Supermarket reaguje na drahé potraviny. Ponúka pôžičky bez úrokov, vymáhači dlhov neprídu

Sieť britských supermarketov Iceland Foods umožní zákazníkom vziať si malé, bezúročné pôžičky na nákup potravín. Oznámila to v stredu, keď predstavila program zameraný na chudobné domácnosti, ktoré zápasia s prudko rastúcimi životnými nákladmi.

17.08.2022 11:45
Supermarket / Potraviny / Foto: ,
debata (30)

Reťazec Iceland Foods sa spojí s neziskovým veriteľom Fair For You, aby ponúkol pôžičky vo výške 25 až 100 libier (29,68 – 118,74 eura) prostredníctvom vopred nabitých kariet pre finančne zraniteľných zákazníkom, ktorí budú môcť uhrádzať splátky raz týždenne.

Marko Urdzík, šéf Potravinovej banky Slovenska. Čítajte viac Šéf potravinovej banky: Ľudia nás prosia o pomoc, Boh sa tiež nepýta, kto je kto, ale pomáha

Pôžičky budú limitované na šesť „okien“ počas roka, ktoré sa budú zhodovať so školskými prázdninami, keď výdavky zvyčajne rastú, uviedol reťazec. Schéma prichádza v čase, keď sa inflácia v Spojenom kráľovstve pohybuje na vyše 40-ročnom maxime, čo stláčala rozpočty domácností a prispievala k vlne nepokojov.

Oficiálne údaje v stredu ukázali, že v júli prekročila miera inflácie 10 %, najmä v dôsledku prudkého zvýšenia cien energií. A predpovede signalizujú, že v októbri bude vyššia než 13 % a spôsobí dlhú recesiu.

Pomoc od Potravinovej banky Slovenska. Čítajte viac Záujem o potravinovú pomoc rastie. Vyzvala na ňu Čaputová, zadarmo ju poskytuje banka aj reťazce

„Ľudia majú počas tejto neúprosnej krízy životných nákladov viac ako kedykoľvek predtým problémy nakúpiť veľmi potrebné veci a od podnikov a vlády sa vyžaduje nové myslenie, aby našli funkčné riešenia,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ spoločnosti Iceland Foods Richard Walker.

Schéma pôžičiek bude ponúkať flexibilné programy splácania a dlžníkov nebudú obťažovať vymáhači dlhov, povedal Walker v stredu pre Sky News. Dodal, že pôžičky sa nebudú predávať tretím stranám.

Reťazec Iceland Foods uviedol tiež, že jeho schéma nadväzuje na úspešný pilotný projekt s 5000 zákazníkmi. Takmer tri štvrtiny z nich uviedli, že je menej pravdepodobné, že budú zaostávať pri platení účtov a 92 % z nich obmedzilo využívanie tzv. potravinových bánk, ktoré poskytujú základné potraviny rodinám v núdzi.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #supermarket #splátky #Iceland