Útok džihádistov na hotel v somálskej metropole si vyžiadal najmenej 20 obetí

Na najmenej 20 sa zvýšil počet obetí piatkového útoku džihádistov na jeden z hotelov v somálskej metropole Mogadišo.

20.08.2022 10:45 , aktualizované: 19:16
debata (1)

Ako vyplýva z informácií polície a očitých svedkov, počas niekoľko hodín trvajúcej prestrelky s bezpečnostnými zložkami utrpelo zranenia ďalších minimálne 40 osôb. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Na hotel Hayat v Mogadiše zaútočila v piatok večer skupina ozbrojencov z polovojenského hnutia aš-Šabáb napojeného na teroristickú sieť al-Káida. Útok sa začal aktivovaním výbušnín nastražených v autách pred budovou hotela a pokračoval prestrelkou vo vnútri. Útočníci v hoteli zadržiavali desiatky ľudí. Bezpečnostným silám sa mnohých z nich – vrátane detí – podarilo vyslobodiť. AP uvádza, že hoci identita obetí zverejnená nebola, mnohí z nich boli zrejme civilisti.

Streľbu bolo na mieste stále počuť aj v sobotu večer. Somálske zložky ešte aj takmer 24 hodín po začiatku útoku naďalej zasahujú, pričom sa snažia zakročiť aj proti posledným útočníkom, ktorí sa zrejme ukrývajú na najvyššom, štvrtom poschodí hotela.

Hnutie aš-Šabáb, ktoré už 15 rokov bojuje proti centrálnej vláde, sa priznalo k zodpovednosti za útok. Ide o ďalší z častých pokusov zasiahnuť miesta, ktoré navštevujú vládni predstavitelia. Zároveň je to najväčší útok v Mogadiše od mája, keď bol po mnohých mesiacoch politickej nestability zvolený nový somálsky prezident Hasan Šajch Muhammad.

Americké veľvyslanectvo v Somálsku v príspevku na Twitteri útok ostro odsúdilo a vyjadrilo úprimnú sústrasť rodinám obetí a zaprialo rýchle uzdravenie zraneným.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Somálsko #aš-Šabáb #teroristické útoky