176. deň: Moskva tvrdí, že počas návštevy šéfa OSN v Ľvove môže dôjsť k jadrovej havárii

Moskva vo štvrtok obvinila Kyjev, že chce v piatok podniknúť "rozsiahlu provokáciu" v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorá by mohla vyvolať jadrovú haváriu.

18.08.2022 06:00 , aktualizované: 23:20
Záporožská jadrová elektráreň Foto:
Ruský vojak stráži areál Záporožskej jadrovej elektrárne, máj 2022
debata (2129)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 176. deň
  • Raketové útoky na Charkov zabili najmenej päť civilistov
  • Moskva vyhlásila, že nemá záujem o priamu konfrontáciu s USA a NATO

VIDEO: Vojnové ‚trofeje‘. Rusi ukázali ukoristené ukrajinské a západné zbrane.

Video

23:19 Z ukrajinského polostrova Krym, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko, sú hlásené explózie. Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na tri miestne zdroje, boli počuť najmenej štyri výbuchy v blízkosti letiska Belbek pri Sevastopole. Ruskom dosadený seustopoľský gubernátor Michail Razvožajev medzitým uviedol, že ruská protivzdušná obrana zostrelila ukrajinské bezpilotné lietadlo a že nie sú hlásené žiadne škody.

Ukrajinská agentúra Unian informovala, že sa podľa miestnych obyvateľov od letiska Belbek ozvali opakované výbuchy a že tam horí. Belbek je podľa tejto agentúry najväčšou leteckou základňou ruských okupačných síl na Kryme.

Ruskojazyčný web stanice BBC uviedol, že krymské úrady predtým informovali o operácii protivzdušnej obrany v Kerči, kde bolo podľa nich zostrelené bezpilotné lietadlo. Podľa serveru Ukrajinska pravda tamojší obyvatelia tiež počuli explózie.

Výbuchy boli hlásené z Krymu už v uplynulých dňoch. Minulý týždeň výbuch otriasol ruskou leteckou základňou Saky. Podľa Moskvy tam explodovala letecká munícia. Kyjev odmietol, že by na základňu zaútočil. Podľa satelitných snímok, ktoré zverejnila spoločnosť Planet Labs, výbuch poškodil lietadlá aj letiskovú infraštruktúru.

Tento týždeň Moskva obvinila sabotérov zo série explózií v muničnom sklade pri meste Džankoj. Výbuchy otriasli okrem toho v utorok aj leteckou základňou Hvardijske (rusky Gvardejskoje) pri Simferopole v centrálnej časti Krymu.

21:53 V ruskej Belgorodskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou začalo horieť v muničnom sklade, oznámil miestny gubernátor Vjačeslav Gladkov. Incident si nevyžiadal mŕtvych ani zranených, úrady ale evakuujú obyvateľov dvoch dedín, informovala agentúra TASS.

„Blízko dediny Timonovo v Balujskom okrese začal horieť sklad munície. Podľa posledných správ na mieste nie sú mŕtvi ani zranení,“ uviedol Gladkov. „Vedenie okresu odváža obyvateľov dedín Timonovo a Soloti do bezpečnej vzdialenosti,“ dodal. Príčina požiaru sa podľa neho zisťuje.

Uvedené dediny ležia asi 15 kilometrov od ukrajinských hraníc. Ukrajinský spravodajský portál Ukrajinska pravda zverejnil videozáznam horiaceho skladu, jeho pravosť sa ale podľa agentúry Reuters zatiaľ nepodarilo overiť.

Správa o požiari v Belgorodskej oblasti prichádza po tom, ako v utorok Moskva obvinila sabotérov zo série explózií v muničnom sklade pri meste Džankoj na Ruskom anektovanom polostrove Krym. Výbuchy otriasli okrem toho v utorok tiež leteckou základňou Hvardijske (rus. Gvardejskoje) pri Simferopole v centrálnej časti Krymu. Výbuchy boli z polostrova hlásené aj minulý týždeň, a to z ruskej leteckej základne Saky. Kyjev zodpovednosť za explózie na ruských leteckých základniach na Kryme oficiálne nepriznal, naznačil ale, že za nimi stoja ukrajinské sily.

19:16 Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že Moskva použije svoje jadrové zbrane len v „núdzovej situácii“ a že nemá záujem o priamy konflikt s NATO a Spojenými štátmi. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu už v utorok povedal, že Moskva „nemá potrebu“ použiť jadrové zbrane na Ukrajine. Špekulácie médií, že Moskva môže v tomto konflikte nasadiť jadrové alebo chemické zbrane, označil za „absolútne klamstvá“. Hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Ivan Nečajev vo štvrtok uviedol, že jadrové zbrane budú použité výlučne ako „odpoveď“ na okolnosti.

„Vojenská doktrína Ruska dovoľuje použitie jadrových zbraní iba ako reakciu na hrozbu masového ničenia, alebo ak je ohrozená samotná existencia štátu,“ povedal Nečajev. „Teda použitie jadrového arzenálu je možné len ako súčasť sebaobrannej reakcie na útok a iba v núdzových situáciách,“ dodal. Ruská diplomacia vo štvrtok odmietla návrh generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na demilitarizáciu juhoukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupujú Rusi. Nečajev tieto návrhy označil za „neprijateľné“.

Záporožskú jadrovú elektráreň obsadilo Rusko v marci a v posledných týždňoch sa opakovane stala cieľom ostreľovania, z čoho sa navzájom obviňujú Ukrajina a Rusko, dodala agentúra Reuters. To vyvoláva obavy z jadrovej katastrofy.

17:50 Z ukrajinských prístavov od 1. augusta vyviezli už 622 000 ton obilia, oznámilo turecké ministerstvo obrany, píše CNN. Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že za sedemnásť dní bolo na prevoz obilia použitých 43 plavidiel. Z nich 25 už opustilo ukrajinské prístavy a 18 do prístavov smeruje.

Ukrajina a Rusko separátne podpísali 22. júla s Tureckom a OSN dohodu zameranú na ukončenie ruskej blokády a umožnenie opätovného vývozu obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov, pripomína CNN. Prvá loď plaviaca sa pod vlajkou Sierry Leone vyplávala z Odesy 1. augusta, uviedlo turecké ministerstvo obrany a dodalo, že po nej z ukrajinských prístavov vyplávali aj ďalšie lode. „Každá loď, ktorá ukrajinské prístavy opúšťa, alebo do nich smeruje, je podrobená rozsiahlej kontrole na severe Istanbulu,“ oznámilo ministerstvo. V tomto tureckom meste bolo zriadené koordinačné stredisko, v ktorom majú zastúpenie predstavitelia Ruska, Ukrajiny, Turecka i OSN, píše tlačová agentúra Anadolu.

15:38 Moskva vo štvrtok obvinila Kyjev, že chce v piatok podniknúť „rozsiahlu provokáciu“ v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorá by mohla vyvolať jadrovú haváriu. Model šírenia rádioaktívnych látok v takom prípade, ktorý vypracoval ukrajinský hydrometeorologický ústav, ukazuje, že kontaminácia by postihla predovšetkým Ukrajinu a susedné krajiny vrátane Slovenska.

Podľa štvrtkového oznámenia ruského ministerstva obrany ukrajinské ozbrojené sily plánujú „rozsiahlu provokáciu“ uskutočniť počas piatkovej návštevy generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na Ukrajine. Moskva tvrdí, že prípadná havária by mohla spôsobiť, že rádioaktívne látky zasiahnu aj Poľsko, Nemecko a Slovensko, napísala agentúra Reuters. Zároveň dodala, že ruské obvinenia nemôže overiť.

Z ostreľovania najväčšej jadrovej elektrárne v Európe, ktorú Rusi od marca okupujú, sa v posledných dňoch opakovane vzájomne obviňujú obe strany.

Jednotky ukrajinskej 44. delostreleckej brigády sa chystajú z pozícií v meste Nikopol 19. augusta ostreľovať elektráreň, aby následne Kyjev mohol z katastrofy obviniť ruské ozbrojené sily, uviedol podľa denníka Kommersant hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Tvrdil, že pri elektrárni nemá Rusko žiadne ťažké zbrane, ale iba jednotky určené na ochranu objektu.

Kvôli ostreľovaniu ukrajinský personál elektrárne zastavil jeden z reaktorov a znížil výkon ďalších dvoch, poznamenal Kommersant. Hoci sú reaktory chránené a ich poškodenie v prípade ostreľovania je nepravdepodobné, poškodenie systému chladenia či úložiska vyhoreného jadrového paliva by podľa ruskej strany mohlo viesť ku kontaminácii 5 500 kilometrov štvorcových.

Aj za veľmi dramatických okolností možno predpokladať, že v prípade uvoľnenia rádioaktívnych látok zo Záporožskej jadrovej elektrárne by bolo nevyhnutné prijímať ochranné opatrenia pre obyvateľstvo maximálne do vzdialenosti niekoľkých stoviek kilometrov.

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba oznámil, že riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi mu v odpovedi na ukrajinské pozvanie oznámil, že je ochotný viesť delegáciu MAAE do Záporožskej jadrovej elektrárne. „Zdôraznil som naliehavosť misie vzhľadom na ohrozenie jadrovej bezpečnosti, spôsobené ruskými nepriateľskými akciami,“ napísal Kuleba na twitteri.

MAAE sa snaží dohodnúť s Ruskom a Ukrajinou vyslanie delegácie, ktorá by situáciu v Záporožskej jadrovej elektrárni preverila na mieste. (reuters, čtk)

14:03 Už 44 300 ruských vojakov údajne zahynulo na Ukrajine od začiatku ruskej invázie 24. februára. Oznámilo to vo štvrtok ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti Twitter.

Rusko na Ukrajine tiež údajne stratilo 234 lietadiel, 197 vrtuľníkov, takmer 1900 tankov, skoro 4200 obrnených transportérov, viac než 1000 delostre­leckých systémov, 265 salvových raketometov a 15 plavidiel. Tieto údaje nebolo možné nezávisle overiť. Ruská armáda naposledy zverejnila svoje straty na Ukrajine 25. marca. Uvádzala vtedy 1351 mŕtvych a 3825 ranených.

11:40 Rusko verbuje do radov svojej armády aj väzňov a podozrivých, ktorým na výmenu sľubuje zastavenie trestného konania. Uviedla to agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na vyjadrenia ľudskoprávnych aktivistov.

Ruský vojak / Vojna na UA / Čítajte viac Rusko má verbovať do armády aj väzňov, má im za to zastaviť trestné konania

10:00 Slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko prekročilo v stredu takmer 3 300 osôb. Z toho bolo 773 mužov, 1 872 žien a 625 detí. O dočasné útočisko požiadalo 148 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň viac ako 3 700 osôb. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 23 policajtov, 17 hasičov, 68 colníkov, 83 vojakov, 47 dobrovoľníkov a 22 zamestnancov migračného úradu.

Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko od začiatku konfliktu prekročilo takmer 709-tisíc osôb, udelených bolo viac ako 90-tisíc dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali takmer 470-tisíc osôb. (sita)

9:41 Ruské jednotky sa pokúsili o útoky pri Kramatorsku, Bachmute a Avdijivke v Donbase na východe Ukrajiny, ale neuspeli. Ukrajinské sily im spôsobili citeľné straty a donútili ich sa stiahnuť, tvrdí ukrajinský generálny štáb.

Britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na poznatky vojenskej rozviedky píše na Twitteri, že straty ruských tankov sú pravdepodobne čiastočne spôsobené aj tým, že posádkam tankov zrejme chýba správny výcvik a nedokážu správne používať doplnkovú dynamickú ochranu, nazvanú tiež reaktívne pancierovanie (E­RA).

Vojna svedčí o početných zlyhaniach ruských veliteľov pri presadzovaní bojovej disciplíny, ako je použitie ERA. Kumulatívny účinok týchto zlyhaní pravdepodobne predstavuje dôležitý faktor, stojaci za zlým výkonom ruských síl, súdi Londýn.

Rusko podľa odhadu ukrajinského velenia prišlo počas takmer polročného vojny na Ukrajine o takmer 1900 tankov. Tieto tvrdenia ale nemožno vo vojnových podmienkach overiť z nezávislých zdrojov. Rusko aj Ukrajina vlastné straty taja a nepriateľské straty podľa britskej rozviedky zveličujú. (čtk)

8:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opätovne vyzval Moskvu, aby Ruskom okupovanú Záporožskú atómovú elektráreň okamžite vrátila Ukrajine. V noci na štvrtok to uviedol na sociálnej sieti Telegram. „Ruská armáda sa musí stiahnuť z areálu atómovej elektrárne a všetkých priľahlých oblastí, rovnako odtiaľ musí odstrániť aj svoje vojenské vybavenie,“ napísal Zelenskyj. Dodal, že sa tak musí stať „bezpodmienečne a čo najskôr“.

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ tiež oznámil, že Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), ukrajinskí diplomati i vedci pracujú na tom, aby záporožskú elektráreň mohla navštíviť skupina expertov z MAAE.

„Iba totálna transparentnosť a kontrolovaná situácia v Záporožskej atómovej elektrárni zaručí Ukrajine, medzinárodnému spoločenstvu a organizácii MAAE postupný návrat k normálnej jadrovej bezpečnosti,“ dodal Zelenskyj. (tasr/dpa)

7:48 Rusko sa snaží vzbudiť zdanie, že údery na vojenské zariadenia na ukrajinskom Ruskom anektovanom Kryme sú teroristické činy. Snaží sa tým odvrátiť pozornosť od porušovania medzinárodného práva Moskvou a podkopať výzvy na označenie Ruska za štát podporujúci terorizmus, uviedol vo svojom pravidelnom hodnotení vojny na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

„Ruskí predstavitelia budú pravdepodobne čoraz častejšie spájať útoky ukrajinských partizánov na okupované územia s operáciami vykonávanými organizáciami spojenými s islamistickým extrémizmom v snahe odcudziť ukrajinské partizánske hnutie medzinárodnému spoločenstvu,“ píše ISW. Útoky proti legitímnym ruským vojenským zásahom sú podľa ISW legálne a nič nenaznačuje tomu, že by útoky na Ukrajine viedli islamistickí extrémisti.

Ruské jednotky sa neúspešne pokúsili postúpiť na hraniciach Charkovskej a Doneckej oblasti, ich snahu komplikuje náročný lesnatý terén. Ruské sily dosiahli obmedzené úspechy severozápadne od mesta Doneck a v blízkosti administratívnej hranice Záporožskej a Doneckej oblasti, píše ISW. (čtk)

7:11 Ruské útoky na východoukrajinské mesto Charkov si vo štvrtok nadránom vyžiadali najmenej päť obetí z radov civilistov. V meste zároveň vypuklo niekoľko požiarov. Prvý raketový útok nastal nadránom o 4:32 miestneho času a neskôr boli ešte minimálne ďalšie štyri, uviedol šéf štátnej administratívy Charkovskej oblasti Oleh Synjehubov pre web Ukrajinská pravda. (sita)

6:57 Vo štvrtok vstúpili do platnosti sprísnené obmedzenia Estónska pre ruských občanov, ktorí chcú vstúpiť do tejto pobaltskej krajiny. Vláda v Tallinne začiatkom tohto týždňa oznámila, že prestane vydávať estónske víza ruským občanom a zakáže vstup Rusom, ktorí majú estónske turistické, obchodné, športové alebo kultúrne víza.

Ruskí štátni príslušníci s vízami vydanými jednou z iných schengenských krajín alebo tí, ktorí sa už nachádzajú v schengenskom priestore, však do Estónska budú môcť vstúpiť. Schengenský priestor zahŕňa väčšinu krajín Európskej únie a uľahčuje voľný pohyb v rámci tohto bloku.

Estónsko bude aj naďalej vydávať víza v určitých prípadoch, napríklad pre ruských diplomatov a ich rodiny, ako aj pre Rusov, ktorí budú chcieť navštíviť svojho blízkeho príbuzného s estónskym občianstvom alebo osobu s dlhodobým pobytom v Estónsku. Dodatočné vízové kontroly sa budú vykonávať na troch hraničných priechodoch. (tasr/dpa)

6:15 Na východoukrajinský Charkov nadránom dopadlo ďalších päť rakiet. Po zásahu vypukli požiare a útok pripisovaný ruským jednotkám má najmenej dve obete. Oznámili to podľa ruskojazyčnej verzie webu BBC gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov a starosta Charkova Ihor Terechov.

„O 04:32 (3:32 SELČ) prvý a potom najmenej štyri ďalšie raketové útoky na Charkov. Informácie sa stále spresňujú. Došlo minimálne k piatim explóziám,“ napísal Terechov na sociálnej platforme Telegram.

Pri útokoch zomreli dvaja ľudia, jednou z obetí je dieťa, uviedol Synehubov. Vo svojom príspevku na Telegrame vyzval spoluobčanov, aby neignorovali zvuk sirén a neopúšťali kryty.

Pri stredajšom ruskom ostreľovaní obytnej štvrte druhého najväčšieho ukrajinského mesta Charkov bolo zabitých sedem ľudí a ďalších 13 bolo zranených. Rakety zasiahli ubytovňu, kde žilo približne 30 ľudí, vrátane seniorov a detí. Medzi obyvateľmi bolo aj niekoľko ľudí so sluchovým postihnutím, čo komplikovalo pátranie po nich v sutinách domu, uviedol server Ukrajinska pravda. Pôvodné správy hovorili o šiestich obetiach, úrady v noci čísla spresnili.

6:00 Po utorkových explóziách na leteckých základniach na polostrove Krym Rusi z oblasti narýchlo sťahujú lietadlá a vrtuľníky. Podľa agentúry Unian o tom informovala ukrajinská vojenská rozviedka HUR, ktorá zaznamenala prelety už 24 lietadiel a 14 vrtuľníkov.

Ukrajina sa k útokom na ruské letecké základne na Kryme oficiálne neprihlásila, naznačila ale, že za ne nesie zodpovednosť. Skutočnosť, že ukrajinské sily sú očividne schopné zasiahnuť ciele v hĺbke Ruskom okupovaného územia, by mohla znamenať vo vojne obrat, podotkla dnes agentúra Reuters.

„Po posledných udalostiach na Kryme ruskí fašisti narýchlo premiestňujú svoje lietadlá a vrtuľníky do hĺbky polostrova alebo na letisko v Rusku,“ uviedla rozviedka. „Táto aktivita bola zaznamenaná po sérii výbuchov v objektoch vojenskej infraštruktúry na dočasne okupovanom polostrove Krym, vrátane tých na letisku Saky (9. augusta) a Hvardijske (16. augusta),“ doplnila rozviedka.

Letisko Hvardijske, patriace ruskému vojenskému námorníctvu, je základňou pre 12 bombardérov Su-24 a 12 bojových lietadiel Su-25, uviedol denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na Twitter šéfa investigatívneho webu Bellingcat Christa Grozeva. Na letisku Saky boli podľa hovorcu ukrajinského letectva Jurija Ihnaťa umiestnené stroje Su-30, Su-24 alebo Il-76.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Ukrajincov žijúcich na Krymskom polostrove a v ďalších oblastiach krajiny, aby sa vyhýbali ruským vojenských základniam. Jeho prosba nasledovala po tom, čo Krym okupovaný Ruskom zažil za posledný týždeň tri takéto útoky, uviedol v stredu portál britského denníka The Guardian.

„Prosím, nepribližujte sa k vojenským objektom ruskej armády a k všetkým tým miestam, kde skladujú muníciu a zbrane, kde majú svoje veliteľstvá“ varoval Zelenskyj v utorok večer vo svojom videopríhovore. Dodal, že kvôli „fušerstvu“ môžu tiež vybuchnúť.

„Čím menej príležitostí páchať zlo a zabíjať Ukrajincov budú okupanti mať, tým skôr budeme schopní ukončiť túto vojnu oslobodením nášho územia. A kolóna áut opúšťajúcich v týchto dňoch Krym cez most do Ruska dokazuje, že absolútna väčšina občanov teroristického štátu už chápe, alebo aspoň cíti, že Krym nie je miesto pre nich,“ dodal Zelenskyj.

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine