178. deň: Čas na protiútok? Nové americké zbrane mu majú pomôcť

Spojené štáty dodajú Kyjevu zbrane, ktoré nie sú určené len na obranu, ale dokážu pozemným jednotkám pripraviť priestor na útok. Ukrajina už dlhší čas ohlasuje protiofenzívu v Chersonskej oblasti.

20.08.2022 06:25 , aktualizované: 22:04
Ukrajina, Rusko, vojna na Ukrajine, Charkov Foto: ,
Hasiči prehľadávajú trosky budovy zničenej pri raketovom útoku v druhom najväčšom ukrajinskokm meste Charkov počas 178. dňa ruskej invázie na Ukrajinu vo štvrtok 18. augusta 2022. FOTO TASR/AP
debata (1027)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 178. deň
  • Raketový útok na ukrajinské mesto Voznesensk si vyžiadal 12 zranených
  • Ruskom dosadený primátor mesta Mariupol bol zrejme terčom útoku
  • Z Čornomorska vyplávali ďalšie dve lode s olejom a obilím z Ukrajiny
  • USA dodajú Ukrajine zbrane vhodné na útočenie
  • Ukrajina hlási odrazenie ruských útokov na viacerých miestach
  • Na Ruskom anektovanom Kryme bolo opäť počuť výbuchy

VIDEO: Vojnové ‚trofeje‘. Rusi ukázali ukoristené ukrajinské a západné zbrane.

Video

22:04 Primátor Budapešti Gergely Karácsony kritizoval vládu premiéra Viktora Orbána za jej postoj k vojne na Ukrajine** a vytkol jej, že túto vojnu i krízu vníma bez morálneho pohľadu. Vo videozázname zverejnenom na Facebooku v sobotu pri príležitosti štátneho sviatku sv. Štefana Karácsony uviedol, že u Orbánovej vlády niet ani stopy po rozlišovaní medzi dobrom a zlom, po ľudskosti či po solidarite.

Ako informuje spravodajca TASR v Budapešti, podľa budapeštianskeho primátora je najdôležitejším prvkom dedičstva zakladateľa štátu – kráľa sv. Štefana – to, že na otázky vzťahu štátu k sebe, k Európe a k svetu je možné dať odpovede iba na morálnom základe.

Karácsony vytkol Orbánovej vláde, že podkopáva demokraciu tým, že – poznajúc krízovú situáciu – robí kampaň zo znižovania režijných nákladov domácnosti, potom jej prvky zruší; že sa púšťa do bezbrehého „volebného“ rozdávania, aby následne zaviedla reštrikcie.

21:39 Ruské ministerstvo obrany v sobotu obvinilo Ukrajinu, že koncom júla spôsobila otrávenie niektorých ruských vojakov pôsobiacich v Ruskom obsadenej časti Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.

Agentúra Reuters súčasne s touto správou priniesla aj reakciu poradcu ukrajinského ministerstva vnútra Antona Heraščenka, podľa ktorého údajnú otravu si mohli ruskí vojaci spôsobiť sami, ak konzumovali mäso z konzervy po dátume odporúčanej spotreby.

Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení uviedlo, že 31. júla bolo do vojenskej nemocnice prevezených niekoľko ruských vojakov s príznakmi vážnej otravy. Testy preukázali v ich telách toxickú látku botulotoxín typu B. „V súvislosti s faktom chemického terorizmu, ktorý odobril režim (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského, Rusko pripravuje podporné dôkazy s výsledkami všetkých analýz,“ uviedlo ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení s tým, že dôkazy pošle Rusko Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Moskva neuviedla, koľko vojakov bolo údajne otrávených, ani aký je ich súčasný stav. Nešpecifikovala ani, o aké „podporné dôkazy“ ide. (tasr)

20:41 Ruské hnojivá a poľnohospodárske produkty sa musia dostať na svetové trhy bez obmedzení. V opačnom prípade by sa mohla svetová potravinová kríza začať už budúci rok. V sobotu to vyhlásil generálny tajomník OSN António Guterres. „Pri dodávaní (hnojív a poľnohospodárskych produktov) na trh je dôležitá spolupráca všetkých vlád aj súkromného sektora,“ povedal Guterres v Spoločnom koordinačnom centre (JCC) v Istanbule.

