Hongkong opustilo za posledný rok viac ako 113-tisíc obyvateľov, ide o najväčší pokles v histórii

Počet obyvateľov Hongkongu sa medziročne znížil o 1,6 percenta na približne 7,29 milióna, za posledný rok mesto opustilo viac ako 113-tisíc obyvateľov.

14.08.2022 11:42
HongKong Foto: ,
Ľudia s ochrannými rúškami na ulici v HongKongu, august 2022
debata (3)

Ide o najväčší percentuálny pokles za rok od začiatku vedenia záznamov v roku 1961, upozornil web Hong Kong Free Press.

Najnovšie polročné údaje o počte obyvateľov zverejnilo vo štvrtok ministerstvo pre sčítanie ľudu a štatistiku. Údaje ukázali, že od polovice roku 2021 do polovice roku 2022 opustilo Hongkong 113 200 obyvateľov. Do mesta prišlo iba 18 300 osôb, takže čistý odliv predstavoval 95-tisíc ľudí.

„V súvislosti s pretrvávajúcim dopadom pandémie (koronavírusu) bola v Hongkongu a pevninskej Číne zavedená prísna hraničná kontrola a karanténne opatrenia, čo viedlo k vážnemu prerušeniu medzinárodného cestovania,“ uviedol hovorca vlády, podľa ktorého je pandémia jedným z hlavných dôvodov odlivu obyvateľov. Úrady tiež uviedli, že k poklesu občanov prispel aj prirodzený úbytok. Hongkong zaznamenal 61 600 úmrtí a iba 35 100 narodení.

Zatiaľ čo štatistické údaje, ako napríklad rastúci počet osôb žiadajúcich o špeciálne britské pasy za účelom presídlenia z niekdajšej britskej kolónie do Británie, poukazujú na masový exodus Hongkončanov, vláda rozsah tohto javu spochybňuje.

Emigračný trend sa však prejavil najmä po prodemokratických protestoch v roku 2019, ktoré vláda potlačila. Okrem iného v reakcii na nepokoje zaviedol Peking v bývalej britskej kolónii v roku 2020 kontroverzný zákon o štátnej bezpečnosti.

Od nadobudnutia účinnosti zákona bola opozícia tvrdo potlačovaná a väčšina osobností, ktoré v Hongkongu stelesňovali demokraciu, buď utiekla z krajiny, alebo bola vytlačená z verejného života natoľko, že už nemohla naďalej vykonávať svoje funkcie. Ďalší boli odsúdení a uväznení.

Medzi ďalšie ukazovatele naznačujúce, že Hongkong je skutočne svedkom pokračujúceho trendu dlhodobých, ak nie trvalých odchodov obyvateľstva, je to, že sa z hongkonských škôl odhlasujú vo veľkom študenti a ľudia si vyberajú svoje dôchodkové fondy.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Hongkong #obyvateľstvo