať Ukrajine obrannú vojenskú pomoc, aby sa mohla brániť Putinovej invázii,“ vyhlásil Wallace.

Británia podľa agentúry Reuters Ukrajine poskytne tiež významný počet presne navádzaných rakiet M31A1. Už skôr Británia Ukrajine poskytla pokročilé zbraňové systémy a vycvičila tisíce ukrajinských vojakov.

Video
Takto Briti učia bojovať ukrajinských dobrovoľníkov

Dánska premiérka Mette Frederiksenová na konferencii, ktorá hostí viacerých európskych ministrov obrany, oznámila zvýšenie dánskej finančnej pomoci Ukrajine o 110 miliónov eur. „Toto je vojna o hodnoty, na ktorých stojí Európa a slobodný svet. Dnes znovu potvrdzujeme svoj záväzok podporovať Ukrajinu,“ povedala Frederiksenová.

Podľa Reuters bude celková dánska pomoc Ukrajine od začiatku vojny obnášať viac ako tri miliardy dánskych korún. Viac ako polovica ohlásenej pomoci má byť použitá na obstaranie zbraní a podporu výroby zbraní. Zo zvyšku majú byť financované dodávky dánskych zbraní a vojenského vybavenia a tiež výcvik vojakov.

Video
Top Gun proti Rusku: Dostanú Ukrajinci stíhačky F-16?

Dánsko už v predvečer konferencie oznámilo, že sa zapojí do výcviku ukrajinských vojakov a dôstojníkov v Británii aj na svojom území.

Konferencia, ktorú spoločne organizujú Dánsko, Británia a Ukrajina, má prerokovať dlhodobú podporu Ukrajine po ruskej invázii. Tú Moskva nazýva špeciálnou operáciou, ktorej cieľom je zabezpečiť Rusku bezpečnosť pred údajnou rozpínavosťou NATO.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine