Erdogan slovne podporil Ukrajinu, snaží sa hľadať cestu k mieru

Turecko stojí po boku Ukrajiny, povedal vo štvrtok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom v Ľvove na západnej Ukrajine.

19.08.2022 07:00
Ukrajina, Turecko, Zelenskyj, Erdogan, Guterres Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred), generálny tajomník OSN António Guterres (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vľavo) si podávajú ruky po stretnutí e v ukrajinskom meste Ľvov vo štvrtok 18. augusta 2022. Diskutovali o dohode o vývoze obilia, potrebe politického riešenia konfliktu na Ukrajine a situácii v Ruskom obsadenej Záporožskej jadrovej elektrárni.
debata (54)

S oboma lídrami Erdogan rokoval o možnom ukončení vojny s Ruskom. Zelenskyj označil Erdoganovu návštevu za silný signál podpory, možno rokovania s Ruskom ale podmienil stiahnutím ruských vojsk z Ukrajiny.

„Boli sme a stále sme po boku našich ukrajinských priateľov,“ povedal podľa agentúry AFP po skončení rokovaní v Ľvove Erdogan. Oznámil tiež, že so svojím ukrajinským náprotivkom aj šéfom OSN prerokoval, ako využiť pozitívnu atmosféru vytvorenú vďaka skoršej ukrajinsko-ruskej dohode o obilie na nastolenie trvalého mieru.

„Návšteva tureckého prezidenta na Ukrajine je silný signál podpory od tak silného štátu,“ uviedol po stretnutí Zelenskyj na sociálnej platforme Telegram. Podľa agentúry Reuters tiež povedal, že rokovania s Ruskom budú možno až vo chvíli, keď ruské sily opustia nelegálne okupované ukrajinské územie.

Zelenskyj doplnil, že s Erdoganom prerokoval možnosti, ako zlepšiť ukrajinsko-ruskú dohodu o vývoze obilia z ukrajinských prístavov, ktorú na konci júla pomohlo sprostredkovať OSN a Turecko. Ďalšou témou rokovaní podľa neho bola situácia v Záporožskej jadrovej elektrárni, od ktorej je v posledných dňoch hlásené ostreľovanie. Erdogan v súvislosti s elektrárňou povedal, že si neželá zažiť „nový Černobyľ“, teda haváriu podobnú tej, ktorá sa odohrala v roku 1986 v ukrajinskej černobyľskej jadrovej elektrárni.

Turecko sa snaží ohľadom vojny na Ukrajine vystupovať ako neutrálny sprostredkovateľ. Vojnu síce odsúdilo, k západným sankciám uvaleným na Rusko sa ale nepripojilo. Neoznámilo ani oficiálnu vojenskú pomoc Kyjevu, hoci turecká firma Baykar, v ktorej vedení je tiež Erdoganov zať, dodáva na Ukrajinu bezpilotné lietadlá Bayraktar. Tie boli nasadené hneď v prvých hodinách od prepuknutia ruskej invázie a stali sa jedným zo symbolov ukrajinského odporu.

Erdogan po schôdzke povedal, že so Zelenským a Guterresom prerokoval tiež výmenu vojnových zajatcov medzi Ukrajinou a Ruskom a že neskôr túto tému preberie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. S ním sa Erdogan začiatkom mesiaca stretol v Soči. Podľa podpredsedu ruskej vlády Alexandra Novaka sa Putin s Erdoganom v Soči dohodli, že Turecko bude za ruský plyn čiastočne platiť v rubľoch.

Zelenskyj sa vo štvrtok na chvíľu sám ujal úlohy tlmočníka po tom, ako jeho prekladateľ nedokázal správne preložiť jeho výroky na tlačovej konferencii s Guterresom a Erdoganom a skrátil ich. Zelenskyj, ktorý na verejnosti radšej hovorí ukrajinsky, bol podľa Reuters viditeľne podráždený.

„Hovoril som o okne príležitosti. Povedal som, že sa to nedá vyriešiť, pretože… každý deň vidíme zbrane a streľbu z ruskej strany, "vyhlásil. "A povedal som: ‚sláva Ukrajini‘ (sláva Ukrajine),“ dodal Zelenskyj. „Sláva Ukrajine,“ odpovedal pohotovo jeho prekladateľ. „Veľmi pekne vám ďakujem. Je to dôležité,“ povedal mu Zelenskyj.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Recep Tayyip Erdogan #vojna na Ukrajine