JCC dohliada na vývoz obilia a iných poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny. Pôsobia v ňom zástupcovia Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN. Dohodu o jeho vzniku sprostredkovali v júli OSN a Turecko. „To, čo vidíme v Odese a Istanbule, je len tá viditeľnejšia časť riešenia. Ďalšou časťou je neobmedzený prístup ruských potravín a hnojív, ktoré nie sú predmetom sankcií, na svetové trhy,“ uviedol Guterres. Dodal, že aj napriek tomu dodávky týchto produktov „narážajú na prekážky“.

Generálny tajomník OSN tiež uviedol, že „ak tento rok nebude dostatok hnojív, v roku 2023 možno nebude dosť potravín“. (tasr/afp)

20:00 Ukrajina sa pripravuje na stredajší Deň nezávislosti, keď si pripomenie 31. výročie vzniku samostatného štátu. V ten istý deň uplynie presne pol roka od momentu, keď do krajiny vtrhli ruské invázne vojská.

tank Chreščatyk ukrajina Čítajte viac Ukrajinci ku Dňu nezávislosti pripravili prehliadku zničených ruských tankov

18:40 Turecko v sobotu oznámilo, že z ukrajinského prístavu Čornomorsk vyplávali na more ďalšie dve lode prepravujúce obilie a slnečnicový olej. Celkovo už z Ukrajiny vyplávalo 27 lodí s obilím.
Agentúra Reuters s odvolaním sa na turecké ministerstvo obrany uviedla, že lode Zumrut Ana a MV Ocean S sú naložené 6300 tonami oleja a 25 000 tonami pšenice.

Koordinačné centrum oznámilo, že pre lode bude zaistená bezpečná plavba cez námorný koridor. Ukrajinské úrady medzičasom informovali, že v troch ukrajinských prístavoch sa začalo s nakládkou ďalších siedmich lodí. Prepraví sa nimi spolu 65 000 ton pšenice, kukurice a oleja.

Ukrajinský minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov v piatok uviedol, že z troch ukrajinských prístavov už bolo vypravených 25 lodí so 630 000 tonami poľnohospodárskych produktov, dodal Reuters. (tasr)

18:06 V okupovanom prístavnom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny došlo v sobotu zrejme k pokusu o atentát na Ruskom dosadeného primátora Konsťantyna Ivaščenka. Ako informovala agentúra AFP, Ivašenko vyviazol bez zranení. Ruské médiá informovali, že výbušnina bola nastražená pri vchode do zoologickej záhrady a explodovala, keď tadiaľ prechádzalo Ivaščenkovo auto.

Ivaščenko neutrpel žiadne zranenia. Na mieste incidentu zasahovali pyrotechnici. AFP pripomenula, že v uplynulých týždňoch bolo spáchaných niekoľko pokusov o atentát na proruských predstaviteľov napr. aj v okupovanej Chersonskej oblasti. V dôsledku jedného z nich zomrel zástupca proruskej administratívy mesta Nova Kachovka Vitalij Hura. (tasr)

17:39 Raketový útok na ukrajinské mesto Voznesensk si vyžiadal 12 zranených. Ruská raketa zasiahla obytnú štvrť v meste, ktoré sa nachádza v Mykolajivskej oblasti, a podľa tamojšieho gubernátora poškodila niekoľko domov a päťposchodovú bytovú budovu. Gubernátor Vitalij Kim na komunikačnej platforme Telegram už skôr uviedol, že medzi zranenými sú štyri deti.

Oblasť sa nachádza zhruba 30 kilometrov od Juhoukrajinskej jadrovej elektrárne, ktorá je druhá najväčšia na Ukrajine. Ukrajinská národná spoločnosť na výrobu jadrovej energie Enerhoatom uviedla, že útok na Voznesensk je „ďalším činom ruského jadrového terorizmu“. Spoločnosť skonštatovala, že je možné, že útok bol zameraný priamo na elektráreň, keďže sa jej ruská armáda snažila v marci zmocniť (sita/sky news)

17:00 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v sobotu kritizoval návrh týkajúci sa zavedenia plošného zákazu vydávania turistických víz do Európskej únie pre turistov z Ruska, ktorý prirovnal k „nacistickej politike“.

