173. deň: Raketomety HIMARS podľa Kyjeva zasiahli základňu wagnerovcov

Raketomety HIMARS od Spojených štátov podľa ukrajinských predstaviteľov zasiahli základňu wagnerovcov, "Putinovej súkromnej armády".

15.08.2022 05:55 , aktualizované: 21:20
Ukrajina, Rusko, vojna, Trek Thunder Kelly Foto: ,
Americký umelec Trek Thunder Kelly maľuje slnečnice na vraky áut, ktoré boli zničené po ruských útokoch v meste Irpiň v Kyjevskej oblasti v piatok 12. augusta 2022.
debata (851)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 173. deň
  • Putin sa v liste Kimovi zaviazal k rozšíreniu vzťahov so Severnou Kóreou
  • Z čiernomorských prístavov vyplávalo ďalších šesť lodí s ukrajinským o­bilím
  • Ukrajinské velenie: Ruské útoky na Bachmut a Avdijivku boli neúspešné
  • Ukrajinský parlament opäť predĺžil platnosť stanného práva a mobilizácie

VIDEO: Ukrajinský minister obrany má odkaz pre Slovákov.

Video

21:20 Viac než 180-tisíc výbušných zariadení objavili a zneškodnili ukrajinské odmínovacie jednotky od začiatku ruskej vojenskej invázie koncom februára, oznámila v pondelok vláda v Kyjeve. TASR správu prevzala zo stanice CNN.

Námestník ukrajinského ministra vnútra Jevhenij Jenin pre ukrajinskú televíziu spresnil, že „jedna pätina územia Ukrajiny bola kontaminovaná granátmi, mínami a leteckými bombami, ktoré nevybuchli“.

„Od začiatku vojny naše služby objavili a zneškodnili viac než 180-tisíc výbušných zariadení. Preskúmaných bolo už viac než 68-tisíc hektárov,“ spresnil Jenin. Technici podľa neho preskúmajú za týždeň približne 500 hektárov plochy.

„V Kyjevskej oblasti ešte stále zneškodňujú 100 výbušných predmetov denne,“ podotkol podľa CNN námestník ukrajinského ministra vnútra.

21:17 Ruský minister obrany Sergej Šojgu hovoril počas telefonátu s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom o podmienkach bezpečného fungovania Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a AFP.

„Minister obrany Ruskej federácie Sergej Šojgu 15. augusta telefonoval s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom, aby prediskutovali podmienky bezpečného fungovania Záporožskej jadrovej elektrárne,“ uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Šojgu a Guterres si podľa rezortu vymenili názory v súvislosti s misiou OSN, ktorá ma vyjasniť okolnosti útoku na väznicu v Kremľom ovládanom meste Olenivka na východe Ukrajiny. Z bombového útoku, pri ktorom koncom júla zahynuli desiatky ukrajinských vojnových zajatcov, sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva.

19:23 Moskvou dosadení predstavitelia odmietli v pondelok výzvy na stiahnutie ruských jednotiek zo Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny a namiesto neho navrhli pre túto vojnou zmietanú oblasť prímerie. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

„Vedenie Organizácie Spojených národov a šéf diplomacie EÚ by nemali rozprávať o demilitarizácii, ale o zavedení prímeria,“ uviedol predstaviteľ ruskej okupačnej samosprávy Vladimir Rogov pre ruskú štátnu tlačovú agentúru RIA Novosti.

Z ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Enerhodar sa už niekoľko dní navzájom obviňujú Kyjev s Moskvou, pripomína DPA.

Generálny tajomník OSN António Guterres v súvislosti so situáciou varoval pred jadrovou katastrofou a vyzval na demilitarizáciu oblasti. V nedeľu požiadalo 42 krajín sveta Rusko, ktoré zariadenie v súčasnosti okupuje, aby ho vydalo späť Ukrajine. Požiadavku podali v mene OSN, Európskej únie, Británie, Nórska, Austrálie, Japonska, Nového Zélandu a ďalších krajín.

18:50 Ukrajinská armáda útokom zasiahla veliteľstvo tieňovej ruskej polovojenskej organizácie Vagnerova skupina na východe Ukrajiny, uviedla v pondelok stanica BBC.

Útok v meste Popasna v Luhanskej oblasti potvrdil tamojší gubernátor Serhij Hajdaj, ako i niekoľko prokremeľských vojnových reportérov.

Počet prípadných zranených či obetí nebol bezprostredne známy a podrobnosti sú podľa BBC doposiaľ neúplné. Fotografie, na ktorých mali byť zachytené škody po spomínanom útoku, sa objavili na sociálnej sieti Telegram.

Vagnerova skupina združujúca žoldnierov je spájaná s vojnovými zločinmi, pripomína BBC. Organizáciu nasadili na Krymský polostrov a ukrajinský región Donbas v roku 2014 po tom, čo Kremľom podporované sily z týchto oblastí vytlačili ukrajinské jednotky a neskôr ich vyhlásili za súčasť Ruska alebo samostatné republiky.

18:17 Ukrajinský parlament predĺžil v pondelok stanné právo a mobilizáciu, ktoré v krajine začali platiť po začiatku ruskej vojenskej invázie 24. februára, o ďalších 90 dní, oznámil predseda parlamentu Ruslan Štefančuk. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Stanné právo a všeobecná mobilizácia vrátane dočasného zákazu vycestovania pre mužov vo veku 18 až 60 tak budú v krajine platiť do 21. novembra. Ide pritom už o druhé predĺženie tohto stavu od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy, ktorá trvá už takmer pol roka.

Prostredníctvom platnosti stanného práva majú ozbrojené sily rozšírené právomoci, obmedzujú sa však občianske slobody ako napríklad právo na demonštrácie.

16:24 Česko začína prijímať zranených ukrajinských vojakov. Prví dvaja by mali prísť v pondelok popoludní. Referuje o tom web iDnes.cz. Ukrajinskí vojaci zranení vo vojne s Ruskom nie sú v ohrození života a ich stav je stabilizovaný. Liečiť sa budú v kúpeľoch Darkov v Karvinej na severovýchode Českej republiky.

Vojaci Oleg a Dmytro si neprajú zverejnenie ich priezvisk, pretože po vystrábení sa zo zranení chcú zamieriť naspäť na Ukrajinu a pomáhať pri obrane vlasti. Mladší z nich, 20-ročný Oleg, pri bojoch v Doneckej oblasti prišiel o časť ruky a má roztrieštený členok. Päťdesiatjedenročný Dmytro prišiel o dva prsty na nohe.

„Mladší z vojakov chce protézu ruky a dostane implantát do nohy. Obaja veria, že keď se vrátia k armáde, môžu sa uplatniť napríklad v logistike,“ podotkol Hynek Čech z Nadačného fondu REGI Base. Dodal, že do Darkova by mohli čoskoro prísť ďalší ukrajinskí vojaci. „Všetky náklady na ich rehabilitáciu uhradí náš fond,“ skonštatoval.

14:50 Ďalších šesť nákladných lodí s obilím z ukrajinských prístavov dostalo povolenie na plavbu cez námorný humanitárny koridor v Čiernom mori. Podľa denníka Ukrajinská pravda Spoločné koordinačné centrum povolilo plavbu cez koridor šiestim lodiam, pričom dve z nich už trasu absolvovali a prešli aj kontrolou v Marmarskom mori v Turecku, ktoré je Bosporom oddelené od Čierneho a Dardanelami od Egejského mora. Kontrola ostatných štyroch lodí je naplánovaná na utorok. Informuje o tom portál news.sky.com.

Ukrajina a Rusko v júli podpísali dohodu umožňujúcu obnovenie exportu ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov, ktoré zablokovali ruské sily. Dohodu v Istanbule podpísala aj Organizácia Spojených národov a Turecko. Zvýšili sa tak nádeje, že medzinárodná potravinová kríza, ktorú ruská invázia na Ukrajinu ešte zhoršila, by sa mohla zmierniť. (sita)

13:58 Ruské sily ustupujú v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny na ľavý breh rieky Dnipro po tom, ako ukrajinské útoky zničili tretí kľúčový most v regióne. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov.

„Sledujeme, ako velenie ruských síl využíva zvyšky cestnej infraštruktúry na evakuáciu na ľavý breh Dnipra, aby sa cítili bezpečne,“ povedala médiám hovorkyňa južného veliteľstva ukrajinskej armády Natalia Humeňuková.

Zničenie troch mostov znemožnilo pohyb ťažkej vojenskej techniky a dodávky munície Rusom na pravom brehu rieky. „Je to extrémne komplikované, až nemožné,“ dodala Humeňuková. (sita)

12:49 Úrady na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny pokračujú v upevňovaní svojej kontroly presadzovaním platieb v rubľoch. Informoval o tom v pondelok britský denník The Guardian.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), ktorý sa odvolal na ukrajinskú vojenskú rozviedku (GUR), tvrdí, že Moskvou dosadené orgány v okupovanom meste Cherson na juhu Ukrajiny vyvíjajú nátlak na miestnych pracovníkov záchrannej služby, aby podpísali formuláre, že súhlasia s prácou pre novú okupačnú vládu a vyplácaním miezd v rubľoch.

Ruské okupačné orgány údajne tiež pokračujú v zhromažďovaní osobných údajov z pasov príjemcov humanitárnej pomoci, civilistov, ktorí kontaktujú proruské úrady, a zákazníkov ruských mobilných operátorov. Podľa britských tajných služieb je Rusko tiež pravdepodobne v pokročilom štádiu príprav referenda o pripojení takzvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajiny k Rusku. (tasr)

11:54 Podľa prvého námestníka ukrajinského ministra vnútra Jevhena Jenina ruská armáda od 24. februára, keď sa začala jej invázia na ukrajinské územie, už viac ako 22 000-krát zaútočila na civilné ciele. Podľa Ukrajiny vojenské objekty boli vystavené približne 300 útokom.

11:48 Ruské jednotky pokračovali v noci na pondelok v ostreľovaní Doneckej, Charkovskej, Sumskej a Mykolajivskej oblasti. Kým v meste Mikolajiv podľa jeho primátora Olexandra Senkevyča zásah dostalo aj jedno zo vzdelávacích zariadení a miestny hotel, v meste Charkov na východe Ukrajiny ruské jednotky v pondelok o 02.50 h miestneho času ostreľovali štvrť Slobidskyj a zasiahli pri tom továreň, napísal vo svojom on-line spravodajstve britský denník The Guardian.

Denník sa odvolal na status charkovského primátora Oleha Terechova, ktorý neskôr vo svojich postoch z predpoludnia informoval aj o ostreľovaní štvrte Saltivka a najmenej piatich zranených.

Terechov dodal, že zásah opäť dostala lokalita v blízkosti zastávky verejnej dopravy, ako sa to v minulosti stalo už viackrát. Terčom ostreľovania bol aj deväťposchodový bytový dom. Podľa Terechova sa tento útok zaobišiel bez obetí. V dôsledku ostreľovania však vznikli škody na garážach. (tasr)

11:20 Väčšina príslušníkov veliteľstva ruských síl opustila okupovaný Cherson kvôli tomu, že prístupové cesty ovláda ukrajinské delostrelectvo, ktoré tiež poničilo mosty cez Dneper. V ukrajinskej televízii to uviedol zástupca šéfa oblastnej správy Jurij Sobolevskyj. "Rusi v súčasnosti nemajú ani jednu bezpečnú zásobovaciu trasu, ktorá by bola schopná naplniť potreby vojenského zoskupenia pri Chersone. Antonivskyj most už nemožno prejsť ani pešo. To sa tiež stalo hlavným dôvodom, prečo vojenské velenie opustilo Cherson. Väčšina z nich odišla z Chersonu, sú o tom dôkazy, "povedal Sobolovskyj podľa denníka Ukrajinská pravda.

Rusko za posledných 24 hodín prišlo na Ukrajine o približne dve stovky vojakov, 12 tankov, 15 obrnených vozidiel, päť diel a vrtuľník, uviedol ukrajinský generálny štáb. Od začiatku vojny prišlo Rusko o 43 750 vojakov, 1876 tankov, 4141 obrnených vozidiel, 985 diel, 261 raketometov, 136 protilieta­dlových zbraní, 233 lietadiel, 195 vrtuľníkov, 787 dronov a 15 plavidiel, odhaduje ukrajinské velenie.

Ukrajinským silám sa počas 48 hodín podarilo zostreliť tri ruské bojové vrtuľníky Ka-52, dva cez víkend a jeden dnes, zdôraznil denník Ukrajinská pravda s odvolaním sa na veliteľstvo ukrajinského letectva a protivzdušnej obrany. Tieto tvrdenia nie je možné overiť z nezávislých zdrojov. (čtk)

10:32 Slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko prekročilo v nedeľu 3840 osôb. Z toho bolo 866 mužov, 2 012 žien a 962 detí. O dočasné útočisko požiadalo 19 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň 3770 osôb. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko od začiatku konfliktu prekročilo takmer 700-tisíc osôb, udelených bolo viac ako 89-tisíc dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali takmer 460-tisíc osôb.

9:44 Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) uviedol, že najtvrdšie boje sa teraz zvádzajú pri Charkove, na osi Izjum-Slovjansk, v oblasti Siversku a Lysyčansku, pri Bachmute, v okolí Avdijivky a Donecka a na juhu Ukrajiny. To podľa analytikov svedčí o tom, že Moskva dáva prednosť postupu vojsk pri Bachmute a možno Siversku a snaží sa využiť sily separatistickej DNR na obsadenie územia pri Avdijivke, ktoré sa nepodarilo dobyť v roku 2014.

Sústredenie dobrovoľníckych práporov pri Izjume a Slovjansku svedčí o tom, že tento úsek nie je v centre pozornosti Moskvy a môže byť zraniteľný protiútokmi ukrajinských síl, myslí si ISW. Zloženie ruských síl na juhu krajiny je relatívne rôznorodejšie ako inde a môže vytvárať ruskému veleniu ťažkosti pri riadení, najmä ak budú ukrajinské sily pokračovať v protiofenzíve v Chersonskej oblasti. (čtk)

8:57 Ruské útoky v štyroch smeroch, na Bachmut, Avdijivku a Slovjansk v Donbase na východe Ukrajiny a na Novopavplyvku na juhu krajiny, boli neúspešné, hlási ukrajinský generálny štáb v rannej zvodke o situácii na bojisku. Tvrdenia znepriatelených strán nemožno v podmienkach vojnového konfliktu overiť z nezávislých zdrojov.

Britské ministerstvo obrany na twitteri v rannom prehľade upozorňuje, že Rusko je pravdepodobne v pokročilej fáze plánovania referenda o pripojení separatistickej Doneckej ľudovej republiky (DNR), aj keď nie je jasné, či už bolo definitívne rozhodnutie o hlasovaní prijaté. Kremeľ si zrejme uvedomuje, že armáda nedobude celú Doneckú oblasť, čo predstavuje neúspech maximalistických cieľov operácie na Ukrajine. (čtk)

7:40 Rusko sa zaviazalo, že „rozšíri svoje všeobecné a konštruktívne bilaterálne vzťahy“ so Severnou Kóreou. Konštatoval to ruský prezident Vladimir Putin v liste adresovanom severokórejskému vodcovi pri príležitosti kórejského Dňa oslobodenia, informuje spravodajský portál BBC.

Kim Čong-un zase uviedol, že priateľstvo medzi ich národmi vzniklo víťazstvom nad Japonskom v druhej svetovej vojne a dodal, že ich „súdružské priateľstvo“ bude ešte silnejšie.

Putin sa podľa severokórejskej štátnej agentúry KCNA ďalej vyjadril, že rozšírené bilaterálne vzťahy „budú vyhovovať záujmom“ oboch krajín. (sita)

5:55 Raketomety HIMARS, ktoré vďaka dodávkam zo Spojených štátov teraz používa ukrajinská armáda, údajne zasiahli základňu ruskej žoldnierskej Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) skupiny v okupovanom ukrajinskom meste Popasna.

Na Twitteri o tom v nedeľu informoval napríklad poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko. Na sociálnych sieťach okrem toho kolujú špekulácie, že pri útoku mohol byť zabitý aj majiteľ skupiny Jevgenij Prigožin.

Heraščenko pripomína, že wagnerovci sú považovaní za súkromnú „armádu“ ruského prezidenta Vladimira Putina a že sú zodpovední za páchanie zverstiev na celom svete, vrátane Ukrajiny.

O ukrajinskom útoku na základňu v Popasne v Luhanskej oblasti informoval na sieti Telegram aj ruský propagandista Jurij Kotenok. Práve na základe fotografií, ktoré iný ruský propagandista Sergej Sreda umiestnil na sociálne siete, bola podľa Heraščenka základňa zrejme lokalizovaná. Informáciu o zásahu na mieste zatiaľ nepotvrdili nezávislé zdroje.

851 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine