Atentát na dcéru Putinovho ideológa podnikli ruskí partizáni, tvrdí exposlanec

Bývalý poslanec Štátnej dumy tvrdí, že bombu, ktorá zabila dcéru ultranacionalistického filozofa Alexandra Dugina, nastražili ruskí partizáni. Mladá politologička a novinárka Darja Duginová, ktorá rovnako ako jej otec horlivo podporovala Putinovu agresiu na Ukrajine, zahynula v sobotu večer v aute, kde mal pôvodne sedieť on.

22.08.2022 01:01
NRA
Maskovaný muž v uniforme, ktorý sa predstavil ako veliteľ čaty ruskej povstaleckej Národnej republikánskej armády. FOTO Pravda: Screenshot YouTube
debata (97)

Exposlanec Iľja Ponomariov vo svojom programe Utro fevralia (Februárové ráno) na YouTube tvrdí, že bomba, ktorá zabila dcéru Putinovho spojenca, bola dielom podzemnej skupiny Národná republikánska armáda (NRA). Tá podľa neho pôsobí v Rusku a je pripravená zvrhnúť Putinov režim.

Denník Guardian, ktorý o Ponomariovom vyhlásení informoval v nedeľu v noci, priznal, že jeho tvrdenie zatiaľ nebol schopný overiť.

Exposlanec Iľja Ponomariov informuje, že k atentátu na Darju Duginovú podnikla ruská Národná republikánska armáda

„Túto akciu, podobne ako mnohé iné partizánske akcie uskutočnené na území Ruska v posledných mesiacoch, vykonala Národná republikánska armáda,“ povedal Ponomariov v programe ruskojazyčného opozičného televízneho kanála, ktorý začal vysielať z Kyjeva tento rok po prepadnutí Ukrajiny Ruskom.

Ponomariov ešte v roku 2014 ako jediný poslanec ruského parlamentu hlasoval proti anexii Krymu. Kremeľ sa mu pomstil tak, že mu znemožnil vykonávať poslanecký mandát a keď bol na ceste do USA mu úrady zakázali návrat do vlasti. Usadil sa v Kyjeve a v roku 2019 stal ukrajinským občanom.

„V sobotu večer sa neďaleko Moskvy odohrala významná udalosť. Tento útok otvára novú stránku ruského odporu voči putinizmu. Novú – ale nie poslednú,” povedal Ponomariov.

Exposlanec zdôraznil, že partizáni v Rusku sú pripravení podniknúť ďalšie podobné útoky proti významným cieľom napojeným na Kremeľ, vrátane vládnych predstaviteľov, oligarchov a členov ruských bezpečnostných orgánov.

Ponomariov prečítal aj dokument, ktorý označil za manifest NRA: „My, ruskí aktivisti, vojaci a politici, teraz partizáni a bojovníci Národnej republikánskej armády, staviame mimo zákon vojnových štváčov, lupičov a utláčateľov národov Ruska!

Vyhlasujeme prezidenta Putina za uzurpátora moci a vojnového zločinca, ktorý upravil ústavu, rozpútal bratovražednú vojnu medzi slovanskými národmi a poslal ruských vojakov na istú a nezmyselnú smrť. Pre jedných chudoba a rakvy, pre druhých paláce – to je podstata jeho politiky.

Veríme, že ľudia bez volebného práva majú právo vzbúriť sa proti tyranom. Putina zosadíme a zničíme!“ Na chvíľu sa na monitore zjavil aj zamaskovaný muž vo vojenskej uniforme. Počítačovo modifikovaným hlasom sa predstavil sa ako veliteľ čaty NRA a zdôraznil, že nastal čas skoncovať s vyše dvadsať rokov trvajúcou vládou diktátora Putina.

Exposlanec vyjadril solidaritu s údajnými partizánmi. „Ja, Iľja Ponomariov podporujem akcie našich druhov z Národnej republikánskej armády,“ vyhlásil a dodal, že NRA nebojuje proti mierumilovnému obyvateľstvu a nebude útočiť na civilné objekty.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #atentát #partizáni #vojna na Ukrajine