Ideológovi vojny zabili dcéru. Terčom mal byť on

"Zabíjať, zabíjať, zabíjať! Viac už nijaké rozhovory nesmú byť. To hovorím ako profesor," brojil proti Ukrajincom už pred ôsmimi rokmi. Alexandr Dugin (60), ideológ Putinovej vojny, prišiel pri bombovom atentáte o dcéru. V aute, ktoré šoférovala, mal sedieť on.

21.08.2022 06:16 , aktualizované: 16:45
Rusko Duginová auto výbuch rusko Foto:
Na videosnímke vyšetrovatelia na mieste výbuchu auta novinárky a politologičky Darii Duginovej 21. augusta 2022 v Moskve.
debata (2541)

Na smrť Darji Duginovej Platonovovej (29) reagujú hlásne trúby Kremľa volaním po pomste. Šéfka televízie RT Margarita Simonianová ešte v noci, keď sa dozvedela o výbuchu Duginovho auta, vyslovila na sociálnej sieti Telegram želanie, že keď sa ráno zobudí, bude si môcť v správach prečítať, že sídlo ukrajinskej tajnej služby „rozbombardovali aj spolu s pivnicami“.

Zábery, ktoré kolujú na sociálnych sieťach, zachytávajú muža podobného Duginovi na mieste činu a „v zúfalom stave“.

Bude odplata?

Keď sa toho nedočkala, Simonianová nedeľu tri razy zopakovala: „Centrá prijatia rozhodnutí!“

„Centrá prijatia rozhodnutí“, to sú terče, ktorými Kyjevu pred časom pohrozil Putin, ak Ukrajinci budú útočiť na Rusko. Po čoraz častejších útokoch na anektovaný Krym to šéfovi Kremľa pripomínajú viacerí ruskí vojnoví štváči.

Krajne pravicový ultranacionalis­tický filozof, ktorého pre vplyv, aký má na šéfa Kremľa, na západe prezývajú Putinov Rasputin, či Putinov mozog, sa v sobotu zúčastnil na „vlasteneckom“ festivale Tradícia neďaleko Moskvy. Večer sa plánoval vrátiť spolu s dcérou, svojou pravou rukou, ktorá pracuje ako politologička a novinárka v jeho hnutí Euroázia.

Dugin sa ale na festivale trocha zdržal a dcéru poslal napred vo svojej Toyote Land Cruiser Prado. Podľa vyšetrovateľov výbušné zariadenie so silou asi 0,4 kilograma TNT bolo pripevnené na podvozku pod sedadlom vodiča. Útočníci ho pravdepodobne odpálili na diaľku. Auto aj s vodičkou zhorelo do tla.

Otec obete bol jedným z prvých, kto prišiel na miesto explózie. Simonianová na Telegrame zverejnila zábery, na ktorých sa zúfalý Dugin chytá za hlavu vo chvíli, keď k horiacemu vozidlu prichádzali hasiči. Otrasený skončil v nemocnici, tvrdí prokremeľský politológ Sergej Markov.

Markov na Telegrame napísal, že nepochybuje o tom, že atentát je dielom ukrajinských tajných služieb, ktoré provokujú Moskvu.

„Najpravdepodob­nejším cieľom teroristického útoku na Alexandra Dugina a Darju Duginovú a ďalších teroristických útokov týchto dní, vrátane útokov na Krym, je vyprovokovať údery ruskej armády na centrum Kyjeva na Deň nezávislosti Ukrajiny 24. augusta. Veľmi potrebujú také údery,“ špekuluje Markov.

Andrej Krasnov, Duginovej priateľ a šéf hnutia Ruský horizont, tieto správy podľa agentúry TASS potvrdil. Dodal, že bomba mohla byť určená pre jej otca, Alexandra Dugina. „Bolo to otcovo vozidlo. Daria šoférovala iné auto, ale dnes si vzala jeho auto, zatiaľ čo Alexandr išiel inou cestou. Vrátil sa, bol na mieste tragédie. Rozumiem tomu tak, že cieľom bol Alexandr alebo pravdepodobne oni dvaja spoločne,“ povedal Krasnov. Podľa Krasnova ak by k detonácii došlo priamo na parkovisku festivalu Tradícia na sídlisku Zacharovo, ktorého sa Duginovci zúčastnili, následky mohli byť horšie.

Hlava samozvanej prokremeľskej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin na svojom kanáli v aplikácii Telegram napísal, že Darja Duginová bola zavraždená a obvinil z toho ukrajinskú vládu.

Ukrajina účasť na atentáte popiera

„Ukrajina s tým, samozrejme, nemá nič spoločné, pretože nie sme zločinecký štát, ktorým je Ruská federácia, a už vôbec nie sme teroristický štát,“ citovala BBC poradcu šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajla Podoľaka.

Smrť Duginovej podľa Podoľaka svedčí o boji o moc a vplyv rôznych skupín vnútri Ruska. Ruské úrady podľa neho incident využijú na zvýšenie ideologického a informačného tlaku na vlastnú spoločnosť s cieľom zvýšiť mieru nenávisti voči Ukrajine a radikalizovať domáci ideologický priestor.

