Fínska premiérka sa bujaro zabávala na večierku. Opozícia chce, aby podstúpila test na drogy

Fínska premiérka Sanna Marinová čelí ostrej kritike po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, ktoré ju zachytáva, ako spieva a tancuje na bujarom večierku.

18.08.2022 18:26
debata (133)

Na videu, ktoré sa zrejme rozšírilo z účtu na sociálnych sieťach, sú tiež priatelia premiérky, vrátane fínskych celebrít. Informuje o tom spravodajský web BBC.

Marinová sa kvôli videu ocitla pod paľbou kritiky opozičných strán, pričom zaznela výzva, aby sa podrobila testu na drogy. Tridsaťšesťročná premiérka odmietla, že by brala drogy, a uviedla, že pila iba alkohol a len sa „bujarým spôsobom“ bavila. Na svoju obhajobu novinárom povedala: „Mám rodinný život, mám pracovný život a mám voľný čas, ktorý trávim so svojimi priateľmi. V podstate rovnako ako mnoho ľudí v mojom veku.“

Premiérka zároveň oznámila, že necíti potrebu svoje správanie meniť. „Budem úplne rovnakým človekom ako doteraz a dúfam, že to bude akceptované,“ povedala.

Najmladšia premiérka sveta sa netají tým, že sa rada zabáva. Bola opakovane vyfotografovaná na hudobných festivaloch. Vlani sa ospravedlňovala za to, že bola na diskotéke, hoci sa predtým stretla s pozitívne testovanou kolegyňou. Nemecký bulvárny denník Bild minulý týždeň označil Marinovú za „najviac cool političku na svete“.

Premiérka vo štvrtok k uniknutému videu povedala, že vedela o tom, že je nahrávaná, ale nemá radosť z toho, že sa video dostalo na verejnosť. „Tancovala som, spievala a bavila sa, čo je úplne legálne,“ poznamenala s tým, že nikdy nebola v situácii, keď by videla alebo vedela o tom, že ostatní užívajú drogy.

Fínska premiérka Sanna Marinová
Fínska premiérka Sanna Marinová spolu s...
+5Fínska premiérka Sanna Marinová spolu s...

Predsedníčka opozičnej strany Riikka Purraová vyzvala Marinovú, aby sa dobrovoľne nechala testovať na drogy a poznamenala, že nad premiérkou sa vznáša „tieň pochybnosti“. Ďalší opoziční politici kritizovali premiérku a médiá za to, že komentujú večierok namiesto toho, aby sa venovali dôležitejším témam.

„Reakcia je veľmi typická pre všetko, čo týka Marinovej – je polarizovaná,“ ​​povedal BBC fínsky novinár a komentátor Robert Sundman. „Sú ľudia, ktorí hovoria, že je normálne, aby sa žena v jej veku bavila so svojimi priateľmi, a ľudia, ktorí sú šokovaní,“ pokračoval.

„Ale prinajmenšom do tejto chvíle je jedno isté: predchádzajúce snímky z večierka jej popularitu ani popularitu jej strany nijako – prinajmenšom výrazne – neovplyvnili,“ dodal. Podľa Sundmana vzbudilo veľkú pozornosť priateľstvo Marinovej s fínskymi celebritami, čo označil za výrazný odklon od predchádzajúcich premiérov.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #Fínsko #večierok #Sanna Marinová