V kauze zmiznutých študentov v Mexiku zadržali bývalého generálneho prokurátora

V Mexiku v piatok zadržali bývalého generálneho prokurátora, ktorý viedol kontroverzné vyšetrovanie okolností zmiznutia 43 študentov z roku 2014. Podľa agentúry AFP šlo o jednu z najväčších tragédií v oblasti ľudských práv v krajine.

20.08.2022 08:59
Jesús Murillo Karam Foto: ,
Bývalý mexický generálny prokurátor Jesús Murillo Karam.
debata

Jesús Murillo Karam je doteraz najvyššie postavenou osobou zadržanou v súvislosti s prípadom, ktorý šokoval Mexiko i veľkú časť sveta. Je považovaný za strojcu verzie o tzv. historickej pravde o udalostiach, ktorú v roku 2015 predložila vláda vtedajšieho prezidenta Enriqueho Peňu Nieta. Dokument bol väčšinou zainteresovaných odmietnutý. Neakceptovali ho ani príbuzní obetí.

Murillo Karam, vplyvný člen kedysi dominantnej Inštitucionálnej revolučnej strany (PRI), bol v piatok zadržaný pre podozrenie z násilného zmiznutia, mučenia a krivenia spravodlivosti, uviedla generálna prokuratúra.

PRI, ktorá je teraz opozičnou stranou, uviedla, že jeho zadržanie bolo motivované viac politikou ako spravodlivosťou.

AFP pripomenula, že študenti učiteľstva sa pred svojím zmiznutím zmocnili v juhomexickom štáte Guerrero autobusov, aby mohli cestovať na demonštráciu v hlavnom meste Mexiko.

Vyšetrovatelia tvrdia, že následne ich zadržala skorumpovaná polícia, ktorá ich odovzdala drogovému kartelu a ten si ich pomýlil s členmi konkurenčného gan­gu.

O tom, čo sa s mladými ľuďmi stalo ďalej, sa vedú ostré spory: podľa oficiálnej správy predloženej v roku 2015 členovia kartelu študentov zabili a ich pozostatky spálili na skládke odpadu. Tieto závery však odmietli nezávislí experti, úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva, ako aj pozostalé rodiny.

Komisia pre pravdu, ktorá tragické udalosti vyšetruje, vo štvrtok označila prípad študentov za „štátny zločin“ za účasti agentov rôznych inštitúcií. Uviedla, že vojenský personál nesie prinajmenšom čiastočnú zodpovednosť, a to buď priamo alebo z nedbanlivosti.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v piatok povedal, že všetci vojaci a úradníci zapletení do zmiznutia študentov musia čeliť spravodlivosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko