Scholz: Nemecko bude Ukrajinu v obrane pred ruskou inváziou ďalej podporovať

Nemecko bude ďalej podporovať Ukrajinu, ktorá sa bráni ruskej invázii. Vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý zopakoval, že zodpovednosť za vojnu nesie ruský prezident Vladimir Putin. Scholz tiež povedal, že Nemecko stojí o vyšetrenie ruských vojnových zločinov a že o podobe mieru s Ruskom rozhodne sama Ukrajina.

11.08.2022 13:38 , aktualizované: 22:38
Olaf Scholz Foto: ,
Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz oznámil pokračovanie v rozsiahlej podpory zo strany Nemecka pre Ukrajinu v jej boji proti ruskému útoku.
debata (8)

„Vojna na Ukrajine zostáva najväčšou výzvou,“ poznamenal Scholz. „Nemecko po ruskej invázii urobilo zásadný politický obrat v dodávkach zbraní,“ uviedol s odvolaním sa na rozhodnutie Berlína poskytnúť Ukrajine zbrane na obranu. „Vojna na Ukrajine vyžaduje, aby sme robili ďalekosiahle rozhodnutia na podporu ukrajinského boja za nezávislosť,“ povedal.

Podľa kancelára treba spolu s Európskou úniou urobiť všetko, aby bolo možné objasniť a potrestať ruské vojnové zločiny. Scholz zdôraznil, že za vojnu je zodpovedný Putin, a bez odpovede ponechal otázku, za akých podmienok by súčasného šéfa Kremľa opäť pozval do Nemecka.

Plošný zákaz nepodporuje

Scholz na druhej strane nepodporuje myšlienku celoeurópskeho zákazu vstupu pre všetkých Rusov. „Toto je Putinova vojna. A preto mám s touto ideou problém,“ povedal Scholz podľa webu tagesspiegel.de. Dodal, že represívne opatrenia by mali byť zamerané na ľudí, ktorí rozhodujú v Moskve, a nie na všetkých Rusov.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba večer nepriamo Scholza kritizoval. „Toto je vojna Ruska, nie je to len Putinova vojna,“ napísal na Twitteri Kuleba. „Nie Putin, ale ruskí vojaci prichádzajú z Ruska, aby zabíjali, mučili a ničili. Rusi vo veľkej väčšine podporujú vojnu a drukujú raketovým útokom na ukrajinské mestá a vraždeniu Ukrajincov. Nech si teda ruskí turisti užívajú Rusko,“ vyhlásil Kuleba.

Na tlačovej konferencii v Kyjeve predtým podľa agentúry Bloomberg označil Kuleba zákaz vydávania víz za „najúčinnejšie osobné sankcie“. Tým Rusom, ktorí s Putinom nesúhlasia, Kuleba radí požiadať o politický azyl v zahraničí.

Líderky Estónska a Fínska Kaja Kallasová a Sanna Marinová tento týždeň vyzvali európske štáty, aby prestali ruským občanom vydávať turistické víza. Podľa nich by nemali dovolenkovať v Európe, zatiaľ čo ruská vláda vedie vojnu na Ukrajine.

O podobe mieru na Ukrajine podľa Scholza musia rozhodnúť sami Ukrajinci. „Mier môže byť len taký, aký si želajú Ukrajinci,“ povedal kancelár s tým, že žiadny diktát fungovať nemôže. Ukrajina viackrát zopakovala, že sa nemieni vzdať svojho územia na úkor Ruska.

Novinárov zaujímalo aj možné zaangažovanie bývalého sociálnodemokra­tického kancelára Gerharda Schrödera pri mierových rozhovoroch. Schröder je v Nemecku aj vo svojej strane kritizovaný za úzke väzby na Rusko a na Putina. Scholz, ktorý je tiež sociálny demokrat, si však nemyslí, že by bývalý šéf nemeckej vlády mohol teraz nejakú úlohu zohrať.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Olaf Scholz