Irán odmieta, že by bol zapletený do útoku na spisovateľa Rushdieho

Irán odmietol účasť na útoku na spisovateľa Salmana Rushdieho, ktorý sa odohral minulý piatok v kultúrnom centre v meste Chautauqua v americkom štáte New York, kde mal mať tento 75-ročný spisovateľ prednášku. Informovala o tom v pondelok agentúra AP, ktorá podotkla, že ide o prvé verejné vyhlásenie Iránu k útoku na tohto známeho spisovateľa.

15.08.2022 09:57
Rushdie Foto: ,
Policajti zadržali muža, ktorý napadol britského spisovateľa Salmana Rushdieho počas prednášky v americkom meste Chautauqua 12. augusta 2022.
debata (5)

Rushdie utrpel pri útoku vážne zranenia: došlo k poškodeniu pečene a má prerušené nervy v ruke a oku, uviedol jeho literárny agent. O zranené oko pravdepodobne prišiel, dodala v pondelok AP.

Polícia identifikovala údajného útočníka ako 24-ročného Hadiho Matara z mesta Fairview v americkom štáte New Jersey. Predstavitelia USA v sobotu informovali, že Matara obvinili z pokusu o vraždu druhého stupňa. Podľa AP sa Matar prostredníctvom svojho advokáta priznal k obvineniam vyplývajúcim z útoku.

Irán ústami hovorcu ministerstva zahraničných vecí vo svojej reakcii vyhlásil, že v súvislosti s útokom na Rushdieho „nemá nikto právo obviňovať Irán“, pretože si zaň „môže len on sám a jeho (Rushdieho) podporovatelia.“

Salman Rushdie Čítajte viac Rushdie už nepotrebuje pľúcnu ventiláciu a dokáže hovoriť

Ako uviedla agentúra Reuters, hovorca iránskeho ministerstva Násir Kanaání na brífingu v Teheráne zdôraznil, že sloboda slova neospravedlňuje urážky náboženstva v Rushdieho dielach. Dodal, že Irán nemá iné informácie o útočníkovi na Rushdieho, než tie, ktoré sa už objavili v médiách.

Rushdie už viac ako 30 rokov čelí vyhrážkam smrťou za svoj román Satanské verše, vydaný v roku 1988. Zosnulý najvyšší iránsky vodca ajatolláh Rúholláh Chomejní totiž v roku 1989 vydal fatvu, ktorom vyzval moslimov, aby zabili spisovateľa a každého, kto sa podieľal na vydaní Satanských veršov.

Iránska vláda v roku 1998 vyhlásila, že fatvu už nebude podporovať, takže Rushdie, ktorý sa narodil v Indii, žil v posledných rokoch relatívne slobodne.

Salman Rushdie Čítajte viac Spisovateľa Rushdieho pobodali v New Yorku, útočníka zadržali
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Salman Rushdie