Ekologická katastrofa: Do rieky Odra mali vypustiť chemický odpad, uhynuli tony rýb

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok uviedol, že masový úhyn rýb v rieke Odra bol pravdepodobne spôsobený vypustením chemického odpadu.

13.08.2022 09:59 , aktualizované: 16:22
Odra / Ryby / Foto: ,
Mŕtve ryby v rieke Odra, ktorá preteká pozdĺž časti nemecko-poľských hraníc v okrese Märkisch-Oderland v spolkovej krajine Brandenbursko 11. augusta 2022
debata (7)

Vedci niekoľko dní pokúšali zistiť príčinu úhynu po tom, ako hasiči vylovili z Odry tečúcej pozdĺž nemecko-poľskej hranice desať ton uhynutých rýb. „Je pravdepodobné, že obrovské množstvo chemického odpadu bolo vypustené do rieky pri plnom uvedomení si rizík a následkov tohto činu,“ povedal Morawiecki. Vzorky vody odobraté nemeckými úradmi preukázali značnú kontamináciu ortuťou.

Morawiecki odvolal dvoch vysokých úradníkov za údajnú pomalú reakciu na problém. Šéf vodohospodárskeho úradu a šéf úradu životného prostredia majú s okamžitou platnosťou opustiť svoje funkcie, oznámil v piatok Morawiecki na Twitteri. Vyhlásil, že aj keď sa situácia nedala predvídať, reakcia kompetentných mala prísť rýchlejšie.

Poľská polícia v spojitosti s úhynom rýb ponúka finančnú odmenu za informácie, ktoré by viedli k chyteniu páchateľov. „Chceme chytiť vinníkov a potrestať páchateľov,“ povedal poľský premiér Mateust Morawiecki. Premiérov úrad v sobotu na Twitteri oznámil, že v spojitosti so situáciou na Odre zasadá krízový štáb.

Znečistenie by sa mohlo rozšíriť až po Baltské more

Nemeckí predstavitelia sa taktiež sťažovali na pomalú reakciu poľskej strany. Axel Vogel, minister životného prostredia pre východonemeckú spolkovú krajinu Brandenbursko, sa už predtým sťažoval na nedostatok informácií z Poľska. Mŕtve ryby boli objavené už koncom júla, kedy boli odobrané aj vzorky vody.

Nemecké federálne ministerstvo životného prostredia uviedlo, že si vymieňa informácie s Poľskom, no tiež kritizovalo reakciu krajiny. „Systém hlásenia určený pre takéto prípady nefungoval,“ povedal hovorca ministerstva narážajúc na včasné varovanie o úhyne rýb, ktorý malo prísť z Poľska.

Ministerstvo životného prostredia v nemeckej spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko v piatok varovalo, že znečistenie rieky by mohlo zasiahnuť vodné živočíchy a rastliny až po ústie tejto rieky do Baltského mora.

Znečistenie by sa v závislosti od poveternostných podmienok a vodných prúdov mohlo počas soboty rozšíriť až do západnej časti Štetínskeho zálivu. Ministerstvo obyvateľov vyzvalo, aby v rieke nevykonávali rybolov a nepoužívali vodu z nej.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #úhyn rýb #Odra #chemický odpad