Na Taiwan dorazila päťčlenná delegácia amerického Kongresu. Aká bude reakcia Číny?

Na Taiwan v nedeľu dorazila päťčlenná delegácia amerického Kongresu. Americkí zákonodarcovia majú počas nasledujúcich dvoch dní v pláne stretnutie s vysoko postavenými taiwanskými predstaviteľmi, uviedli svetové agentúry s odvolaním sa na americké zastúpenie na Taiwane.

14.08.2022 14:33
Ed Markey Foto: ,
Demokratický senátor Ed Markey
debata (110)

Cesta sa koná iba 12 dní od návštevy predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej. Čína na túto cestu reagovala doteraz najväčším vojenským cvičením v okolí ostrova a diplomatickými krokmi.

Americkú delegáciu vedie demokratický senátor Ed Markey a návšteva Taiwanu je súčasťou rozsiahlejšej cesty členov Kongresu po Ázii, uviedol Americký inštitút na Taiwane. S miestnymi predstaviteľmi budú rokovať o americko-taiwanských vzťahoch, regionálnej bezpečnosti, obchode, investíciách, ale aj o ďalších témach.

Čína považuje Taiwan za svoju provinciu a návštevy zahraničných politikov na ostrove nesie stále nepríjemnejšie. Už skôr Peking uviedol, že ak sa Taiwan pokúsi vyhlásiť nezávislosť, nebude váhať použiť vojenskú silu na obnovenie kontroly nad ostrovom.

Kórea USA Juhočínske more torpédoborec Čítajte viac Ďalší olej do ohňa. Američania plánujú cvičenie v Taiwanskom prielive
110 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Taiwan #americký kongres