V Česku zaznamenali sofistikovaný podvod, varujú pred falošnými exekúciami

V Česku zaznamenali novú sofistikovanú podvodnú aktivitu týkajúcu sa exekúcií; páchatelia sa od ľudí prostredníctvom SMS správ snažia získať citlivé údaje. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe na základe varovania Exekútorskej komory ČR.

15.08.2022 22:59
debata (10)

Podvodníci ľuďom posielajú SMS správy, kde ich informujú o vymyslenej exekúcii. Adresátov zároveň nasmerujú na webovú stránku Ekcr.org/search, kde si dlh môžu vyhľadať. Tá je však tiež podvodná. „Táto stránka napodobňuje vzhľad oficiálnych stránok Exekútorskej komory ČR a na jej jednotlivé položky odkazuje za účelom zvýšenia dôvery návštevníka,“ upozorňuje Exekútorská komora ČR.

Po zadaní osobných údajov sa na stránke objaví informácia o vymyslenom dlhu a exekúcii bez ohľadu na to, či obeť zadá existujúce alebo neexistujúce údaje. Aplikácia potom ľudí odkáže na možnosť uhradiť dlh.

Česká exekútorská komora upozorňuje, aby v prípade, že ľuďom príde podobná správa, neklikali na priložený webový odkaz, nevypĺňali svoje osobné údaje, ani nič neplatili.

„Ide o podvodnú stránku, ktorá je zjavne vytvorená za účelom vylákania finančných prostriedkov od dôverných návštevníkov,“ uviedla komora. Dodala, že sa v danej veci už obrátila na zodpovedné orgány. Poškodeným odporúča kontaktovať políciu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #podvod