Brutálna tanková sila, 520 Himarsov. Poliaci budujú armádu, aká nemá v Európe obdobu

Poľsko buduje armádu, ktorá má šancu sa stať najväčšou armádou Európy, píše český server idnes.cz a pýta sa - máme sa jej báť?

22.08.2022 14:32
HIMARS Foto:
Americký salvový raketometný systém HIMARS.
debata (494)

Poučenie z ruskej invázie na Ukrajinu si najviac k srdcu zobrali Poliaci. Ostatné štáty si uvedomujú, že musia podporiť svoje rozpočty na obranu, ale plány Poľska na investície do armády sú podľa českého serveru idnes.cz „neuveriteľné“. Poliaci podľa servera už skôr začali rozumne investovať do armády. Ako jedna z mála krajín NATO napĺňali záväzok dať na obranu dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP), ale teraz ich plány siahajú až k piatim percentám HDP.

VIDEO: Ako strieľa a ničí americký systém HIMARS.

Video

Zoznam nákupov je rozsiahly. Zahŕňa kúpu troch fregát britského typu 31. K 48 lietadlám F-16 chce pridať až 32 moderných „neviditeľných“ stíhačiek F-35. Mali by záujem aj o ďalšie lietadlá F-16, ale americký výrobca Lockheed Martin nestíha – odložil o rok aj dodávku objednaných lietadiel na Slovensko. Poliaci sa teda obrátili na Južnú Kóreu, odkiaľ majú dostať 48 lietadiel.

Ďalej sú to drony, 44 kusov FlyEye, ale podľa idnes je strategickým cieľom mať vo výzbroji až 1 200 bezpilotných strojov. Vzdušnú obranu majú posilniť americké systémy Patriot kombinované s britským systémom protivzdušnej obrany s protilietadlovými strelami CAMM.

Už dnes má Poľsko množstvo tankov, ale objednáva ďalšie nielen v USA, ale aj v Južnej Kórei (od nej chce až tisícku tankov, pričom osemsto z nich by si malo vyrobiť vo vlastnej réžii), čo by podľa serveru znamenalo, že Poľsko „vybuduje najsilnejšiu tankovú silu medzi Moskvou a Atlantickým oceánom“, väčšiu ako Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia dohromady.

Poučením z vojny na Ukrajine je aj dôležitá úloha delostrelectva. Poliaci okrem nákupu množstva iných zbraní podľa iDnes rozšírili aj objednávku raketometov HIMARS z 20 na 520, čím by ich mali viac vo výzbroji ako Spojené štáty.

© Autorské práva vyhradené

494 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vojna na Ukrajine