Odliv mozgov z Ruska je príležitosťou pre Západ. A nielen ekonomickou

Ak chcú západné krajiny pomôcť Ukrajine a čeliť ruskej agresii, mali by sa tiež viac snažiť využiť intelektuálny a ekonomický potenciál ruských emigrantov.

13.08.2022 11:37
Moskva Foto: ,
Ľudia na Červenom námestí v Moskve
debata (100)

Môžu tak vytvoriť spoločenstvo, ktoré potom môže komunikovať s Rusmi v ich vlasti a snáď aj ovplyvniť ich postoje, domnieva sa bývalý analytik americkej CIA Kent Harrington, ktorého citoval denník El País v článku nazvanom Odliv mozgov z Ruska je príležitosťou pre Západ, a nielen ekonomickou.

Emigrácia je stará ako ľudstvo samo. V tomto storočí utekali zo svojej vlasti Sýrčania, Iračania či Afganci po neúspešnom boji za slobodu a pred sektárskymi vojnami. Salvádorčania, Guatemalci a Hondurasania utekajú pred biedou a kriminalitou a teraz milióny Ukrajincov prišli do viacerých krajín Európy a pýtajú sa, kedy sa budú môcť vrátiť domov.

Svoju krajinu ale opúšťajú aj Rusi. Podľa nedávnych odhadov ruskej tajnej služby FSB len v prvých troch mesiacoch tohto roku opustili svoju vlasť takmer štyri milióny Rusov. Štatistiky FSB sa síce dajú ťažko overiť, ale počty emigrantov z Ruska sú tento rok výrazné. V porovnaní s prvým štvrťrokom roku 2021 sa napríklad zvýšili päťnásobne ich odchody do Gruzínska či Tadžikistanu, v prípade Estónska to bol štvornásobok.

Ani ruská emigrácia nie je ničím novým. Svoju vlasť Rusi opúšťali už po neúspešnej revolúcii v roku 1905, výrazne viac ich ale utieklo v roku 1917, keď sa k moci dostali boľševici. V celej Európe vtedy začali vznikať tzv. „malé Moskvy“. História sa opakovala v 90. rokoch po rozpade Sovietskeho zväzu.

V 20. rokoch minulého storočia boli medzi ruskými emigrantmi monarchisti, pravičiari i vojenskí veteráni, porazení z občianskej vojny, ktorí konšpirovali v cudzine proti boľševickému režimu. Neskorší ruskí emigranti ale, ako v roku 2011 povedal nemecký historik Karel Schlögel, nebudovali politické štruktúry, a preto mali len malé možnosti ovplyvniť zmeny vo svojej rodnej krajine.

Schlögel však definoval významný rozdiel medzi emigrantmi minulého a súčasného storočia. Tí z 21. storočia sú často podnikatelia či manažéri firiem, špecialisti v IT, vedci či umelci. Ich odchod do cudziny tak predstavuje dôležitý odliv mozgov.

Námestník ministra vnútra Igor Zubov na tento problém upozornil v ruskom parlamente tento rok v júni, keď uviedol, že ruskí špecialisti na informačné technológie po začiatku vojny na Ukrajine masívne odchádzajú a že v Rusku teraz chýba okolo 170-tisíc týchto odborníkov. Zubov tiež vyzval parlament, aby povolil vstup väčšieho počtu informatikov z cudziny.

A nejde len o počítače a programovanie. Rovnako ako začiatkom 20. storočia aj teraz utekajú z Ruska novinári, spisovatelia, herci či filmári, odchádzajú ale aj podnikatelia. Britská poradenská spoločnosť v oblasti investičnej migrácie Henley & Partners, ktorá radí okrem iného bohatým klientom ako získať iné občianstvo, nedávno odhadla, že tento rok Rusko opustí okolo 15-tisíc milionárov. Väčšina sa zrejme usadí na Malte, v ostrovnom štáte Maurícius či v Monaku, kde hnuteľných imigrantov lákajú pláže a benevolentné daňové zákony.

Nie je až také podstatné, či kvalifikovaní odborníci alebo bohatí podnikatelia odchádzajú preto, že nesúhlasia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, či kvôli ekonomickým dôvodom, vrátane protiruských sankcií zavedených Západom po ruskej invázii na Ukrajinu. Dôležité je, že ide o únik mozgov a kapitálu.

Niektoré krajiny vrátane Spojených štátov si už uvedomili, že sa to dá využiť. Napríklad americký prezident Joe Biden tento rok v máji navrhol zmierniť požiadavky na udeľovanie víz Rusom s vysokoškolským vzdelaním v niektorých technických odboroch. Oproti tomu napríklad Česká republika kvôli ruskej invázii na Ukrajinu vydávanie víz Rusom až na výnimky dočasne zastavila.

Aj keď kampane niektorých krajín na nábor ruských špecialistov prinesú najmä ekonomický profit, využiť by sa dal aj politický potenciál. Jedine Rusi môžu rozhodnúť o osude svojej vlasti, ale Západ má široké možnosti ako pomôcť tým, ktorí si doma želajú zmenu, myslí si bývalý analytik CIA Harrington.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #západ #vojna na Ukrajine