Ukrajina potrebuje stabilizovať front a pripraviť protiútok, povedal Reznikov

Pre Ukrajinu je teraz nevyhnutné zastaviť postup ruského agresora, stabilizovať frontovú líniu a pripraviť protiútok s cieľom oslobodiť územie obsadené nepriateľom, uviedol na darcovskej konferencii v Kodani ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Podľa agentúry Ukrinform upozornil, že dĺžka frontu presahuje 2 500 kilometrov, pričom aktívne sa teraz bojuje na fronte dlhom 1 300 kilometrov.

11.08.2022 15:46
Ukrajinski vojaci pri Charkove 1
Ukrajinskí vojaci hliadkujú pri frontovej línii na východe krajiny.
debata (95)

„Náš cieľ sa nezmenil: je to obnova zvrchovanosti a územnej celistvosti nášho štátu v medzinárodne uznaných hraniciach,“ povedal Reznikov. Vysvetlil tiež, že na to si Kyjev určil niekoľko priorít, medzi nimi napríklad zabezpečenie, že Rusko nebude môcť manévrovať v severozápadnej časti Čierneho mora, funkčná protivzdušná obrana veľkých miest a objektov kritickej infraštruktúry, obrana hraníc s Bieloruskom a tiež konkrétne možnosti potrebné na stabilizáciu frontu a vytvorenie podmienok pre ukrajinský protiútok.

„Rusko je nebezpečný nepriateľ, nerešpektujúci pravidlá, a disponujúci obrovskými zdrojmi,“ povedal Reznikov. „Je to štát-terorista, ktorý nerešpektuje ľudské práva a nehľadí na straty. Pácha masové vraždy vojnových zajatcov a civilistov. Využíva dezinformácie, migráciu, obilie, energetiku a jadrovú energiu ako zbraň. Ruská taktika ohrozuje nás všetkých,“ zdôraznil.

Video
Ako strieľa a ničí HIMARS. Rusi majú z americkej zbrane strach

Rusko podľa ukrajinského ministra chce celému svetu vnútiť svoj pohľad na svetový poriadok, ktorý by sa neopieral o právny štát a ľudské práva, ale o hrubú silu. Rusko sa svojim protivníkom vyhráža a zvyšuje stávky v hre. Ale čoraz viac ľudí vo svete začína chápať, že ruské záväzky a zmluvy nemajú ani len cenu papiera, na ktorých sú napísané, uviedol Reznikov a vyzval na koordinovaný odpor.

Minister poďakoval aj partnerom za pomoc ukrajinskej armáde. Ukrajina „už získala podporu, ktorá umožňuje našim vojakom prekvapiť Rusov na bojisku na zemi, vo vzduchu a na mori“, ocenil. Na konferencii v Kodani sa zúčastňuje 26 štátov.

„Štát-terorista nedosiahol svoje ciele, pretože veľa krajín prispelo k odporu a každý príspevok má význam. Akékoľvek úsilie, ktoré odvádza Rusko od vyslania všetkých zdrojov na Ukrajinu, predstavuje pre nás tiež významnú pomoc,“ zdôraznil Reznikov.

Video
Ukrajinci zúfalým Rusom: HIMARS-y ste netrafili. Zahráme vám Metallicu

Ukrajinská armáda podľa neho už zničila veľké množstvo ruských elitných jednotiek, či už výsadkových, námorných alebo špeciálnych síl. „Existuje vec spájajúca ruské mestá Murmansk, Kaliningrad a Pskov – ich cintoríny sa rýchlo rozrastajú,“ poznamenal v narážke na posádkové mestá ruských jednotiek.

Ukrajinský minister zdôraznil, že koordinovaný postup Ukrajiny a partnerských štátov môže uchrániť „celú Európu, vrátane Pobaltia“.

Británia a Dánsko, ktoré sú spoluorganizátormi konferencie, prisľúbili poslať na Ukrajinu ďalšie peniaze a zbrane. Británia podľa ministra obrany Bena Wallaceho dodá okrem iného ďalšie raketomety s dostrelom až 80 kilometrov. Dánska premiérka Mette Frederiksenová oznámila zvýšenie dánskej finančnej pomoci Ukrajine o 110 miliónov eur.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine