Južná Kórea a USA začali najväčšie vojenské cvičenie za štyri roky

Južná Kórea a Spojené štáty začali v pondelok svoje najväčšie spoločné vojenské cvičenie od roku 2018. Na takýto krok bude pravdepodobne rozhnevane reagovať Severná Kórea, ktorá posilňuje svoj zbrojný arzenál. Informovali o tom agentúry AFP a Jonhap.

22.08.2022 06:45
Južná Kórea, cvičenie, armáda Foto: ,
Vojaci juhokórejskej armády sa v stredu 27. júla 2022 pripravujú na cvičenie na cvičisku v Paju v Južnej Kórei neďaleko hraníc so Severnou Kóreou.
debata (16)

Washington je kľúčovým bezpečnostným spojencom Soulu a v Južnej Kórei má približne 28 500 vojakov, aby pomohli s jej ochranou proti susedovi, ktorý disponuje jadrovými zbraňami. Obe krajiny dlho vykonávajú spoločné manévre a zdôrazňujú, že majú výlučne obranný charakter. Severná Kórea ich však označuje za prípravu na inváziu.

Každoročné vojenské cvičenia budú tentoraz opätovne zahŕňať rozsiahle nácviky v teréne, ktoré od roku 2019 obmedzili vzhľadom na pandémiu covidu a neúspešné snahy priviesť Pchjongjang k rokovaciemu sto­lu.

Cvičenia tento rok nazvali Ulchi Freedom Shield (UFS) a budú trvať do 1. septembra. Pozostávajú z dvoch častí – nácviku odrazenia severokórejských útokov a obrany metropolitnej oblasti Soulu, ako aj operácií protiútoku.

Vojakov podľa juhokórejského ministerstva obrany čakajú okrem iného rôzne scenáre z reálneho života, ako sú nález výbušných zariadení v jadrových elektrárňach, požiar v technologickej továrni, ochromenie bankovej siete, terorizmus na letiskách či útoky dronmi.

Analytici uvádzajú, že Severná Kórea môže tieto cvičenia využiť na odôvodnenie ďalších testov svojich zbraní.

Pchjongjang tento mesiac varoval, že „zlikviduje“ politické vedenie v Soule, ktoré obvinilo zo zodpovednosti za nedávne šírenie covidu v krajine. Vyhrážka prišla necelý mesiac po vyhlásení severokórejského vodcu Kim Čong-una, že v prípade vojny s USA a Južnou Kóreou je KĽDR „pripravená mobilizovať“ svoj nukleárny potenciál.

Severná Kórea tento rok uskutočnila početné skúšky rakiet. Predstavitelia vo Washingtone a Soule tiež upozornili, že jej izolovaný režim sa pripravuje na svoju v poradí siedmu jadrovú skúšku.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Južná Kórea #vojenské cvičenie