Čína spustila neohlásené vojenské cvičenia v okolí Taiwanu počas návštevy americkej delegácie

Čína v pondelok spustila v okolí Taiwanu predtým neohlásené vojenské cvičenia, oznámila čínska armáda. Manévre sa časovo zhodujú s návštevou delegácie amerického Kongresu na Taiwane.

15.08.2022 10:28 , aktualizované: 12:04
Taiwan Čína cvičenie Foto: ,
Príslušníci taiwanskej delostreleckej jednotky počas vojenského cvičenia v meste Pingtung, na juhu Taiwanu 11. augusta 2022.
debata (25)

Cieľom cvičenia je podľa vyhlásenia preveriť pripravenosť hliadkovacích a bojových schopností armády. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ako v pondelok uviedlo podľa ČTK čínske ministerstvo obrany, návšteva členov amerického Kongresu na Taiwane narúša suverenitu a územnú celistvosť Číny. Ministerstvo zároveň pohrozilo tvrdou reakciou na zasahovanie do vnútorných záležitostí Číny. Americkí kongresmani na ostrov, ktorý Peking považuje za svoju provinciu, pricestovali v nedeľu a v pondelok sa zišli s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Popoludní miestneho času (dopoludnia SELČ) ostrov opustili.

Podľa čínskeho ministerstva obrany návšteva amerických kongresmanov svedčí o tom, že Spojené štáty sú tým, kto vytvára problémy a škodí mieru a stabilite v oblasti Taiwanského prielivu. „Čínska armáda bude pokračovať v cvičeniach a bude pripravená na boj, aby obhajovala suverenitu krajiny,“ dodalo ministerstvo.

Taiwanský premiér Su Čen-čchang uviedol, že ostrov sa reakciami Číny na návštevy zahraničných priateľov nenechá zastrašiť. „Nemôžeme nerobiť nič len preto, že máme vedľa seba zlého suseda,“ uviedol predseda taiwanskej vlády.

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen... Foto: TASR/AP
Taiwan Čína USA Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen (uprostred) pózuje s členmi amerického Kongresu počas stretnutia v Tchaj-peji 15. augusta 2022.

Päťčlenná delegácia amerického Kongresu, vedená senátorom Edom Markeym, na Taiwan dorazila nedlho po tom, ako na ostrove rokovala šéfka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová. Čína na jej návštevu reagovala rozsiahlymi manévrami, počas ktorých testovala aj balistické strely.

Čína demokratický Taiwan považuje za svoju neoddeliteľnú súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Peking dlhodobo upozorňuje ostatné štáty, aby nerokovali s taiwanskými činiteľmi, a nebudili tak zdanlivo, že uznávajú samostatnosť ostrova.

Washington udržiava oficiálne diplomatické vzťahy iba s Pekingom, zatiaľ čo oficiálne vzťahy s Taiwanom prerušil v roku 1979. S Taiwanom majú ale Spojené štáty neoficiálne styky a naďalej mu dodávajú zbrane. Tvrdí, že tak robí preto, aby mu pomohli udržať obranyschopnosť.

Ed Markey Čítajte viac Na Taiwan dorazila päťčlenná delegácia amerického Kongresu. Aká bude reakcia Číny?
25 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vojenské cvičenie #Taiwan