Russia Military Čítajte viac Šojgu nazval návrh na zákaz víz do EÚ pre Rusov 'nacistickou politikou'

15:20 Terčom raketového útoku sa v sobotu stalo aj mesto Voznesensk v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny. Jedna z rakiet zasiahla päťposchodový bytový dom. Zásah dostalo aj viacero rodinných domov. Zranenia utrpelo deväť ľudí vrátane štyroch detí vo veku od troch do 17 rokov.

Zranenia všetkých detí lekári označili za vážne. Na svojom konte v aplikácii Telegram o tom informoval šéf Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. Dodal, že jedno zo zranených dievčat prišlo o oko. Ďalšie dieťa previezli do Mikolajiva, kde ho budú operovať.

14:29 Vlnu kritiky vyvolalo v sobotu vyjadrenie ruského veľvyslanca pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Michaila Uljanova, ktorý v reakcii na Zelenského poďakovanie Spojeným štátom na twitteri napísal: „Žiadne zľutovanie s ukrajinským obyvateľstvom“. Podľa Zelenského poradca Mychajla Podoľjaka tým ruský diplomat vyzýval na „konečné riešenie ukrajinskej otázky“.

Uljanov neskôr svoj príspevok zmazal a uviedol, že spájať jeho „slová o politike Kyjeva“ s genocídou je „úplne neprijateľné“. Ukrajina sa podľa neho nestará o svoje obyvateľstvo, keď sa sústredí výlučne na dodávky zbraní zo Západu a odmieta diplomatické rokovania s Ruskom. (čtk)

12:36 Z Ruskom anektovaného ukrajinského polostrova Krym je hlásená ďalšia explózia, tentoraz z mesta Sevastopol. S odvolaním sa na jedného z exilových lídrov krymských Tatárov Refata Čubarova o tom dnes informovala agentúra Ukrinform. Podľa jeho informácií narazil do budovy velenia ruskej Čiernomorskej flotily bezpilotné lietadlo. Ruskom dosadený sevastopoľský gubernátor Michail Razvožajev podľa agentúry TASS ale uviedol, že protivzdušná obrana zostrelila dron priamo nad veliteľstvom. Incident podľa neho nespôsobil žiadne vážne škody ani zranenia.

„Spadol na strechu a vzplanul,“ uviedol Razvožajev. Z útoku obvinil ukrajinské ozbrojené sily. Ruská služba BBC na svojom webe poznamenala, že Razvožajev na svojom telegramovom účte najprv napísal, že sa dron nepodarilo zostreliť. Kyjev sa zatiaľ nevyjadril.

Ide o druhý útok dronom na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole počas necelého mesiaca, píše agentúra AFP. (čtk)

11:15 Slovensko-ukrajinské hranice prekročilo v piatok 19. augusta na vstupe na Slovensko 3 607 osôb. Z toho bolo 833 mužov, 1 992 žien a 782 detí. O dočasné útočisko požiadalo 191 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 3 578 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 23 policajtov, 16 hasičov, 77 colníkov, 81 vojakov, 44 dobrovoľníkov a 26 zamestnancov migračného úradu.

Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko od začiatku konfliktu 24. februára prekročilo viac ako 715-tisíc osôb, udelených bolo spolu 90 368 dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali doteraz vyše 477-tisíc osôb.

10:24 Britské ministerstvo obrany vo svojej novej analýze vývoja bojov konštatovalo, že v uplynulom týždni zaznamenalo na fronte – čo sa týka územia kontrolovaného jednou či druhou stranou – len minimálne zmeny. „Ruské sily sú – zatiaľ – pravdepodobne pripravené podnikať iba obmedzené lokálne útoky, ktorých sa zriedkavo zúčastňuje viac ako rota vojakov,“ zaznelo z Londýna. (čtk)

9:36 Primátori ôsmich európskych veľkomiest – Marseille, Lyonu, Atén, Florencie, Helsínk, Osla, Rigy a Tirany – pricestovali v piatok do Kyjeva a v prítomnosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ratifikovali memorandum o porozumení na podporu udržateľnej obnovy ukrajinských miest. Na svojom webe o tom v noci na sobotu informoval denník Le Monde.

Asociácia európskych miest Eurocities plánuje združiť viac ako 200 veľkých európskych miest, ktoré by potom s ukrajinskými partnerskými mestami realizovali projekty na rekonštrukciu objektov zničených alebo poškodených v dôsledku ruskej vojenskej agresie. Táto iniciatíva umožní aj lepšiu koordináciu kanálov humanitárnej pomoci medzi európskymi a ukrajinskými mestami.

Ukrajinský prezident vyjadril európskym mestám vďaku za útočisko, ktoré poskytli ukrajinským občanom núteným utiecť pred vojnou. Zároveň poznamenal, že ukrajinské vedenie sa snaží vytvárať podmienky pre návrat Ukrajincov domov. Preto je podľa jeho názoru veľmi dôležité znovu otvárať školy, škôlky, univerzity a pomáhať ľuďom renovovať ich domy zničené v dôsledku ruskej agresie. Upozornil však, že pre ukrajinský rozpočet je obnova vojnou zničenej krajiny veľmi ťažká, pretože takmer všetky prostriedky sa vynakladajú na posilnenie armády. (tasr)

8:11 Ukrajinská armáda na viacerých miestach frontovej línie odrazila ruské útoky, vyplýva zo sobotňajšej zvodky ukrajinského generálneho štábu. Agentúra Unian vykladá posledný popis bojov z pohľadu ukrajinskej strany tak, že Rusko začalo na Donbase rozsiahlu ofenzívu vo viacerých smeroch, pričom v niektorých smeroch boja pokračujú. Ruské sily pokračovali v útočných operáciách v smere na Kramatorsk a Bachmut, ktoré sa nachádzajú západne od Luhanskej oblasti, píše Reuters.

„Okupanti vykonávali útočné a prepadové akcie v oblastiach obcí Bachmut, Zajceve a Kodema, bez úspechu, boje pokračujú,“ hlásia okrem iného generálny štáb s odvolaním sa na obce v Doneckej oblasti. Boje podľa neho pokračujú tiež napríklad okolo obce Opytne. Ukrajinskí obrancovia odrazili ruské útočné akcie pri Nove Dmytrivky, Virnopillje a Kurulky pri hraniciach medzi Doneckou a Charkovskou oblasťou. A tiež pri obci Zolota Nyva, kde útočiace jednotky ustúpili, hlási ukrajinský generálny štáb.

„Nepriateľský personál je demoralizovaný kvôli neustálemu odkladanie termínov ich rotácie a zavádzania ohľadom sľubovaných platieb. To vedie k tomu, že sa okupanti odmietajú zúčastňovať bojových operácií,“ tvrdí ukrajinské vojenské velenie.

Podobné informácie poskytnuté jednotlivými stranami konfliktu nie je možné priamo overiť z nezávislých zdrojov. (čtk)

7:36 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok upozornil, že dôsledky vojny na Ukrajine pretrvávajú, a vyzval obyvateľov Francúzska, aby akceptovali, že súčasné problémy sú „cenou, ktorú musia zaplatiť za slobodu v Európe“. Ako informovala agentúra AFP, Macron prišiel s touto výzvou len niekoľko hodín po rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

V prejave pri príležitosti 78. výročia oslobodenia mesta Bormes-les-Mimosas v departemente Var, ležiacom v regióne Provence-Alpes-Côte d'Azur, Macron označil útok ruskej armády na Ukrajinu za brutálny a deklaroval, že 24. februára sa do Európy vrátila vojna, ktorá zúri „len niekoľko hodín (cesty) od našich hraníc“.

Podľa Macrona sa Putin snaží vnútiť Európe svoju „imperiálnu svojvôľu“. Porušovaním suverenity štátov a „neakceptovateľným pohŕdaním národmi“ Putin privoláva z minulosti „prízraky pomsty“ a chce, aby sa stali súčasťou každodenného života „Európy, našich susedov, našich priateľov,“ vyhlásil Macron.

Macron, ktorý dlho zdôrazňoval dôležitosť dialógu s Putinom, je voči ruskému prezidentovi čoraz kritickejší, pripomenula AFP. V najnovšom telefonáte s Putinom Macron naliehal na Rusko, aby prijalo ukrajinské podmienky a umožnilo jadrovým inšpektorom OSN, aby navštívili najväčšiu európsku jadrovú elektráreň v meste Záporožie, ktorú obsadili ruské jednotky. Prítomnosť ruských vojakov v objekte a neprehľadná situácia vyvolávajú veľké znepokojenie medzinárodného spoločenstva, pripomenula AFP.

Putin a Macron diskutovali aj o preprave obilia a iných potravinových komodít z Ruska, na ktoré sa vzťahujú výnimky zo sankcií uvalených na Rusko po jeho vpáde na Ukrajinu. Ako pripomenula agentúra AFP, šlo o 20. telefonický rozhovor Macrona s Putinom v tomto roku, ale prvý za posledné tri mesiace. (tasr)

6:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v noci na sobotu poďakoval Spojeným štátom, ktoré v piatok oznámili, že Ukrajine poskytnú ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 775 miliónov dolárov. „Podnikli sme ďalší dôležitý krok k porážke (ruského) agresora. Ukrajina bude slobodná,“ napísal Zelenskyj v statuse na svojom konte v aplikácii Twitter.

Ako podľa agentúry AFP povedal nemenovaný vysoký predstaviteľ amerického ministerstva obrany, nová tranža pomoci zahŕňa ďalšie rakety pre americké systémy presného delostrelectva HIMARS, ktoré „zmenili situáciu na bojisku“ na Ukrajine.

Hoci USA doteraz poskytovali Ukrajine len tzv. obranné zbrane, predstaviteľ Pentagónu naznačil, že cieľom teraz je pomôcť ukrajinským ozbrojeným silám v protiofenzíve, ktorú pripravujú na znovudobytie strategicky dôležitého mesta Cherson na juhu Ukrajiny.

„Tieto kapacity sú starostlivo zvolené tak, aby čo najviac zmenili situáciu na bojisku a posilnili pozíciu Ukrajiny pri rokovacom stole,“ spresnil šéf americkej diplomacie Antony Blinken pri oficiálnom oznámení nových dodávok zbraní.

Nový balík pomoci zahŕňa aj mobilné delostrelecké systémy a 105 mm granáty kompatibilné so zbraňami dodávanými Spojeným kráľovstvom.

Washington poskytne Kyjevu aj 15 prieskumných dronov Scan Eagle, ktoré majú dosah viac ako 100 kilometrov a umožňujú pozorovanie bojiska aj za zlého počasia, ako aj 1000 protitankových rakiet Javelin.

Táto nová tranža vojenskej pomoci, devätnásta od augusta 2021, po prvýkrát zahŕňa aj obrnené vozidlá MaxxPro, odolné voči mínam a určené na prepravu jednotiek v zamínovanom teréne. Podľa servera Politico boli tieto vozidlá vyvinuté a používané americkou armádou v Iraku. Aj v prípade Ukrajiny by mali vyčistiť cesty cez mínové polia, ktoré nahusto položili v oblasti Rusi, uvádza Politico.

Server cituje aj nemenovaného predstaviteľa americkej armády, ktorý tvrdí, že v tomto momente je vidieť „úplný nedostatok pokroku Rusov na bojisku“. „V tomto zmysle sme v inej fáze, ako sme boli ešte pred pár mesiacmi (keď ruské sily získavali pôdu na Donbase a na juhu)," uviedol. Podľa Politica nie je jeasné, či tieto zbrane prídu ešte pred protiofenzívo, o ktorej už dlho hovorí ukrajinská strana.

Dodávka bsahuje aj protiradarové rakety vzduch-zem, ktoré sa Ukrajincom podarilo prispôsobiť pre ich bombardéry MiG ruskej výroby, uviedol podľa denníka Le Monde vysokopostavený americký predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine