Tehotné Slovenky by sa mali Malte vyhnúť

Väčšinu obyvateľov ostrovného štátu v Stredozemnom mori neobmäkčil v otázke interrupcií ani prípad cudzinky, ktorá sa ocitla v ohrození života. Na Malte naďalej prevláda názor, že lekármi prerušené tehotenstvo je neprípustné. Malta je jediný členský štát Európskej únie, kde platí absolútny zákaz potratov.

18.08.2022 14:56
Malta Abortion Evacuation Foto:
Hospitalizovaná Andrea Prudenteová na Malte a jej manžel Jay Weeldreyer. FOTO: SITA/AP
debata (1)

Pred dvomi mesiacmi vyvolala rozruch kauza americkej turistky Andrey Prudenteovej. S manželom Jayom Weeldreyerom sa rozhodla osláviť očakávaný prírastok do rodiny dvomi týždňami dovolenky na Malte. Jej krutý príbeh môže slúžiť ako výstraha pre všetky tehotné ženy, ktoré zvažujú oddych v tejto krajine, ktorá má približne len 525-tisíc obyvateľov.

Žiaľ, v 16. týždni tehotenstva začala silno krvácať. Po prevoze do nemocnice jej praskla voda. Lekári zistili, že pre odtrhnutú časť placenty nenarodené dieťa nemá šancu na prežitie. Potrat jej však neumožnili, lebo srdce plodu ešte stále bilo. Riadili sa prísne podľa zákona o absolútnom zákaze vykonávania interrupcií.

Ženu, ktorá má 38 rokov, ohrozenú na živote, našťastie letecky prepravili do Španielska. V tamojšej nemocnici podstúpila potrat.

Dôrazné odmietanie interrupcií na Mate vyplýva hlavne z toho, že ku katolíckej viere sa hlási viac ako 93 percent obyvateľov. Necelé štyri percentá sú ateisti a niečo viac ako jedno percento ľudí sú vyznávači iných náboženstiev.

Napriek tomu, že Malta nepripúšťa potrat za žiadnych okolností, tamojšie ženy si ho dávajú urobiť. Nie tajne v tejto krajine, ale cestujú do zahraničia, kde sú interrupcie povolené. Odhaduje sa, že ročne si dá umelo prerušiť svoje tehotenstvo tristo až štyristo Malťaniek.

Server MaltaToday zverejnil tento mesiac najnovší prieskum o názoroch na potraty. Vyplynulo z neho, že viac ako dve tretiny opýtaných podporujú ich úplný zákaz. Za legalizáciu interrupcií vo vymedzených prípadoch sa vyslovilo necelých 28 percent respondentov a niečo viac ako osem percent ďalších uviedlo, že by s tým súhlasili za akýchkoľvek okolností.

Napriek tomu, že väčšina spoločnosti je proti potratom, tak v porovnaní s rokom 2019 sa ako-tak zvýšil počet ich podporovateľov. „Pred tromi rokmi súhlasilo s umelým prerušením tehotenstva v jeho prvých troch mesiacoch v mimoriadnych prípadoch 9,2 percenta opýtaných," napísal MaltaToday.

Malťania sa rozchádzajú v názoroch na interrupcie najviac podľa vekových skupín. Medzi penzistami ich dôrazne odmieta až 85,5 percenta respondentov. Naopak, v kategórii od 16 do 35 rokov je absolútne proti potratom 32,6 percenta respondentov a 40,4 percenta ich za istých okolností dokáže tolerovať (ostatní nemajú jasný názor).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Malta #interrupcie