Amnesty International chce preveriť svoju správu o Ukrajine

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) v sobotu uviedla, že chce preveriť svoju štúdiu týkajúcu sa Ukrajiny. Tvrdila v nej, že ukrajinská armáda ohrozuje civilistov tým, že si vytvára základne a manipuluje so zbraňami v obývaných oblastiach.

13.08.2022 22:16
Valentyna Kondratievová / Vojna na UA /... Foto: ,
Zranená 75-ročná Valentyna Kondratievová ukazuje na svoj zničený dom po ruskom raketovom útoku v meste Kramatorsk 13. augusta 2022
debata (153)

AI v sobotnom vyhlásení napísala, že postupy pri tvorbe štúdie dôkladne preskúmajú externí odborníci. Podrobnosti o priebehu revízie určí správna rada Amnesty budúci týždeň po tom, ako budú mať rôzne národné organizácie možnosť vyjadriť sa.

Táto ľudskoprávna organizácia minulý týždeň v štúdii upozornila, že ukrajinská armáda svojím konaním porušuje medzinárodné humanitárne právo. Zároveň zdôraznila, že takéto porušenia „v žiadnom prípade neospravedlňujú útoky Ruska, pri ktorých zahynulo a utrpelo zranenia nespočetné množstvo civilistov“.

Predmetná správa pobúrila ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského aj ďalších ukrajinských predstaviteľov a vyústila aj do rezignácie šéfky ukrajinskej pobočky AI Oksany Pokaľčukovej. Kyjev túto štúdiu prirovnal k ruskej propagande a dezinformáciám. Podľa Zelenského sa Amnesty pokúša preniesť zodpovednosť z agresora na obeť.

AI v nedeľu uviedla, že si za svojimi zisteniami stojí, avšak mrzí ju „bolesť, ktorú touto správou vyvolala“. Nemecká pobočka tejto ľudskoprávnej organizácie kritizovala, že výsledky predmetnej štúdie „neboli komunikované s citlivosťou a presnosťou“, aké sa od takejto organizácie očakávajú.

vojna na Ukrajine, Svätá Javelina Čítajte viac AI: Ukrajinská armáda ohrozuje civilistov umiestňovaním zbraní do obytných oblastí
153 debata chyba
Viac na túto tému: #Amnesty International #vojna na Ukrajine