Pentagón: Výbuch na Kryme? Naše zbrane to neboli

Spojené štáty nevedia, čo spôsobilo mohutné výbuchy na ruskej leteckej základni Novofedorivka na anektovanom Kryme. Vylučujú však, že by explózie mohli byť spôsobené zbraňami, ktoré Kyjevu dodal Washington. Uviedol to vysokopostavený predstaviteľ Pentagónu, ktorého citovala agentúra AFP.

12.08.2022 22:30
Ukrajina Rusko Krym výbuchy základňa uarus Foto:
Dym stúpa po výbuchoch v ruskej leteckej základni Novofedorivka na Rusmi anektovanom ukrajinskom polostrove Krym 9. augusta 2022.
debata (47)

USA dodali ukrajinskej armáde už značné množstvo munície a zbraní, avšak žiadne z nich by podľa neho Ukrajincom neumožnili útočiť tak hlboko na územiach ovládaných Ruskom.

„Neposkytli sme nič, čo by (Ukrajincom) umožnilo zaútočiť na Krym,“ povedal novinárom predstaviteľ Pentagónu, ktorý si neželal byť menovaný.

Ukrajina, Rusko, vojna, Belgorod, Charkov Čítajte viac 171 deň: Pentagón zmenil vyhlásenie o výbuchu na Kryme. Vyjadril obdiv ukrajinským vojakom

ATACMS? Vylúčené

Konkrétne vylúčil, že by výbuchy na Kryme mohli spôsobiť americké taktické balistické strely ATACMS, ktoré je možné odpaľovať z mobilných raketometov HIMARS. Takéto raketomety už Spojené štáty Ukrajine dodali, ale strely tohto typu nie, uviedol citovaný činiteľ.

VIDEO: Výbuchy na Kryme pri ruskej leteckej základni

Video

Úrady na Ruskom anektovanom Kryme popierajú, že by výbuchy na leteckej základni spôsobil ukrajinský útok a hovoria v tejto súvislosti o nehode. Niektoré západné médiá však s odkazom na nemenované ukrajinské zdroje uviedli, že išlo o akciu špeciálnych ukrajinských jednotiek. Podľa analytikov eventualitu útoku podporujú aj satelitné zábery a videá z miesta explózií.

saky, krym Čítajte viac 170. deň: Po výbuchoch na Kryme z Mariupoľa evakuujú rodiny ruských vojakov

Kyjev oficiálne akúkoľvek spojitosť s výbuchmi poprel, pričom naznačil, že výbuchy mohla spôsobiť aj nekompetentnosť ruskej armády.

Britské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že Rusi v dôsledku výbuchov na Kryme prišli o osem bojových lietadiel, ktoré boli zničené, respektíve veľmi poškodené. Podľa britských tajných služieb na ruskej základni zrejme vybuchli štyri nekryté muničné sklady.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Pentagon #Ukrajina #Krym #vojna na Ukrajine