V jadrových elektrárňach po Európe sa môžu stať nehody, vyhráža sa Medvedev

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev vo svojom komentári o situácii v Záporožskej jadrovej elektrárni nepriamo pohrozil západným krajinám útokom na ich elektrárne.

12.08.2022 16:08
Ukrajina Záporožie elektráreň Foto:
Na archívnej snímke z 1. mája 2022 ruskí vojaci hliadkujú na ceste, ktorá vedie k Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny.
debata (196)

Na sociálnych sieťach napísal, že v európskych jadrových zariadeniach môže rovnako ako v Záporožskej elektrárni, ktorá v minulých dňoch čelila ostreľovaniu, dôjsť k „nepredvídateľným situáciám“.

Z útokov na Záporožskú jadrovú elektráreň sa od minulého piatka vzájomne obviňujú Kyjev a Moskva. Medvedev dnes označil obvinenia, že za útokmi stoja ruské sily, za absolútny „blábol“, ktorému nemôže uveriť ani „tupé rusofóbne publikum“. Uviedol, že za ostreľovaním stojí Kyjev a jeho „západní ochrancovia“, ktorí by boli schopní spôsobiť haváriu, ako bola tá v čiernobylskej jadrovej elektrárni v roku 1986.

„Čo na to povedať… Nemalo by sa zabúdať, že jadrové elektrárne sú aj v Európskej únii. A aj tam môže dôjsť k nepredvídateľným situáciám,“ napísal Medvedev, ktorý od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu na sociálnych sieťach pravidelne zverejňuje ostré výpady proti Kyjevu i Západu.

Petrohrad Čítajte viac Keď Putin zavelí, Rusi podporia vojnu i mier

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi cez víkend povedal, že súčasný vývoj vytvára „veľmi skutočné riziko jadrovej katastrofy“. Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval vo štvrtok na vytvorenie demilitarizovanej zóny okolo elektrárne, výzva sa preberala na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN.

Proti zriadeniu demiliatarizovanej zóny ale vystúpil ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja s vysvetlením, že v dôsledku takéhoto kroku by mohla elektráreň prísť o ochranu a stať sa „zraniteľnou“ voči tým, ktorí ju budú chcieť navštíviť. "Aké budú ich úlohy, nikto nevie. Nemôžeme vylúčiť ľubovoľné provokácie alebo teroristické útoky na elektráreň, "uviedol podľa agentúry Interfax Nebenzja.

196 debata chyba
Viac na túto tému: #Dmitrij Medvedev #vojna na Ukrajine