Zavaril Putinovmu kuchárovi ruský novinár? Žoldnierom zbombardovali štáb

Na začiatku bola fotografia, ktorou sa ruský vojnový reportér na sociálnej sieti pochválil stretnutím s vlastníkom ruskej žoldnierskej armády pred jej štábom v Donbase. Do týždňa budovu veliteľstva ukrajinské delostrelectvo zrovnalo so zemou.

15.08.2022 18:22
Prigozin
Na archívnej snímke Jevgenij Prigožin obsluhuje Vladimira Putina vo svojej reštaurácii neďaleko Moskvy. FOTO: SITA/AP
debata (67)

Bol to trestuhodne ľahký terč. Zamerať ho bolo pre vojenskú rozviedku hračkou. Na jednej zo snímok z luhanskej Popasny, kde pózoval novinár Sergej Sreda s Putinovým kuchárom, ako znie prezývka Jevgenija Prigožina (okrem toho, že je majiteľom súkromnej armády známej ako vagnerovci a petrohradskej fabriky trollov, poskytuje Kremľu aj cateringové služby) bolo vidieť tabuľku s adresou neďalekého protileteckého kry­tu.

Prigožin prežil

Keď iný vojnový reportér Jurij Kotionok v nedeľu na svojom telegramovom kanáli informoval o zbombardovaní veliteľstva vagnerovcov, Sreda ihneď fotografie z internetu zmazal. Bolo už však neskoro. Na geolokalizovanej adrese Popasna, Mironovská ulica 12, sa na mieste päťpodlažného obytného domu vŕšili len ruiny.

Koľko pod troskami zostalo ľudí, to ešte v pondelok popoludní zostávalo neznáme. Odhad Serhija Hajdaja, ukrajinského šéfa vojenskej správy Luhanskej oblasti, bol vysoký. „Ak sa ukáže, že v Popasne bolo zlikvidovaných viac ako sto vagnerovcov z veliteľského zboru, pre nás to už nebude novinka," povedal pre ukrajinskú televíziu.

Na sociálnych sieťach kolovali špekulácie, že pri útoku mohol prísť o život aj Putinov kuchár. Hajdaj však konštatoval, že v tomto smere „nemôže poskytnúť radostnú správu", no Prigožinovi zástupcovia podľa neho boli v čase útoku v budove.

Novinár Kotionok napísal, že veliteľstvo vagnerovcov s najväčšou pravdepodobnosťou zasiahol americký salvový raketomet HIMARS. Okrem presne navádzaných rakiet HIMARS s maximálnym dosahom 75 kilometrov ukrajinská armáda používa aj štandardné delá, schopné vystreliť presne navádzaný granát až do vzdialenosti 40 kilometrov.

Popasna, ktorú vagnerovci dobyli v máji po dlhých a krvavých bojoch, je v súčasnosti asi 30 kilometrov od najbližších pozícií ukrajinského diaľkového delostrelectva.

Ak to bolo skutočne všetko tak, ako to opísal Kotionok a ukrajinské médiá, potom ide o zarážajúci prípad naivity a nedbalosti ruského vojnového reportéra, ktorý pripomína okolnosti skazy ruského ťažkého samohybného mínometu Tuľpan (tulipán). Ukrajinci túto unikátnu zbraň s kalibrom 240 milimetrov zamerali a zničili v máji v blízkosti mesta Rubižne vďala ruskej televíznej reportáži.

Pasca na HIMARS?

Niektorí analytici sú však pri hodnotení správ o prípade v Popasne opatrní. Ruslan Leviev, zakladateľ investigatívnej skupiny Conflict Intelligence Team,, napríklad nevylúčil, že vagnerovci mohli sami vyprovokovať ukrajinský úder. .„Pri spomienke na to, ako veľmi má rád Prigožin trollovanie a koľko bol vždy pripravený na to minúť a aké veľké úsilie je pripravený vynaložiť, stále mám isté pochybnosti o tom, čo sa skutočne stalo,“ napísal expert na Twitteri.

„Ruskí vojenskí korešpondenti sú si vedomí zákazu snímania vojenských zariadení. A tu pózujú hneď vedľa veliteľstva, a dokonca s niekým podobným ako Prigožin,“ poznamenal Leviev a predložil hypotézu, že vagnerovci možno chceli vyprovokovať použitie amerického raketového systému HIMARS v nádeji, že sa im ho podarí zamerať a zničiť.

Ako SS Totenkopf

Vagnerova súkromná vojenská spoločnosť je považovaná za jednu z najbojaschop­nejších jednotiek bojujúcich na Ukrajine na ruskej strane. Moskva ju skryto financuje, ale pritom sa k oficiálne v Rusku nezaregistrovanému paravojenskému zoskupeniu formálne nehlási. Padlých vagnerovcov ani nezaratúva medzi straty ruských ozbrojených síl.

K žoldnierom s bojovou praxou zo Sýrie, z Líbye a viacerých afrických krajín Prigožin v súčasnosti naberá aj regrútov z trestaneckých táborov. Trestancov popri relatívne vysokom žolde láka na prísľub odpustenia zvyšku trestu.

Niekdajší donecký „minister obrany" Igor „Strelkov“ Girkin, ktorý pri analýzach vývoja vojny na Ukrajine často kritizuje nízku efektivitu ruskej armády, má pre Prigožinovo súkromné vojsko len slová chvály: „Vagnerovci majú svoje tanky, salvové raketomety, protivzdušnú obranu. Je to plnohodnotné vojenské zoskupenie." A žoldnierom vystrúhal ešte svojskú poklonu: „Vagnerovci bojujú ako divízia SS Totenkopf, plnia úlohy bez ohľadu na straty."

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #Putinov kuchár #Vagnerova skupina