Lotyšský parlament označil Rusko za štát podporujúci terorizmus

Lotyšský parlament označil Rusko za štát podporujúci terorizmus a vyzval členské krajiny Európskej únie, aby pozastavili vydávanie víz ruským a bieloruským občanom. Informoval o tom lotyšský verejnoprávny server LSM. Poslanci pobaltskej krajiny rovnako podľa serveru Delfi a ruskej služby BBC označili ruské činy na Ukrajine za "cielenú genocídu" Ukrajincov. Je to xenofóbne, reagovala Moskva.

11.08.2022 13:18
Vojna na Ukrajine / UA / Mŕtvola / Obeť / Buča / Foto: ,
Mŕtve telo civilistu na ulici v ukrajinskej Buči. Archívna snímka.
debata (39)

„Rusko už mnoho rokov priamo aj nepriamo podporuje a financuje teroristické režimy a organizácie,“ uviedol šéf lotyšského parlamentného zahraničného výboru Rihards Kols. Rusko je podľa neho najväčším dodávateľom zbraní režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, podieľalo sa na otrave otca a dcéry Skripaľovcov v britskom Salisbury v roku 2018 alebo o štyri roky skôr na zostrelení dopravného lietadla MH-17 nad východnou Ukrajinou.

„Na Ukrajine zvolilo Rusko podobnú, krutú, nemorálnu a ilegálnu taktiku, používa nepresné a medzinárodne zakázané zbrane a muníciu, zameriava neprimeranú brutalitu na civilistov a verejné miesta,“ povedal Kols. Moskva sa podľa neho snaží o zastrašenie a demoralizáciu Ukrajincov a o okupáciu susednej krajiny, pričom násilie používa na politické účely.

Lotyšský parlament vo svojej rezolúcii okrem iného konštatuje, že od nevyprovokovaného ruského útoku na Ukrajinu muselo 12 miliónov Ukrajincov opustiť svoje domovy a vyše päť miliónov ľudí aj svoju vlasť. Skupiny na ochranu ľudských práv a medzinárodné pozorovateľské misie zaznamenali zverstvá páchané ruskými ozbrojenými silami na ukrajinských civilistoch, vrátane mučenia, znásilňovania, zabíjania a masového zadržiavania civilistov v takzvaných filtračných centrách, ako aj hromadnej deportácie, uvádza sa podľa LSMv parlamentnom vyhlásení.

ukrajina Čítajte viac Hrozivé svedectvá z Ukrajiny: Rusi znásilňovali a zabíjali ženy pred zrakmi detí

Dokument tiež odsudzuje nedávny ruský útok na ukrajinský prístav Odesa. Ten prišiel deň po tom, ako Moskva a Kyjev podpísali spoločne s Tureckom a OSN dohodu o vývoze ukrajinského obilia. Lotyšskí poslanci okrem toho podľa agentúry AFP uviedli, že ruskú inváziu podporil bieloruský režim, a vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby na Bielorusko uvalilo rovnaké sankcie, ako prijalo proti Rusku. Voči Moskve chce finančné postihy sprísniť.

Alexander Lukašenko Čítajte viac Lukašenko: Áno, Bielorusko je autoritársky štát, politických väzňov však nemáme

Moskva aj napriek množiacim sa dôkazom a svedectvám odmieta, že by sa na Ukrajine zameriavala na civilistov a civilné objekty. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová na krok lotyšského parlamentu reagovala podľa agentúry TASS na sociálnej platforme telegram, kde ho označila za „zvieraciu xenofóbiu“. Rozhodnutie lotyšských poslancov sa nezakladá na žiadnych faktoch, uviedla.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Lotyšsko #vojna na Ukrajine