Búrky v Európe zabíjali, zomrelo 13 ľudí

Kvôli búrkam a silnému vetru dnes v Európe zomrelo najmenej 13 ľudí. Šesť z nich na Korzike, päť v Rakúsku a dvaja v Taliansku.

18.08.2022 22:22
Korzika, búrka Foto: ,
Francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin sa pozerá na spadnutý strom v kempingu Sagone v Sagone na francúzskom stredomorskom ostrove Korzika, štvrtok 18. augusta 2022.
debata

O nových obetiach na Korzike informoval francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Prezident Emmanuel Macron predsedá virtuálnej ministerskej schôdzke zvolanej kvôli správam o mŕtvych. S rozmarmi počasia sa potýka tiež Grécko, ktoré čaká vlnu horúčav s teplotami nad 40 stupňov Celzia.

Darmanin povedal, že na Korzike je potvrdených šesť mŕtvych, ale ide podľa neho stále o predbežný údaj, pretože je niekoľko ľudí nezvestných a nie sú správy o tých, ktorí vyplávali na more. Zranilo sa 20 ľudí a štyria z nich sú vo vážnom stave. Elektrinu stále nemá približne 11 000 domácností, ráno ich bolo 45 000. Darmanin na ostrove zostane do piatka, vo štvrtok bol v kempe v Sagone, v piatok bude v kempe v Calvi. V oboch zomreli ľudia.

Búrka prišla ráno veľmi rýchlo a mnohých ľudí zaskočila. Podľa stanice BFM sa začína hovoriť o tom, že meteorológovia vydali varovanie na poslednú chvíľu. Darmanin k tomu povedal, že je príliš skoro na to, aby to išlo posúdiť.

Aj keď sa vo štvrtok počasie zlepšilo, neskoro večer sa búrky znovu očakávali a korzické úrady nariadili evakuáciu niekoľkých kempov. „Veľkú časť západnej Korziky zasiahnu v noci na piatok búrky vytvorené nad morom,“ uviedla francúzska služba Météo France. Premiérka Élisabeth Borneová oznámila, že vzhľadom na situáciu na Korzike zriaďuje medziministerskú krízovú skupinu.

Turisticky obľúbenú Korziku zasiahli kvôli tlakovej níži búrky už v utorok. Sprevádzali ich intenzívne zrážky, krupobitie a vietor v nárazoch s rýchlosťou až 220 kilometrov za hodinu. V kempe v obci Sagone na západnom pobreží ostrova zomrelo 13-ročné dievča, keď spadol strom na obytný voz. Blízko pláže v obci Coggia prišla o život 72-ročná žena, na ktorej auto spadla strecha bungalovu. Padajúci strom usmrtil 46-ročného muža v Calvi na severe Korziky.

Mimoriadne silný vietor spôsobil veľké hmotné škody, hasiči museli na Korzike vychádzať kvôli popadaným stromom, ktoré zablokovali cesty. Záchranári kvôli prevráteným lodiam a plavidlám utŕženým z kotvísk zasahovali aj na mori.

V Rakúsku prudké búrky zabili päť ľudí. V Korutánsku vyvrátené stromy zabili dve dievčatá vo veku štyri a osem rokov. V Gamingu v dolnorakouskom okrese Scheibbs vyvrátený strom zabil troch ľudí.

Silná búrka zasiahla tiež severozápad Talianska, v Toskánsku zomreli kvôli spadnutým stromom dvaja ľudia. Mŕtvi sú v toskánskych mestách Carrara a Lucca. Podľa agentúry ANSA pustošilo v Carrare tornádo, intenzívne zrážky spôsobili lokálne záplavy a silný vietor strhával strechy a vetvy zo stromov. Veľké škody živel napáchal tiež v Ligurii.

Grécki meteorológovia vo štvrtok varovali, že krajinu v nasledujúcich troch dňoch zasiahne ďalšia vlna horúčav. V strednom Grécku sa čakajú teploty až 42 stupňov Celzia, v Aténach má byť okolo 40 stupňov. Neobvykle teplé je aj more, podľa predpovede bude mať voda v Egejskom a Jonskom mori v najbližších dňoch 26 až 28 stupňov.

Vzhľadom na vysoké teploty a suchu trvá aj vysoké nebezpečenstvo požiarov. V Taliansku v noci na štvrtok hasiči dostali pod kontrolu požiar na ostrove Pantelleria, kvôli ktorému sa musel zo svojej prázdninovej vily evakuovať aj módny návrhár Giorgio Armani. Situácia sa vďaka dažďu zlepšila na juhu Španielska, kde sa mohlo domov vrátiť 2 000 evakuovaných v oblasti okolo Valencie.

Oheň pri španielskej obci Bejís a v údolí rieky Ebro zničil zhruba 21 000 hektárov porastu, uviedla agentúra DPA. V stredu sa kvôli požiaru pri Bejíse zranilo desať ľudí z vlaku na trati z Valencie do Zaragozy. Keď sa plamene dostali príliš blízko trate, rozhodol sa rušňovodič vzhľadom na nebezpečenstvo vrátiť do stanice, niektorí cestujúci ale spanikárili, vylomili okná a chceli zo stojaceho vlaku utiecť. Vonku potom utrpeli popáleniny.

Pod kontrolou je teraz aj požiar v portugalskom národnom parku v pohorí Serra da Estrela. „Je stále možné a pravdepodobné, že niektoré ohniská sa znovu aktivujú, ale dúfame, že sa to nestane vo veľkom,“ povedal rozhlasovej stanici TSF šéf portugalskej civilnej ochrany Miguel Oliveira.

Oheň v pohorí Serra da Estrela zatiaľ zničil 25 000 hektárov lesa a hasiči síce už raz ohlásili, že ho majú takmer uhasený, potom sa ale plamene opäť rozšírili. Nasadených je stále približne 1 000 hasičov.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #búrka