Viac ako tri desaťročia vo väzení. Za internet

Prišla domov na dovolenku, za mrežami by mala prežiť až 34 rokov. V Saudskej Arábii vyniesli dosiaľ nevídaný rozsudok nad ženou, ktorá nesúhlasí s niektorými krokmi tamojšieho režimu. Keď Salma Al-Šihábová priletela do Rijádu z Anglicka, kde si zdokonaľuje vysokoškolské vzdelanie, zatkli ju a umiestnili na samotku. Nasledoval menší trest, ktorý však zmenili na dlhoročný žalár.

19.08.2022 08:00
WEBsaudka Foto:
Salma Al-Šihábová s manželom a s ich dvoma deťmi na archívnej snímke z rodinného albumu. FOTO: ESOHR
debata (12)

Al-Šihábová sa podľa súdu previnila tým, že má účet na sociálnej sieti Twitter, na ktorej šírila názory saudskoarabských disidentov, ktorí žijú v exile. Ženu, ktorá si robila doktorát na univerzite v Leedsi, zadržali v januári 2021 a vo vyšetrovacej väzbe ju držali takmer desať mesiacov. Potom vydatá matka dvoch malých detí predstúpila pred súd. „Salma je špecialistka v oblasti ústnej a zubnej medicíny a prednášala na univerzite pre ženy v Rijáde," napísal o jej ďalších aktivitách server Európskej saudskej organizácie pre ľudské práva (ESOHR).

Ešte aj dlhoročný zákaz cestovania

Prvostupňový súd potrestal Al-Šihábovú tromi rokmi väzenia. Uznal ju za vinnú zo zločinu zneužitia internetu na vyvolávanie verejných nepokojov a zo snahy destabilizovať národnú bezpečnosť. Znamená to, že podľa súdu spáchala zločin len tým, že sledovala príspevky iných užívateľov a občas ich zverejnila na svojom účte na Twitteri.

Väzeň / Väznica / Mreže / Väzenie / Čítajte viac Saudská Arábia popravila za jeden deň 81 ľudí

Prokurátor nebol spokojný s výškou trestu, a preto podal odvolanie. O osude Al-Šihábovej rozhodoval trojčlenný protiteroristický súd. „Vymeral jej nový trest: 34 rokov väzenia, po ktorom nasleduje 34 rokov trvajúci zákaz cestovania," informoval denník Guardian. „Je to najdlhší trest udelený ženskej aktivistke za ľudské práva v Saudskej Arábii," upozornila americká nezisková organizácia Slobodná iniciatíva.

Denník Washington Post poukázal na to, že Al-Šihábová dostala drakonický trest len pár týždňov po návšteve šéfa Bieleho domu Joea Bidena v Rijáde. „Prezident získal záväzky týkajúce sa reforiem a zavedených inštitucionálnych ochranných záruk na ochranu v budúcnosti," pripomenuli noviny prísľub Muhammada bin Salmána, korunného princa Saudskej Arábie. „Ten teraz ukazuje, aké záruky to boli: žiadne. Sľuby dané Bidenovi boli len fraškou," zdôraznil Washington Post.

Noviny uzavreli svoj komentár apelom na šéfa Bieleho domu: „Biden teraz musí prinajmenšom dôrazne prehovoriť a žiadať, aby bola Al-Šihábová prepustená a aby sa jej umožnilo vrátiť sa k svojim synom vo veku 4 a 6 rokov do Británie a pokračovať tam v štúdiu."

Dúha / Batman / Čítajte viac Saudskoarabské úrady zabavujú hračky vo farbách dúhy, propagujú vraj homosexualitu

Súvisí trest s vekom?

Čas, ktorá má Šihábová prežiť za mrežami, má možnú súvislosť s tým, koľko má rokov. Odpykať si má 34 rokov a presne toľko rokov bude mať o necelé tri mesiace.

Šihábová má ešte dve možnosti, ako sa vrátiť na slobodu. Režim by ju mohol oslobodiť pod silným medzinárodným tlakom a ešte sa môže odvolať proti hroznému rozsudku protiteroristického súdu. ESOHR pripomenul, že táto žena sa aj priamo angažovala za dodržiavanie ľudských práv v Saudskej Arábii: „Salma bola aktívna počas kampaní požadujúcich zrušenie systému opatrovníctva nad ženami ich mužskými príbuznými."

Táto organizácia upozornila, že v Saudskej Arábii v posledných rokoch zatkli najmenej 116 žien, z ktorých je 60 stále zadržiavaných. ESOHR pritom zaznamenal smrť jednej väznenej ženy. „V rámci politiky beztrestnosti nikto nebol braný na zodpovednosť za zneužívanie žien vo väzniciach, a to aj napriek podaniu viacerých sťažností na mučenie a zlé zaobchádzanie," konštatovala organizácia.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #Instagram #Saudská Arábia