Vo Francúzsku žijúca ruská politologička Tatiana Stanovaja predpovedá, že atentát na Darju Duginovú bude mať vážne politické dôsledky.

„Po prvé, vyvoláva radikalizáciu konzervatívneho tábora, ktorý stratil jedného zo ,svojich' a túži po pomste, demonštrácii vlastnej neústupnosti a tvrdosti voči nepriateľom,“ napísala Stanovaja na Telegrame. „Po druhé, vražda prispieva k zvýšeniu nespokojnosti s úradmi v konzervatívnych kruhoch, ktoré sa domnievajú, že Kremeľ robí červené čiary na nesprávnom mieste a je príliš nerozhodný pri ich porušovaní,“ dodáva.

Expertka však nie je presvedčená, či Putin tomuto tlaku podľahne: „Po tretie, niektorí očakávajú pritvrdenie Putinovho postoja, čomu veľmi neverím. Zatiaľ sú motívy vraždy stále nejasné a akokoľvek sa môže zdať hlavná verzia zjavná, musíme počkať na výsledky vyšetrovania, ktoré môže prekvapiť. Ale v každom prípade je v súčasnej situácii dôležité, že budúce Putinove rozhodnutia môžu šokovanej konzervatívnej časti elity a spoločnosti pripadať slabé a menej legitímne. Vražda Duginovej vytvára podmienky na zosilnenie politickej požiadavky na radikalizovanejšie politické vedenie, než je samotný Putin. A Kremeľ mu nebude vedieť vyhovieť.“

Eurázia proti Západu

Putin sa často pokúšal legitimizovať svoju inváziu na Ukrajinu odvolávaním sa na myšlienku nábožensky podfarbeného civilizačného stretu: Eurázie proti Západu. Očividne pritom čerpá z Dugina, pre ktorého je je Moskva „tretím Rímom “, duchovnou a kultúrnou dedičkou Rímskej a Byzantskej ríše. Rovnako ako Dugin i Putin vystupuje ako bojovník proti hrozbám liberalizmu, multikulturalizmus a pokrokových hodnôt.

Pojem nezávislej Ukrajiny obaja označujú za fikciu, ktorú šíria lídri „dekadentného“ Západu. Namiesto toho podľa nich Rusko a Ukrajina existujú v „duchovnej jednote“, ktorú je potrebné ubrániť pred rozpínajúcim sa Západom.

Bradatý filozof pred vyše desaťročím oživil v politickom slovníku výraz Novorossija – Nové Rusko, ktorý si neskôr osvojil aj Putin, pričom pod ním rozumie časti Ukrajiny, na ktoré si Moskva robí historické nároky.

Dugin už v roku 2000, čiže v čase, keď Putin prišiel k moci, vo svojej práci Vnútorná geopolitika Ruska pripravoval ideologickú pôdu pre budúcu inváziu.

„Ukrajina ako štát nemá geopolitický význam. Nemá žiadne osobitné kultúrne posolstvo univerzálneho významu, žiadnu geografickú jedinečnosť, žiadnu etnickú exkluzivitu,“ tvrdil.

„Existencia Ukrajiny v súčasných hraniciach a so súčasným statusom ,suverénneho štátu' je totožná so zasadením obrovského úderu geopolitickej bezpečnosti Ruska, ktorý sa rovná invázii na jeho územie,“ písal a vyvodil z toho záver: „Ďalšia existencia unitárnej Ukrajiny je neprijateľná.“

Hoci mal Dugin povesť vzdelaného intelektuála, neváha siahnuť aj po prejavoch hodných najprimitívnejších extrémistov.

Na YouTube si dodnes možno vypočuť jeho rozhovor, v ktorom po násilnostiach v Odese, kde v máji 2014 zaživa zhorelo niekoľko desiatok proruských vzbúrencov, vyzýval „zabíjať, zabíjať, zabíjať“ Ukrajincov.

Dugina krátko na to EÚ i USA zaradili na sankčný zoznam. Jeho dcéra Darja sa iba minulý mesiac dostala na britský sankčný zoznam.

V exile žijúci kritik Kremľa Michail Chodorkovskij sa priznal, že keďže má tiež deti, nemôže s Duginom nesúcítiť. „Smrť dcéry je tragédia. A dvojnásobne, keď si pomyslíš, či to nesúvisí s tvojimi výzvami ,zabíjať, zabíjať, zabíjať ',“ napísal na Telegrame.

Darja Duginová

Darja Duginová sa podľa agentúry TASS narodila v roku 1992 a vyštudovala filozofickú fakultu Moskovskej štátnej univerzity M. V. Lomonosova. TASS ju označil za politologičku a novinárku, podľa BBC písala pod pseudonymom Darja Platonovová politické články pre prokremeľskú stanicu RT a nacionalistickú televíziu Cargrad. Americké a britské úrady ju obvinili zo šírenia dezinformácií a zaradili ju na sankčný zoznam.

Duginová plne podporovala ideológiu svojho otca a bola jeho pravou rukou. Hlasno podporovala ruskú inváziu na Ukrajinu, v máji ju podľa BBC označila za „stret civilizácií“ a vyjadrila hrdosť na to, že ona aj jej otec boli Západom sankcionovaní.

© Autorské práva vyhradené

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Alexander Dugin